Az mti összeállította az elmúlt három év kivonatos történetét.

2006. május 10.: A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elsőfokú licencadó testülete négy élvonalbeli klubnak, közte a Ferencvárosnak nem adott rajtengedélyt a következő szezonra.
2006. június 1.: Az MLSZ fellebbviteli licencadó testülete valamennyi klubnak megadta az engedélyt a részvételre az élvonalbeli bajnokság 2006/2007-es idényére, a Ferencváros azonban a Honvéddal együtt csak feltételes licencet kapott. A zöld-fehéreknek folyamatos beszámolási kötelezettségük volt az Üllői úti ingatlan éppen aktuális pályázatának alakulásáról, illetve pénzügyi helyzetükről.
2006. július 13.: Kérdésessé vált, hogy indulhat-e a 2006/2007-es élvonalbeli bajnokságban a Ferencváros és a Vác, miután megérkezett az MLSZ-be a másodfokú klublicencadó bizottság legutóbbi ülésének hivatalos határozata. A váciak nem kaptak rajtengedélyt, a ferencvárosiak feltételes licencét pedig visszavonták, mert a fővárosiak nem teljesítették maradéktalanul a június 1-jén megszabott feltételeket.
2006. július 17.: A másodfokú licencadó bizottság a testület elnökének, Kamarás Istvánnak a tudta nélkül összeült és megadta az élvonalbeli indulásra az engedélyt a Ferencvárosnak.
2006. július 19.: Az MLSZ elnöksége rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a fellebbviteli licencadó bizottság két nappal korábbi döntését, és a testület tagjait Kamarás István elnök kivételével visszahívja. Az MLSZ háromtagú ad hoc bizottságot választott, melynek feladata minden, a licenccel kapcsolatos tevékenység ellenőrzése. Az egyik tag nem akarta, hogy neve nyilvánosságra kerüljön, Helmeczy László és Nemes Ferenc viszont vállalta ezt. Az elnökség új másodfokú licenceljárást rendelt el, és arról döntött, hogy mindenképpen tizenhat csapat szerepel az élvonalban.
2006. július 21.: Megalakult az MLSZ új fellebbviteli licencadó bizottsága. A testületben senki sem maradt a régi tagok közül, a névsort viszont nem hozták nyilvánosságra.
2006. július 25.: Az MLSZ fellebbviteli licencadó bizottsága úgy határozott, hogy a Vác megkapja az élvonalbeli bajnokságban való induláshoz szükséges licencet, a Ferencváros azonban nem.
2006. július 26.: A labdarúgó NB I-ből kizárt Ferencváros jelezte, hogy polgári bírósághoz és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) kíván fordulni jogorvoslatért. A zöld-fehér szimpatizánsok tüntetést szerveztek a klub székháza elé, míg a Vasas beugróként vállalta az élvonalbeli tagságot.
2006. július 27.: A Ferencváros nevezett a bajnokság másodosztályának küzdelmeire.
2006. szeptember 5.: Első fokon, nem jogerősen megsemmisítette az MLSZ határozatát és a fellebbviteli licencadó testület döntését a Ferencvárossal kapcsolatban a Fővárosi Bíróság. A bíróság a felperes FTC Zrt. keresetét egyebekben elutasította, azaz nem állapította meg, hogy az eredeti döntés értelmében az FTC rendelkezik a licencjoggal. Az MLSZ fellebbezett.
2006. október 10.: Az MLSZ fegyelmi bizottsága huszonötmillió forintra büntette a Ferencvárost, mert az a klub licencének visszavonása miatt polgári bírósághoz fordult az állandó választott sportbíróság helyett. A határozat szerint az együttes emellett 2007. június 30-ig nem vehet részt nemzetközi mérkőzésen, még felkészülési összecsapáson sem.
2006. október 31.: A Ferencváros benyújtotta fellebbezését az MLSZ fegyelmi bizottságának határozata ellen.
2006. november 22.: A Fővárosi Ítélőtábla – akárcsak az első fokon eljáró bíróság – elutasította a Ferencváros előterjesztését, hogy függessze fel az MLSZ azon határozatainak végrehajtását, amelyekkel a zöld-fehér klubot nem engedte az élvonalban indulni és visszasorolta a másodosztályba.
2006 november 30.: Az MLSZ másodfokon eljáró fellebbviteli bizottsága pénteken megszüntette a fegyelmi testület Ferencvárosra kirótt 25 millió forintos büntetéséről és a nemzetközi meccsektől való eltiltásról szóló határozatát.
2006. december 7.: A Fővárosi Ítélőtábla a Ferencváros kontra MLSZ perben helybenhagyta az első fokú bírósági döntést.
2007. július 3.: A Legfelsőbb Bíróság hatályában fenntartotta a Fővárosi Ítélőtáblának az FTC 2006-os licencügyében hozott határozatát.
2008. február 26.: A Ferencvárosi Torna Club Pártolói Egyesülete keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz azért, hogy megtudhassa, kik alkották azt a licencadó testületet, amelynek döntése nyomán 2006 nyarán kizárták az FTC-t a labdarúgó NB I-ből.
2008. április 7.: Első fokon pert vesztett az MLSZ az FTC Pártolói Egyesületével szemben, azaz kiderült, a szövetségnek nyilvánosságra kell hoznia a Ferencváros licencét visszavonó fellebbviteli licencadó testület tagjainak nevét.
2008. szeptember 16.: A Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a Fővárosi Bíróság döntését, miszerint az MLSZ egyéb közfeladatokat ellátó szervnek minősül, ebből kifolyólag az ilyen feladatot ellátó testület adatai közérdekből nyilvánosak, így nyilvánosságra kell hozni a Ferencváros licencét visszavonó fellebbviteli licencadó testület tagjainak nevét.
2008. november 5.: Az MLSZ elküldte az FTC Pártolói Egyesületnek a fellebbviteli licencadó testület tagjainak névsorát. Elbert Gábor MLSZ-főtitkár egyúttal emlékeztetett rá, a bíróság fontosnak tartotta rögzíteni azt, hogy a nyilvánosságra hozatalról szóló ítélete semmilyen módon nem jelent állásfoglalást abban a kérdésben, hogy a Ferencvárosi Torna Club kizárása jogszerű volt-e vagy sem, miként abban a kérdésben sem jelent állásfoglalást, hogy a sportszervezet megfelelt-e a licencadás feltételeinek.

A névsor:

Bárányos László
Horváth József
Dr. Laczkó János
Dr. Pálfay Szilárd
Dr. Pere József
Riklik Anett
Szendrő Dénes

(a szerk.)

2009. április 9.: Az MLSZ első fokú licencadó testülete – kilenc másik csapathoz hasonlóan – megadta a klubnak az élvonalbeli induláshoz szükséges nemzeti licencet.
2009. május 3.: A Bőcs DVSC-Dega elleni döntetlenjével az FTC hat fordulóval az NB II 2008/2009-es szezonjának a zárása előtt biztosította feljutását az élvonalba. A korábban mindig első osztályú csapat ezzel közel három év után került vissza az NB I-be.

(mti)

Hírdetés