A Nemzeti Sport és a Blikk is beszámolt a vasárnapi rendezvényről, az utóbbi cikket Pataki Nóri jegyzi.

Összefognak a legnagyobb riválisok

Az FTC, az Újpest, az MTK és a Győri ETO futballal emlékezik meg fiatalon elhunyt játékosairól

Hat óra szórakoztató műsor, közte izgalmas gálameccsek, s két és fél év után Ferencváros– Újpest csata vár azokra az érdeklődőkre, megemlékezőkre, akik vasárnap délután kilátogatnak a Papp László Budapest Sportarénába, hogy szereplői legyenek Az összefogás napja elnevezésű futballtornának. A Bánka Kristóf és Zavadszky Gábor Alapítvány közös rendezvényén a közelmúltban, fiatalon elhunyt labdarúgók tiszteletére rendezendő gálán pályára lép az MTK, az FTC, az Újpest, valamint a Győr is. A tragikus hirtelenséggel meghalt Zavadszky Gábor (az egykori négyszeres válogatott támadó éppen három éve hunyt el), Bánka Kristóf és Fehér Miklós egykori együttesei körmérkőzéses rendszerben csapnak össze, a találkozók szüneteiben pedig többek között paralimpikonok és olimpikonok, a parlamenti és színészválogatott tagjai, valamint a Bánka és Zavadszky Team is futballozik. A Dunai Antal megemlékező beszédével és a Bánka Kristóf Alapítvány himnuszával, a Forever Young slágerrel kezdődő eseményre a Papp László-aréna alsó karéjára válthatók jegyek: a 2900 forintba kerülő belépőkhöz a Fradi és az Újpest ajándékboltjában, a helyszínen, valamint a Sportaréna honlapján lehet hozzájutni.

—————————————–

VÉLEMÉNYEK – A LEGERŐSEBB KERETTEL SZEREPELNEK A RÉSZTVEVŐK

SALLÓI ISTVÁN az Újpest sportigazgatója

Még nem határoztuk meg a keret pontos összetételét, de az biztos, hogy a legjobb játékosaink közül is pályára lépnek majd néhányan, mert tartozunk ennyivel azoknak a futballistáknak, akikről megemlékezünk. Nyilván nem az első csapatunk játssza végig a tornát, mert itt a részvétel az elsődleges, nem pedig a végső siker.

DOMONYAI LÁSZLÓ az MTK klubigazgatója

Címvédőként érkezünk, és magunk is aktívan osztozunk a gyászban, sajátunknak érezzük az emléktornát, hiszen Zavadszky Gábor és Bánka Kristóf is futballozott az MTK-ban. A legjobb kerettel veszünk részt a rendezvényen, a kiírásban meghatározott két ifistával kiegészülve – persze a fiatalok szerepeltetése nekünk nem okoz nehézséget.

BERKI KRISZTIÁN a Ferencváros vezérigazgatója

Speciális helyzetben vagyunk, mert mi csak január tizenkilencedikén kezdjük el a felkészülést, így a légiósaink nincsenek itt, ezért nem szerepelnek a tornán. Az egészséges, itthon tartózkodó legjobbjaink – kiegészülve négy FTC-futsaljátékossal – pályára lépnek vasárnap. És mert ez a nap a megemlékezésé, Albert Flórián is a küldöttséggel tart.

KLEMENT TIBOR a Győri ETO ügyvezető igazgatója

Minden jószolgálati kezdeményezést szívesen veszünk, s eleget teszünk az emléktorna szervezői kérésének, s a legerősebb kerettel érkezünk Budapestre. Ez lesz az első alkalom, hogy új vezetőedzőnk, Dragoljub Bekvalac élesben is láthatja, ki mire képes. Biztos élvezetes, színvonalas meccseket lát a publikum.

(Nemzeti Sport)

Segítség az árváknak

A rákoskeresztúri temetőbe vezetett Hrutka János (34) útja tegnap kora reggel. Az Ferencváros egykori válogatott labdarúgója sosem felejti el 2006. január 6-át. Azon a tragikus, szörnyű napon hunyt el váratlanul legjobb barátja, Zavadszky Gábor (†31). Az Apollon Limasszol futballistája egy sérülést követően ciprusi otthonában lett rosszul, s meghalt. Életét megmenthették volna, ha az orvosok alaposan kivizsgálják.

A barátok nem felejtik el Zavát. Hrutkáék összefogtak az újpestiekkel, s emléktornát rendeznek vasárnap a Papp László Sportarénában. Az FTC, a Győr, az MTK és az Újpest labdarúgói Zavadszky mellett a 2006. február 5-én elhunyt Bánka Kristófra (†24), a 2004. január 25-én meghalt Fehér Miklósra (†25) és a 2002. július 20-án elvesztett Dárdai Balázsra (†23) is emlékeznek. A szervezők a Blikk segítségével elárverezik Bánka és Zavadszky mezét.

– Ezzel is szeretnénk segíteni a Bánka Kristófról és a Zavadszky Gáborról elnevezett futballalapítványokat. A találkozó s az árverés bevételét is az alapítványok közt osztjuk szét. Bízunk abban is, hogy sokan eljönnek az arénába – mondta Hrutka János.

Hrutkáék lakásának egyik falát csak olyan ereklyék, mezek, fotók díszítik, amelyek Zavadszkyhoz köthetőek. Az emlékek ápolása mellett az a legfontosabb számára, hogy Zava ikreivel, Rolanddal (9) és Norberttel (9) és a focista feleségével, Mónikával (33) ne szakadjon meg a kapcsolatuk.

– Rendszeresen beszélünk Mónival és a srácokkal. A gyerekek sokszor átjönnek hozzánk. Ha nálunk alszanak, Roli sosem hagyja otthon édesapja egyik mezét s fényképét. Ő mindig ezekkel az ereklyékkel alszik el. A fociszeretetet pedig örökölték az apukájuktól – mesélte Hrutka.

Pataki Nóra

——————————————-

Itt licitálhatsz
Zavadszky Gábor és Bánka Kristóf mezére blikk.hu/zavadszky és a blikk.hu/banka címen licitálhatsz szerda késő délelőttől hétfő reggelig. A mezek kikiáltási ára 10 000-10 000 forint.

(Blikk)