A Nemzeti Sport próbálta kitalálni, hogy milyen felállásra számíthatunk az nb1-ben, a ligakupában és az nb3-ban. Hát… Lowton kimaradt, Kulcsárral pedig baloldali belső védőt játszatnának.

Az NB I-es idényt a Zalaegerszeg ellen meggyőző, 4–1-es győzelemmel kezdő társaság tovább erősödhet: ha a Nyíregyháza ellen mesterhármast elérő Rósa Dénes megfelelő erőállapotba kerül, az FTC középpályássora óriási küzdőszelleme, kimagasló futóteljesítménye s kellemetlen stílusa mellett a kreativitás terén is az élmezőnyhöz tartozhat. Ráadásul helyet követelhet majd a kezdőben a kerethez a héten csatlakozó jamaicai Jason Morrison is, aki a másodosztályt megnyerő együttesben satbil pont volt, sajátos harcmodorát minden riválisa nehezen viselte. Noha Bobby Davisonra jellemző, hogy nem forgatja fel feleslegesen az együttest, bőven van lehetősége a változtatásra: a spanyol légiósok, Tóth Bence, a ZTE ellen nyerőembernek bizonyuló Pölöskey Péter, valamint a ballábas szerb csatár, Bojan Mamics mindannyian minőségi pótlást jelentenek.

nb11

Az első két Ligakupa-fordulóban (KTE-Ereco–FTC 0–3; FTC–DVTK 2–0) a legjobbjaival szerepelt a Fradi, ám kedden azoknak adott lehetőséget Bobby Davison (FTC–Nyíregyháza 4–0), akik nem léptek pályára a bajnokin. Ebben a sorozatban a saját nevelésű magyar játékosok, illetve azok a külföldi labdarúgók kapnak szerepet, akik még nem meghatározó futballistái a kezdő tizenegynek. Ugyanakkor a ferencvárosi „második” csapat is könnyedén felveszi a versenyt az ellenfelekkel, és az eredmények ismeretében világos: ha a rivális nem a legjobbjait szerepelteti, más súlycsoportot képviselnek a zöld-fehérek. Az FTC angol mestere nem feledkezik meg a klub akadémiájáról érkező fiatalokról sem, azon túl, hogy minőségi edzéslehetőséget ad nekik, tétmeccseken is teszteli a tudásukat – így játszhatott Vass Máté, Vattai Balázs, Papp Máté, Sváb Dániel, Nyilasi Bálint, Kovács István és Men Jang is a Szpari ellen.

nb12

A nyári felkészülés magyarországi részét közösen dolgozta végig az NB III-as bajnokságban érdekelt gárda és a Bobby Davison dirigálta első együttes, ám a szezon alatt a tervek szerint már nem lesz szoros a kapcsolat. Craig Short felel a Mátra-csoportban szereplőkért, a munkáját Lipcsei Péter segíti. A csapatot zömében ferencvárosi nevelésű fiatalok alkotják, a szakmai stáb tagjai az U19-es korosztályból kiöregedett futballistákat, valamint a legügyesebb ifistákat szerepeltetik az idényben. Hozzáállásban és az állólépességet tekintve nem lesz vetélytársa Fradinak, hiszen amíg az osztályban induló csapatoknál átlagban három-négy edzés van, Craig Short ugyanolyan intenzitású munkát vezényel a fiataloknak, mint amilyet az élvonalbeli játékosok kapnak. Érdemes lesz hajtani: Bobby Davison a két-három év múlva pályára küldhető FTC-t is igyekszik megalapozni.

nb13

(Nemzeti Sport)