sport-graphics-2007_709900aSheffieldi pletykák szerint nem elképzelhetetlen, hogy a nyáron a harminckilenc éves Gary Speed valamilyen formában csatlakozik a Fradihoz. Úgy hírlik, a sérüléséből visszatérő, nyolcvanötszöros walesi válogatott játékos nem elsősorban játékosként, sokkal inkább a szakmai stáb tagjaként érkezhetne. Az angol bajnok labdarúgónak megvan az összes Uefa-licence, és már több klubnál is szóba került, mint menedzser, vagy (pálya-)edzőjelölt, a Bolton Wanderersnél pedig néhány hétig már volt is Sam Lee segítője.

Speed márciusban így nyilatkozott a BBC-nek: “lehet hogy ez az utolsó aktív szezonom, lehet hogy nem, majd meglátjuk.” S bár a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy szeretné játékosként kitölteni 2010-ig érvényes szerződését, a hírek szerint Kevin Blackwellnek más tervei vannak vele, játékosként nem számítana rá. Azt már tavaly márciusban, a Sheffield United vendégjátékakor láttuk, hogy a sheffieldi tartalékoknak már ő tartotta az edzést és úgy tudjuk, Kevin Blackwell, a Pengék menedzsere az utóbbi időben is sok edzői feladattal látja el, é. Speed idén a Fradival utazott a máltai edzőtáborba, ahol több közös programon vett részt Bobby Davisonnal és Craig Shorttal.

Gary Speed 1969-ben született a walesi Mancotban, első és egnagyobb sikere a Leeds United színeiben megszerzett 1991-es bajnoki cím volt, amelyben kulcsszereplő is volt. Itt egyébként évekig együtt játszott Bobby Davisonnal. 1996-ban 3.5 millió fontért az Evertonba szerződött, majd két évvel később 5.5 millióért a Newcastle-be, innen 2004-ben Boltonba került, majd tavaly, alighanem játékoskarrierje utolsó állomásaként a Sheffield Unitedbe igazolt. Egészen idén februárig ő szerepelt a legtöbbször a Premier League-ben, 535 találkozón, ekkor előzte meg őt David James, a Portsmouth kapusa. Gary Speed 2004-es válogatottbeli visszavonulásáig a walesi válogatott kapitánya volt. Pályafutása során a szélső több, mint száz bajnoki gólt szerzett.