Május 3-án ünnepli az FTC 110. születésnapját. Ebből az alkalomból sorozatot indítunk – régi czikkek, tudósítások, elfeledett pillanatok elevenednek meg az Üllői129-en.  Historia est magistra vitae: idézzük meg 1921 januárját, és a korabeli felkészüléseket.

Csak február közepén indulnak meg a tavaszi bajnoki mérkőzések, ám a futballisták máris talpon vannak és szorgalmasan készülődnek az eseményre. A komoly munkára szükség is van, mert még talán egyetlen esztendőben sem volt kilátás oly heves és izgalmas küzdelmekre, mint az idén.

Máskor az első osztályú bajnokság sorsa már az őszi fordulóban eldőlt, most azonban még távolról sem tisztázódott a helyzet. Az MTK megőrizte ugyan vezető pozícióját az első helyen, de csupán gólaránnyal áll az UTE előtt.

Az FTC és az MTK csapata (1921)

Az FTC és az MTK csapata (1921)

Így tehát az újpestiek, akik az ősszel legyőzték az MTK-át, a bajnokcsapatot elüthetik a végső győzelemtől, de az sem lehetetlen, hogy kettő közül a harmadik fogja elragadni a győzelem pálmáját. S ez a harmadik az FTC lehet, amely a harmadik pozícióban várja az új kampányt.

Teljesen bizonytalan a bajnokság sorsa a második osztályban s itt még az első osztályét is felülmúló elkeseredett küzdelmeknek lesz tanúja a közönség. Az enyhe tél kedvükben járt a labdarugóknak s a csapatok a mai ünnepnapot már föl is használják a tréningre.

Az UTE és a Vasasok csapata (1921)

Az UTE és a Vasasok csapata (1921)

Az MTK és az UTE még piheni a németországi túra fáradalmait s ma még nem jelent meg a pályán, az FTC, MAC és BTC csak házi galoppot végzet, ellenben a többi első osztályú csapatunk már vígan gyakorlatozott.

A MAC és a Törekvés csapata (1921)

A MAC és a Törekvés csapata (1921)

A III. ker. SC a NSC-al mérkőzött a határ-utcai pályán s győzött fölötte 3:0 (2:0) arányban. A III. kerületiek első csapatának csupán hat játékosa vett részt a mérkőzésben, az NSC játékosai pedig egyenkint szállingóztak csak ki a pályára. Túlságosan komolyan, úgy látszik, nem teszi a dolgát az NSC, pedig szigorúabbnak kellene lennie, ha vissza akar jutni az első osztályba.

A Vas- és Fémmunkások SC a harmadosztályú Kőbányai SC-al mérkőzött s miután nem ambicionálta a góllövést, beérte 1:0 (0:0) arányú győzelemmel.

A „33”FC a Thököly-úti pályán tartott tréninget a BEVV csapatával. Az eredmény 4:2 (1:1) volt a „33” javára. Meglepetése is volt az első tréning-napnak: a másodosztályú Stobbe-csoportnak egyik legjogosultabb pályázója, a Testvériség 1:0 (0:0) arányban legyőzte a TTC-et az amerikai-úti pályán.

A szerkesztő megjegyzése:

1921-ben ilyen cikkek is megjelentek a korabeli lapokban. Szó szerint idézünk:

Nagyváradról jelentik: A román térparancsnokság komikus izü rendeletekkel teszi magát nevetségessé. Legutóbb kibocsátott rendeletében megtiltja a kávéházban játszó cigányoknak, hogy az esti órákban csárdásdarabokat többször mint legfeljebb egy alkalommal adjanak elő. Megtiltja azt is, hogy a cigányok az egyes asztaloknál játszhassanak. Ugylátszik, a román katonai hatóságok biztosítva látják Nagyrománia jövőjét azzal, ha a nagyváradi kávéházakban egy este csak egy csárdást engedjenek eljátszani.