en-kispest

Bölénnyel, a fiatal, feltörekvő balhátvédünkkel online beszélgethettetek.

A  kommentek között feltett kérdések közül válogattunk, esett szó az utánpótlásról, csapat körüli dolgokról, kiderül, kik a mókamesterek a Fradiban, és az is, vajon hogyan látja a Fradit, és az azt körülvevő milliőt Sváb Dániel.

Mit gondoltok, egy Fradi-hátvédnek ki a példaképe?

Sváb Dániel: Köszönöm a kérdeseket, nagyon élveztem,  ha gondoljátok, az ünnepek után folytassuk! Kellemes  karácsonyt, és boldog új évet kívánok mindenkinek!

Mjozef22:  Egy jó Fradiba mindig kell egy olyan játékos, akit a játéktudása mellett a “szíve” miatt lett kedvenc. A szurkolók nagyon tudják szeretni az ilyen tipusú játékosokat, talán Dani TE is ilyen leszel!  Ilyen szeretnél lenni?

Dani: Olyan játékos szeretnék lenni akit ha néznek a pályán a szurkolók és nála van a labda nyugodtak legyenek hogy jó döntést hoz. Vagy ha vezetünk és helyzetben van az ellenfél akkor akárhogy de megvédje a kapuját a góltól. A pályán nincs ellenfél és nincs olyan hogy jobb valaki nálam\nálunk aki nem így megy ki a pályára az jobb ha ki se megy. Igen ilyen játékos szeretnék lenni.

Ngergo: Dani,milyen a viszony a külföldi játékosokkal az öltözöben és azon kivül?

Dani: Nekem de szerintem minden játékosnak nagyon jó. Nagy mókamesterek és jó emberek. Szokott is példa lenni hogy egy egy magyar játékossal mennek együtt kikapcsolódni.

akosmester: Azok a társaid, akik az anyagi nehézségek miatt elhagyták a Fradit, többnyire jól jöttek ki a váltásból, vagy ugyanúgy megsínylik, mint a klub? Látsz esetleg törekvést a vezetők részéről ezen fiatalok visszahozatalára?

Dani: Ez egy érdekes kérdés.A Fradi mindig is segítette azokat akik anyagilag nem tehették meg azt hogy a “Fradiban focizzanak”. Ha úgy gondolták a tehetségek hogy elmennek az szerintem nem az anyagi nehézség miatt volt. Akik elmentek és beszéltem velük utána mindenki sajnálja hogy nem a Fradiban focizik már, és köszönetet mond azért a képzésért amit kapott hisz bárhol megállta a helyét.

K@rcsi:  Véleményed szerint miben van leginkább lemaradva a korosztályod a nemzetközi szinthez képest. Fizikum, mentalitás, technika, taktika vagy más?

Dani: Úgy érzem mindenből egy kicsit. Minden válogatott mecs egy élet halál harc és nüanszokon múlik. A külföldi csapatok (nyugat európa) tudják kontrollálni és összehangolni ezeket a részeket. Így mi azt mondjuk egy vesztes mecs után hogy nem volt szerencsék míg a külföldi válogatott pontosan tudja hogy ennek így kellet történnie. Ebben kell fejlődnünk és nem lesz baj.

Szaki: Ha mondjuk befutott játékos leszel a Fradiban, és hív egy angol elsőosztályú középcsapat, gondolkodás nélkül elmész?

Dani: Erről azért nem tudok vélemény mondani mert itthon akarok bizonyítani a Fradi mezében. Majd ha befutok kérdezd meg megint :) Több információval tudlak kiszolgálni.

apetros: Kit hoznál a Fradiba azok közül,akikkel az utánpótlás-válogatottban együtt játszottál?

Dani: Mind tehetséges és jól felkészült. Akit szivesen látnék a Haladásban szereplő Simon Ádám (ikertestvére Simon Andrisnak) valamint a középpályán lévő Hajdu Zsolt (Mtk). Ádámot gyerekkorom óta ismerem, Zsoltból pedig klasszis lehet egy napon.

zadir: Mivel foglalkozl a focin kívül, hová jársz iskolába, mik a további terveid a labdarúgáson kívül?

Dani: A Szent István Közgazdasági Szakközépiskolába járok. Nagyon érdekel a közgazdaságtan és úgy gondolom nagyon hasznos.Van egy jövőbeli álmom ami még képlékeny. Nagyon érdekel a pszichológia azon belül is a sportpszichológia. Ez még nagyon távlati és kezdetleges, meglátjuk mi lesz belőle.

(szerk): Tudsz idézni egyet esetleg?

Dani: Volt egy érdekes sztori: Breki szabadrúgásgólja (ligakupa, Kecskemét) utáni edzésen Lipcsei Gabi érdekesen szervezkedett. Kocogunk körbe és annyit látunk hogy Gabi, Breki mezében betolja a sorfalbábut, Eisi bá’ beáll a kapuba. Odaáll Gabi a labdához Bobby sípolt egyet és Gabi akkora gólt lőtt 20 méterre hogy olyat még nem láttunk majd elkezdi ünnepeltetni magát. Mindenki dőlt a röhögéstől több percig nem tudtunk edzeni utánna. :D

Ángya: Mit válaszolnál, ha ajánlatot tenne a Bőcs? :)  Ki a leghumorosabb és a legnagyobb hangú a csapatban?

Dani: Ángya most viccelsz velem? :) Természetesen azt hogy egy jövőbeli másodosztályú klubbal nem tárgyalok. :) Vannak humormesterek a csapatban, állítanék egy humorlistát:

1: Lipcsei Gábor

2: Lipcsei Péter

3: Dragóner Attila

Mind a hárman hetekig fel tudják dobni az öltözői hangulatot egyetlen poénnal.

tomgreen1: Olvastok-e a neten Fradival kapcsolatos oldalakat(te ill. a csapattársak)? Ha igen, miket, melyik a legnépszerűbb? Szoktatok-e netes Fradival kapcsolatos fórumokat olvasni?

Dani: Igen természetesen olvasunk. Pontosan nem tudom melyik a legnépszerűbb, de előkelő helyen van az üllöi129 ;)

Krisz: Hova teszed pályafutásodban a péntek esti derbit? :-)  Ha nem rúgok több gólt rólad, akkor megkapom szezon végén a mezedet? :-)

Dani: Figyelj Krisz, tudod a mezem a mindenem, maximum annyit tehetek érted hogy beajánlak Bobby Davisonnál. Amugy a péntek esti derbi megmutatta nekem akárhol focizol a grund szabályai sérthetetlenek. Lehet abbahagyom (a csúcson) :).

Crosby: Ha küföldre igazolsz idövel, akkor melyik csapatban játszanál szívesen?

Dani: Nekem régi nagy kedvencem a Newcastle United. De az igazolás csakis akkor jöhet létre ha leteszem a névjegyem a Fradinál és akkor sem biztos hogy itthagynám az “otthonom”.

Bochkor:   A középpályán szerepeltetett légiósok között fel tudnál-e állítani sorrendet? (az első három elég lenne)

Dani: Ez csak az én szubjektív véleményem: nálam az első számú Ashmore, úgy érzem nem szorul magyarázatra, a második Mohamed Lamine aki nem csak küzd hajt, hanem gyors és technikailag képzett is. A harmadik Bamba Moussa aki megnyugtatja a középen a játékot és rengeteget dolgozik.

Yeovil:   Bobby, hogyan készít fel titeket egy-egy mérkőzés előtt? Feltüzel titeket vagy csak nyugodtan elmondja, hogy mit vár a csapattól és egy-egy játékostól?

Dani: Úgy érzem egy Fradi-mecs előtt nem kell tüzelni a játékosokat inkább lenyugtatni hogy ne pörögjenek túl. Bobby minden mecs előtt elmondja hogy élvezzük a játékot hogy nem baj ha hibázunk csak törekedjünk arra hogy mindig a jó döntést hozzuk. Természetesen a kötelező taktikát is elmondja.

zadir:  A Téged kevésbé ismerők kedvéért elmesélnéd eddigi pályafutásod a Fradinál?

Dani: Természetesen. Az egész még 5 évvel ezelőtt kezdődött. A korosztályos válogatott azaz az U15ös kiválasztó Tatán volt amikor az 50 legtehetségesebb vidéki labdarúgót figyelték. Akkoriban Ifj. Albert Flórián volt a fradi U15ös csapatának edzője. Ő keresett egy bal lábas szélsőt\védőt, és leültek egy asztalhoz Nyilasi Tiborral, Szokolai Lászlóval (az akkori korosztályos szövetségi edzővel). Ők engem ajánlottak és felkerestek. Én természetesen nem akartam elhinni (akkoriban Sajgótarjánban fociztam). Azután kezdődött minden ami az életemben mérvadó. U15ben csodálatos csapatunk volt 2.-ok lettünk a bajnokságban első évemben 13 gólt rúgtam. Mivel jól sikerült a szezonom egyel idősebb korosztályba kerültem ahol megismertem Tóth Bencét, Kutasi Zsoltit és megannyi nagyszerű játékost. Ennél az U17-nél Takács Laci bá’ volt az edzőnk. Majd a következő évben maradtam ismét U17ben ahol Balogh Gábor vette át az edzői posztot, itt már velem egy korosztályban lévőkkel játszottam ki ki mérkőzéseket. Azután az év után eljött az IFI A ami már majdnem felnőtt szint szerencsére itt is meghatározó tudtam lenni. Ezalatt 32 válogatott mérkőzést játszottam és csodálatos élményekkel gazdagodtam. Körülbelül ennyi az én történetem.

Ngergo: Dani, hogyan fogadtátok a hirt, hogy Shortot nevezték ki az utánpótláshoz edzönek? Ti mit vártok ettöl a személycserétöl?

Dani: Vegyes érzés volt minden játékosnak. Nagyon sajnáltuk Flóri bát (mi így hívjuk) és sok sikert kívánunk neki. De mi Vattai Balázzsal, valamint KisNyíllal mindenkit megnyugtattunk hogy jó kezekben lesz a csapat. Nagyon bízunk abban hogy kitudja hozni a legjobbat a csapatból és hogy végigverjük az országot.

Akosmester: Milyen gyakran kommunikál Davison a játékosokkal?

Dani: Bobby Davison napi kapcsolatban van minden játékossal, nálam például minden edzésen megkérdezi hogy vagyok, megveregeti a vállamat, edzés közben mondja mi a hiba valamint megdicsér ha jól csináltam valamit. Látni szoktam hogy az idősebb játékosokkal szokott beszélgetni, gondolom kikéri a véleményüket ami természetes. Egy abszolút profit ismertem meg személyében.

Akosmester: Milyennek ítéled meg a ferencvárosi utánpótlás helyzetét? Szerinted sokkal le vagyunk maradva pl. az MTK-hoz képest?

Dani: Az utánpótlás bázis,valamint a képzésben egyáltalán nem vagyunk lemaradva sőt! Amilyen helyzetben voltunk az utóbbi években azt kell mondanom hogy túlteljesítettünk mindent! A körülmények valamint a pénzhiány rányomta a bélyegét ebben az időben az eredményekre de most remélem elindul egy folyamat ahol újra mindenki a Fradi mezt akarja magára húzni!

Mephisto69: Jársz e valahova külön erősíteni? Magyarán gyúrunk vazze???

Dani: Az edzésen kívül, edzőterembe nem járok. Úgy gondolom a nagy súlyokkal való testedzés belassítja és darabossá teszi a mozgáskoordinációmat. Itthoni szálkásító feladatokat végzek (fekvőtámasz,felülés). Az a véleményem hogy inkább bírjak elszaladni az ellenfél mellett minthogy strandfelsőtestem legyen. :)

sohamár: Arra lennék kíváncsi, mennyire befolyásol benneteket a szurkolók pozitív vagy negatív magatartása?

Dani: A pályán valamint az életben is kihat a szurkolók magatartása a fiatal játékosokra.Személy szerint engem a palyán feltüzel a dícséret is és a kritika is. Úgy érzem a fiataloknak nehezebb, de megkell tanulni kezelni ezeket a szituációkat. A dícséretet meghallgatni, a kritikát átgondolni.Ez a profizmussal jár,akár pozitív akár negatív örülni kell hogy szó van rólunk,és annak hogy még egy ilyen szurkolótábor nincs az országban.

apetros: Hogyan töltöd az ünnepeket?

Dani: Köszönöm a kérdést, békésen, anyumkámmal,apukámmal,bátyámmal valamint a barátnőmmel teljes családi harmóniában.A családi szokásos húslevessel valamint soksok tanulással ugyanis készülök az érettségire és természetesem a kötelező edzés programmal amit a vezetőség kiadott nekünk.

tomgreen: Első emlékezetes Fradi-meccsed amit láttál?

Dani: Sosem felejtem el… Életben elősször jártam a Szentélyben. Ftc – Milwall csodálatos hangulat, csodálatos mérkőzés, és GYŐZELEM. Egy álom volt.

apetros: Szerinted ki most a legjobb a 3 kapusunk közül?

Dani: A szakmi részébe nem tudok beleszólni, szerintem Kakas László valamint a vezetőedző teljes mértékben tudja ki jelenleg a legjobb hálóőr. Én személy szerint Megyeri Balázsal szeretek a legjobban együtt játszani, ennek csupán annyi az indoka hogy régi barátság valamint sok pályán együttöltött perc fűződik hozzá. Mind a három kapusnak nagyszerű kvalitásai vannak és abszolút biztos a kapunk, érzésem szerint.

Limpi: Ki a példaképed?

Dani: Ez egyértelmű: a Pályán Simon Tibor, az ő mentalitása, ahogyan készült a mecsekre valamint amit a pályán nyújtott egyszerűen fantasztikus. Nem hiába raktak ki egy transzparenst a Grasshoppers ellen a szurkolók “Simi a Svájci Bank”, valamint hatalmas példaképem még az édesapám akitől rengeteget tanulok mind a ma napig mind a pályán és az életben egyaránt.

Balu: Hogy aludtál, amikor megtudtad, hogy a felnőttcsapat tagja lettél?

Dani: Ezt egy keddi napon tudtam meg augusztus 19-én, és egyből leizzadtam a hír hallatán, gondolhatjátok nem tudtam aznap sokat aludni, de hál istennek csak csütörtökön kellett jelentkeznem (a szerdai pihenőnap miatt) így szerdán fejben csak az edzésre tudtam koncentrálni.

Reklámok