A pepsifoci.hu a hét elején beszámolt arról, hogy a Pengék elérte a válság, s ezért költségcsökkentési szándékkal eladták James Beattie-t, az angol válogatott támadót. Ez ugyan igaz, de a cikkben ezen kívül szinte csak súlyos tárgyi tévedések vannak.

James Beattie-t a Stoke City vette meg, mintegy három és félmillió fontért, ami nem kevesebb jelentősen, mint az Evertonnak másfél éve érte kifizetett négymillió font – már csak azért sem, mert Beattie-t kvázi elcserélték a liverpooli csapattal a szintén négy millióra taksált United-nevelésre Phil Jagielkára. Beattie-t azonban a United, ahogy a klub is írja, nem az árbevétel miatt kívánta eladni, hanem a magas, a hírek szerint mintegy 50000 fontos (15.5 millió forintos) heti fizetése miatt.

Ezt a fizetést a Sheffield, amely az elmúlt két évben, mint minden az első osztályból kiesett csapat jelentős pótlékot (mintegy 10 millió fontot) kapott a kiesés miatt elmaradt bevételeket ellensúlyozandó, nem tudná vállalni, ha nem jutnának fel – arra pedig nincs garancia. Beattie fizetése olyan nagy, hogy a jelenleg (másodosztályra) tervezett jövő évi bérkeret 35%-át tette volna ki. (Ez az a bizonyos 35%, amelyiket a pepsifoci szakírója úgy értett, hogy ennyivel csökkentik jövőre a játékosok béreit.)

Ahogy arra sincs garancia, hogy a Tevez-gate végén a Sheffield United megkapja az általa elvárt kártérítést. És nem azért, mert –  mint a Pepsifoci írja -lemondtak volna róla, hanem mert egyrészt új vizsgálat indult az ügyben, ami nyújthatja az eljárást, másrészt mert még nem határozta meg a választott bíróság a Sheffieldnek járó összeget, harmadrészt azért nem, mert a West Ham csődközeli helyzetben van és jelen állapotában képtelen lenne a várható összeget kifizetni. Ilyen esetleges bevételeket pedig egy cég sem építhet bele költségvetésébe.

Ez persze nem jelenti azt, hogy lemondtak volna róla – ilyet egy angol napilap sem írt, a pepsifoci.hu állításával szemben,  csupán egy hivatalosan is pletykaoldal website spekulációja jelent meg a témában.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Sheffield Unitedet nem érintette meg a válság, mert nincs olyan futballvállalkozás, amelyet ez nem érintene, de a helyzet korántsem olyan drámai, mint azt a Pepsifoci cikke sejteti. Olyannyira nem, hogy az angol klub minőségi cserére készül, Beattie helyett elsősorban Leroy Litát szeretnék leigazolni. Két és fél milliós ajánlatukat a Reading el is fogadta, de az angol utánpótlásválogatott sztár egyelőre nem egyezett meg McCabe angol klubjával.

És hogy ez hogy érint minket? Alighanem semennyire. A Sheffield United egy önellátó vállalkozás, míg a Ferencváros komoly saját bevétel híján Kevin McCabe kölcsöneiből él egyelőre.