A futball egyik legnagyobb úriembere, Bobby Robson Lipcsei Péter mestere is volt. A hetvanhat éves mesteredző évek óta, tizenhét esztendeje küszködött a rákkal, ami most el is vitte. A futballért tett szolgálataiért lovaggá avatott edző nyolc éven át volt az angol válogatott mestere, majd a PSV Eindhovennél, a Sportingnál, az Fc Portónál, a Barcelonánál és a Newcastle Unitednél is dolgozott.

Lipcsei Pétert Bobby Robson vitte az FC Portóba, ahol azonnal a tapasztalt mester kedvencévé vált, vitte is volna előbb a Barcelonába, ekkor a sérülése gátolta meg Pétert az odaigazolásban, majd a Newcastle Unitedbe is – ekkor pedig az akkor még a magyar futballisták számára is kötelező munkavállalási engedély hiányában nem jött össze a szerződés.

Az előbb félbeszakítottalak a KEK-meccsek sorolásánál. Ott tartottunk, hogy túljutottunk az oroszokon. Következett az FC Porto. Milyen emlékeid vannak erről a párharcról? Sejtetted, hogy későbbi csapatod ellen játszol?
– Portóban nem játszhattam, sajnos kikaptunk 6:0-ra. Ennek ellenére, akik a visszavágón kijöttek a mérkőzésre, a lelátóra varázsolták a csodát, űztek hajtottak bennünket. A becsületünkért, szurkolóinkért játszottunk és győztünk is 2:0-ra. Akkor még nem tudtam, hogy ez a szupergárda lesz a következő csapatom. Mint később kiderült, valami hasonló történt ott és akkor, mint ami 1990-ben a Kazincbarcika-Honvéd osztályozón, ahol Nyilasi Tibor döntötte el egy meccs alapján, hogy kellek neki. 1994-ben a Porto világhírű edzője Bobby Robson tette ugyanezt. Feljegyzett a noteszébe és mindent elkövetett, hogy a következő nyáron az FC Porto játékosa legyek. Nyilasi Tiborról már említettem, hogy második apámnak tekintem, ilyen alapon Bobby Robson lehet a következő, akitől rengeteget tanultam.

(ftcbk.hu)

Nyugodj békében, Sir Bobby!

Reklámok