poundA magyar sportnapilap mai számának utolsó oldalán, Kemény Kristóf tollából megjelent egy olyan hamis állításokra és hibás következtetésekre alapozott eszmefuttatás, amely a magyar sportújságírás legsötétebb időszakát idézi, amikor az újságokat csupán rosszindulatú pletykákkal és a címlapon szereplő törött Fradi-címerekkel lehetett eladni.

Kemény Kristóf, akiről Fradi-körökben közismert, hogy a sportsajtóban szinte egyedüliként kifejezetten jó viszonyt ápol Bobby Davisonnal, cikkében arról értekezik, hogy a Fradira milyen hatással lesz az, ha feljut a Sheffield United és milyennel, amennyiben nem. Röviden összefoglalva arra a következetésre jutott, hogy a Fradinak mindenféleképp rossz lesz, de ha feljut a Sheffield, akkor aztán főleg. Ezzel még nem is lenne baj, ha a logikát és tényeket nem hagyta volna a cikk írása közben a szárítón. Nem kívánjuk a cikket azzal validálni, hogy egy az egyben idézzük, ezért csak a téves állításokat és a következtetéseket emeljük ki.

Ha nem sikerül a feljutás a Pengéknek

Ebben az esetben a Fradinak jó lesz, írja Kemény Kristóf: „[a United] a kiesés ellenére sem csökkentette büdzséjét, abban reménykedve, hogy mihamarabb sikerül visszaverekednie magát a Premier League-be. Ám hiába az élvonalbeli fizetés, a másodosztályú szinten minőségi futballisták, eddig nem sikerült a bravúr, s egyes hírek szerint az üzletember is kezdi megelégelni a kidobott pénzt és a felesleges energiát. Mert bár így is rendre 25 ezer néző figyeli a hazai összecsapásokat, ismert, a tv-jogdíjakból származó bevétel összehasonlíthatatlan a két osztály között, s ilyenformán képtelenség profitot termelni a Championshipben.

Ezzel csak két gond van: a télen McCabe már jelentősen csökkentette a kiadásokat Sheffieldben (Beattie eladásával és Gillespie szerződésének felbontásával a bérköltségek 40%-kal csökkentek, úgy, hogy azóta több, mint 50%-kal jobban teljesít a Yorkshire-i klub), másrészről a 2008-as pénzügyi évben, még a kiadási oldal csökkentése előtt, a Championship-ben is profitot termelt a Sheffield United. (Amennyiben a nemzeti sportos újságíró igényli, szívesen kölcsönadjuk a Fradi decemberi sajtótájékoztatón osztogatott Sheffield United: Annual Report & Accounts 2008 című kiadványt, ami most is itt van előttünk.)

A cikk írója a következőket is papírra (na jó, memóriába) vetette: „[ Ha] Kevin McCabe nem adja fel a reményt, és rászán még egy évet a United feljuttatására, nem várható jelentős játékosmozgás. És aligha engedélyezi a Fradi szakvezetőségének, hogy minőségi futballistákat kölcsönözzön Sheffieldből, mindössze az eddig is látott, a tartalékcsapat keretében szóhoz jutókkal segíti a magyar klubot. Mivel McCabe cége ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, amelyet nagyban érint a gazdasági válság, a feljutás ellenére sem lesz képes növelni a nyolcszázmillió forintos éves költségvetést. Ezzel a büdzsével, s a jelenlegi keret átszervezése nélkül pedig képtelen bajnokságot nyerni az FTC, és a stadionépítés is halasztást szenved.

Kezdjük hátulról: mint minden gazdasági szereplő, így nyilván Kevin McCabe is megérzi a világválságot. Ugyanakkor két dolgot el kell mondanunk: az angol üzletember a válság kezdete előtt egy évvel több, mint 700 millió fontért adta el családi vállalkozásának, a Scarborough-nak, 60%-át az ausztrál Valadnak. Sőt, az azóta a maga számára csődvédelmet kérő ausztrál cég utolsó 37 millió fontos utolsó részétének elengedéséért meghatározó részesedést szerzett az amúgy hatalmas ingatlanvagyonnal rendelkező auszi ingatlanalapban.

Abban is téved a cikkíró, amikor a 800 milliós költségvetést a stadionépítéssel köti össze, miközben a valóban elhalasztott stadionépítés azért csúszik, mert a válság miatt pénzszűkébe került bankok nem tudják vállalni a finanszírozást, a Raiffeisen bank, amellyel korábban már megállapodtak, pl. már visszalépett. Ennek ellenére jövőre, 2010-ben mindenképpen elkezdődik az építkezés, ugyanis a magyar állammal így állapodott meg az Esplanade, és ehhez az angol fél tartani is kívánja magát.

Természetesen abban is téved a kedves szerző, hogy a jelenlegi 800 millió forintos költségvetéssel nem lehetne magyar bajnokságot nyerni: az nb1-ben jelenleg sincs, a Debrecent leszámítva, ilyen költségvetéssel működő csapat. Még névleg sem. Ezt annak ellenére fontosnak kívántam megjegyezni, hogy minden forrásunk arról számol be, jövőre jelentősen megnövelt költségvetéssel dolgozik majd a Ferencváros.

Ha feljutnak

Kemény Kristóf szerint ez meg azért nem jó, mert „a stabil angol élvonalbeli csapat üzemeltetése bevételben is előnyösebb, mint a legjobb esetben a BL-csoportkörbe kerülő magyar együttesé: a United az első osztályban mind a jegyeladásból, mind a különféle arculati termékek értékesítéséből hatalmas pénzhez jutna, míg a Fradi-stadion felépítése és az Üllői úti terület fejlesztése miatt jó esetben is hosszú évek eredményes szereplése kellene ahhoz, hogy az FTC hozzon a konyhára.

Itt most a változatosság kedvéért elölről kezdünk. A Premiershipben szereplő kiscsapatok bevétele egyrészről nem magasabb, mint a BL-csoportkörös egyesületeké (ott nézettséggel arányos a bevétel jelentős részének elosztása, másrészről a válság után jelentősen meggyengült a font az euróhoz képest), másrészről egyvalami biztos: az angol első osztályú tagság fenntartásának költségei jelentősen nagyobbak, mint a BL-csoportkörbe kerülésé, különösen az idén nyáron életbe lépő új formátum után. A BL-szereplés biztosításához maximum és összesen 20 millió eurós költségvetés kell, de sokszor elég volt már ennek a töredéke is. Ezzel szemben a Premier League-szereplés bérköltségei jelenleg úgy legalább 25-30 millió eurósak, és körülbelül ugyanennyi további befektetés is kell az átigazolási díjak formájában. Nem véletlen, hogy gyakorlatilag minden angol első osztályú csapat jelentős adósságoktól terhelt és a többségük veszteséget termel – ezzel szemben a Bajnokok Ligájában a Fradi egész bizonyosan nyereséget termelne.

Azt meg végképp nem értjem, mire gondolhatott a szerző, amikor ezt leírta: “Mert ha pusztán a statisztikai adatokat vesszük figyelembe, sheffieldi feljutás esetén minden fradista búcsút mondhat rövid távú álmainak.”. Ha tudja valaki, milyen statisztikai adatokra gondolhat a szerző, jutalom ellenében jelezze a kommenteknél.

Természetesen abban igaza van Keménynek, hogy a Fradi még évekig viszi majd a pénzt, csakhogy éppen ezzel Kevin McCabe már a Fradi megvásárlása előtt tisztában volt, amikor elmondta, üzleti terveik szerint a Fradinak a hetedik évre kell önellátónak lennie – jelenleg az első év vége előtt vagyunk.

És pont ez a lényeg: a Ferencváros és a Sheffield United elsősorban üzleti vállalkozás Kevin McCabe számára, nem hobbi. A Sheffield United már nyereséges, a Fradi is, még ha most még csak kis lépésekkel, de efelé halad. Az, ha az egyiknek jól megy, az nem jelenti azt, hogy a másiknak rosszul fog. Sőt. Kevin McCabe nem csak azért van jó helyzetben, mert dúsgazdag, hanem azért is, mert mögötte áll a skót jegybank kereskedelmi ága, a Halifax, amelyet nem érintett meg komolyan a gazdasági válság. Tehát McCabe tudja finanszírozni mindkét klubját (sőt a többit is). Annál is inkább, mert ő nem cukros bácsiként finanszírozza csapatait, a befektetett töméntelen pénzt vissza is akarja majd látni – és kétség se legyen, vissza is fogja.

Ha az én véleményemre vagytok kíváncsiak: mi nagyon jól járnánk, ha az angol partnereink feljutnának, de az se nagy baj, ha nem sikerül nekik. Feljutás esetén a tartalékcsapat megszüntetése és a nyilvánvalóan szükséges 6-8 komoly igazolás azzal jár, hogy jó néhány játékosnak új csapatot kell majd találniuk: alighanem jó néhányan ide veszik az irányt. Azért is jó lenne nekünk, mert a feljutás megszüntetné  a jónéhány sheffieldi szurkoló által fenntartott nézet (“miért kell a United helyett a Fradiba önteni a pénzt”) okozta nyomás jórészét. Nem mellesleg Kevin McCabe is megnyugodna, mert sikeres az a klub, amelyiknek gyerekkora óta szurkol: egy nyugodt, boldog tulajdonos meg mindig jobb, mint egy csalódott, ideges.

– ulloi129