davisBobby Davison igen lelkesen készül a bajnokságra, nyilatkozata a Nemzeti Sportban jelent meg.

Hosszú ideje nem szólalt meg, a bajnokság hajrájában sem értékelte a meccseket, és amióta hazautazott Angliába, nem hallatott magáról. Bobby Davison, az FTC angol mestere azonban a némaság időszakában sem tétlenkedett: elkezdte a pro licences tanfolyamot, és a Ferencváros keretének megerősítésén fáradozik. Külföldi és magyar futballisták igazolását tervezi, ám szembesült a nehézségekkel: hiába kész az FTC kimagasló fizetéseket adni a kiszemelteknek, a klubok horribilis összegeket kérnek legjobbjaik játékjogáért. Főleg, hogy a tőkeerős Fradi az érdeklődő…
Merre jár?

Angliában, Leeds, Sheffield és London között ingázom – mondta lapunk érdeklődésére Bobby Davison.

Intenzív szabadság?

Nem nevezném pihenőnek. Keményen dolgozom, játékosokkal egyezkedem, klubokkal tárgyalok, no és mindemellett elkezdtem a pro licences edzői képzést.

Az utóbbi hónapban nem volt ennyire bőbeszédű. Miért fogadott némaságot?

Besokalltam. Edzőként így tiltakoztam a játékosaimat támadó megjegyzésekre. Minden szakvezetőnek megvan a maga módszere, hogyan védje meg futballistáit, hogyan reagáljon az őket ért kritikákra – a kialakult helyzetben ezt a fajta hozzáállást tartottam megfelelőnek. Belátom, nem mindenki számára szimpatikus mentalitás.

Tizenhat magyar játékos neve a kívánságlistán

Mi bántotta?

Az előző évet a feljutásnak rendeltük alá, sikerült is megvalósítanunk a tervet, bivalyerősek voltunk, a tavaszi idényben átrobogtunk a mezőnyön – hat fordulóval a szezonzárás előtt elértük a kitűzött célt. Ennek dacára sokak a negatívumokat keresték, öltözői feszültséget emlegettek, leértékelték futballistáink tudását. Valóban volt egy pont, amikor elszakadt nálam a cérna: az ESMTK ellen hetven percet emberhátrányban, dögmelegben, bűn rossz pályán játszottunk, nyertünk három nullára, és mégsem pozitív hangvételben szóltak a teljesítményünkről. Ezután úgy döntöttem, a háttérben maradok, egyébként is a csapaté az érdem, a játékosok harcolták ki a feljutást.

Borítsunk fátylat a múltra, de most már ne hagyja bizonytalanságban a türelmetlen szurkolókat: milyen Ferencváros indul az NB I-ben?

Bajnokesélyes lesz a Ferencváros! Egy listával érkeztem haza Angliába, amelyen azoknak a játékosoknak a neve szerepel, akiket az ősztől örömmel látnék a csapatban. A helyzet azonban nem egyszerű: az egyik papíromon tizenhat minőségi magyar futballista szerepel, nagy részükkel fel is vettük a kapcsolatot, ám mindegyiküket szerződés köti aktuális együtteséhez. És itt a bökkenő! Noha mi készek vagyunk a magyarországi viszonyokhoz képest kimagasló fizetést adni a labdarúgóknak, nem vagyunk hajlandók hatalmas összegeket kifizetni a játékjogukért. Márpedig úgy veszem észre, ha a tőkeerős Fradi jelentkezik egyik-másik labdarúgóért, rögvest megnő a tulajdonos klub igénye, és brutális mennyiségű pénzt kér.

Azaz?

Azaz félő, hogy csak egy-két esetben sikerül tető alá hozni az üzletet. Úgy tartjuk, kukába dobott milliókkal nem korlátozzuk anyagi lehetőségeinket.

Akkor marad a megszokott erősítési módi: Sheffieldből kapnak futballistákat?

Na, nem adjuk fel ilyen könnyen! Ráadásul még azt sem tudom pontosan, mekkora keret áll majd a rendelkezésemre. Terry Robinson és Berki Krisztián a napokban ismerteti velem a büdzsét, azután kezdem a bevásárlást. A magyar játékosok listáján kívül van egy másik – harmincas – névsor is, amelyben európai labdarúgók szerepelnek. Tudatosan, posztokra akarunk igazolni, és a külföldi kiszemeltek között is van egy-két olyan spanyol, portugál vagy éppen angol srác, aki a segítségünkre lehet. A lényeg, hogy amikor elkezdjük az angliai edzőtábort, a négy-öt új ember már velünk gyakoroljon.

Alex Ferguson segítője is beült az iskolapadba

Már a felkészülés rajtja előtt szorgalmas, belevágott a pro licences képzésbe.

Angliában évente egy pro tanfolyamot indítanak, és tizennyolc edzőt hívnak meg a kurzusra. Az élvonalbeli munkához Angliában is követelmény a legmagasabb képesítés, az már más kérdés, hogy az a szigetországi tréner, akit felvettek, és folyamatosan tanul, edzősködhet a Premiershipben – így dolgozhatott Gareth Southgate és Alan Shearer is. Azt még nem tudom, hogy a magyar szövetség miképpen áll hozzá. Én mindenesetre már túl vagyok az első londoni órákon: hármas csoportokban oktatnak bennünket, és olyan kollégákkal tanulhatok, mint Alex Ferguson segítője, Mike Phelan vagy a korábbi uruguayi sztár, Gustavo Poyet, de az ír válogatottat korábban irányító Steve Staunton is most végzi a tanfolyamot.

Az ellesett fortélyokat már az angliai összetartáson alkalmazhatja.

Sok újat nem lehet olyan edzőknek mutatni, akik éveken át profi labdarúgóként keresték a kenyerüket Angliában. Amúgy biztos rengeteget használ majd a Fradinak a sheffieldi vendégeskedés.

Sheffieldi? Úgy hallani, több városban is megfordulnak majd.

A bázisunk a United edzőközpontja lesz. Kevin Blackwell csapata érkezésünk idején Máltán készül, így az egész edzőkomplexumot a rendelkezésünkre bocsátja az egyesület. Négy pálya, luxuskörülmények, csúcstechnológia – ez vár ránk. És remélem, a lekötött edzőmeccsek is a javunkat szolgálják majd.

Jó edzőt szerződtetett az Újpest és a Fehérvár

Mit vár a meccsektől?

Úgy próbáltuk összeállítani az előszezon találkozóit, hogy többféle stílussal is szembekerüljünk. Lesz hagyományos angol futballt erőltető ellenfél, majd olyan rivális, amelyik ellen nem hiszem, hogy gyümölcsöző az általunk is favorizált brit stílus.

A túrát követő Hertha-mérkőzést pedig már a bajnokság főpróbájának mondhatjuk?

Lesz még egy budapesti torna is, ám az angliai edzőtábor után már szeretném, ha kész csapattal várnánk a német sztáregyüttest. Késszel, amelyik – nem győzöm hangsúlyozni – az élvonalban bajnoki címre törhet.

Vetélytársból nem lesz hiány: Angliába eljutnak a magyarországi, nyári hírek?

Jól tudom, hogy több egyesület is új edzőt szerződtetett, és a rendszeres favoritok mellett eddig háttérben lévő csapatok is bravúrban bíznak. William McStay érkezése biztosan pozitív irányba mozdítja el az Újpestet, ismerem a munkásságát, felkészült, hazájában elismert szaktekintély. És Lothar Matthäus fehérvári igazolása sem hétköznapi eset. Ha igazak az információk, és a német edző dirigálta gárda valóban olyan költségvetéssel és ambíciókkal indul, mint amiről halottam, azt hiszem, új gárdával bővült az aranyéremért hajtó csapatok klubja – a Fradi, az Újpest, a Debrecen és a Fehérvár, mind-mind a következő évad esélyese.

(Nemzeti Sport)