Szerdán, elsőként számoltunk be a Kisteleki István által vett kupa kérdéses eredetiségéről, ma pedig a Blikkben Kisteleki István is erős kétségeit említi.

Legalább 280 ezer forintot fizetett Kisteleki István (56), a hazai labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke az állítólagos Magyar Kupáért. Az MLSZ elnöke szerdán büszkén jelentette be, hogy egy internetes aukción visszavásárolta az 1973-ban a Fraditól ellopott serleget, és mostantól kezdve vándordíjként megkapja majd ezt a kupát is az MK győztese.

Lapunk azonban úgy tudja, korántsem biztos, hogy az MLSZ elnöke az eredeti kupát vette meg.

A Blikk július 18-án írt arról, hogy az interneten a Magyar Kupa eredeti példányaként árulnak egy serleget. Szakértők szerint azonban ez egy másolat. Az eredeti Magyar Kupát 1923-ban készítették, az 1909 óta zajló sorozat korábbi győztesei, az MTK és a Fradi ekkor egy-egy másolatot kaptak sikereikért. A zöld-fehérek az Albert stadion múzeumában őrzik a sajátjukat, az MTK-nál viszont nem tudnak a kupa hollétéről.

Zsiga László (38), az FTC-múzeum vezetője látta a mostani képeket, s ez alapján továbbra is biztos benne, nem a Magyar Kupa került haza.

– A képet összevetettem a nálunk lévő serleggel. Kísérteties a hasonlóság, vagyis 100 százalékig biztosan állíthatom, hogy ez az a trófea, amelyet az 1920-as évek elején kapott az első két győztes. A miénk megvan, az MTK-é valószínűleg eltűnhetett.

Azt Kisteleki is elismeri, hogy a trófeán csak az MTK neve szerepel. – A kupára az MTK neve van felvésve – kezdte az MLSZ elnöke, aki már tegnap elbizonytalanodott az eredetiséget illetően. – Nem vagyok műkincskereskedő, nem tudom, hogy mikori ez a kupa. A jó szándék vezérelt, úgy gondoltam, nem szabad, hogy a magyar futball ereklyéi elkallódjanak.

A Blikk megkérdezett néhány 1973 előtti kupagyőztest, ám ők sem tudták eldönteni a vitát. Palotai Károly (73) a Győri ETO csapatkapitányaként kétszer is átvette a Magyar Kupát. A labdarúgó azt mondja, a Kisteleki által megvett serleg nagyon hasonlít arra, ami az ő kezében is volt. Az MTK-s Szuromi Antal (66) és a ferencvárosi Mucha József (57) viszont biztos benne, hogy az eredeti Magyar Kupa nagyobb volt ennél a 41 cm-es serlegnél.
(Blikk)