scudamoreDM1405_468x388A Manchester City visszacsinálná a Bosman-szabályt, Platini, az UEFA-elnöke megtiltaná a 18 év alatti futballisták nemzetközi átigazolását és visszafogná a fizetéseket.

A Manchester City 10 millió fontot követel a Chelseatől Daniel Sturridge-ért. A 20 éves angol játékos szerződése a nyáron lejárt és a hírek szerint heti hatvanötezer fontért igazolt az Abramovics-klubhoz. Pont erre alapozza a Professional Football Compensation Committee-hez (Professzionális Futball Kompenzációs-bizottság) beadott kérelmét a City, becsatolva a saját, Sturridge által visszautasított szerződésajánlataikat is. A jelenlegi rendszerben egy bizonyos kor alatt nevelési költség illetti meg az átigazoló játékos korábbi klubját, amelyet korábbi fizetése és válogatottbeli szereplései alapján számítanak – de ez az összeg általában meglehetősen nyomott. Ha a Man City kérelmét befogadja a Premier League, s a futballisták és a menedzserek szakszervezeteinek képviselőiből álló bizottság az gyakorlatilag a Bosman-szabály visszajövetelét hozná el.

Michel Platini, az UEFA-elnöke a Chelsea-ügy kapcsán szeretné megtiltani a nemzetközi átigazolásokat 18 év alatt. Platini a nevelőegyesületek védelmében szabna gátat a nemzetközi szabályok közti különbségeket kihasználó – főleg angol – csapatok ‘garázdálkodásának’. Egyes országokban, mint Francia-, Olasz és Spanyolországban profi szerződést csak 18 év feletti írhat alá. Így került jelenlegi klubjához pl. Fabregas, és mi sem igazolhattuk volna le ilyen szabályok mellett Igor Pisanjukot.

Platini másik terve, hogy 2012-től az európai kupákban csak olyan csapatok indulhassanak, amelyek az elmúlt néhány éves időszakban ( a jelenlegi elképzelés szerint ez három év) nem költenek többet, mint amennyi bevételt generálnak, valamint korlátozná a bevételhez mérten a fizetéseket is, illetve a keret méreteit is. Érdekesség, hogy a tervet Platini szerint Roman Abramovics is támogatja, annak ellenére, hogy mióta átvette a londoni kékeket, minden évben komoly, több tíz milliós ‘tagi kölcsönökkel’ kellett kiegyensúlyozni a könyvelést – vagy éppen ezért. Egy ilyen rendelkezés azonban nem csak az olyan kluboknak okozna komoly nehézséget, mint a Chelsea, a Real, a Manchester City vagy a Shaktar Donyeck, hanem a magyar kluboknak is, melyek nagy többsége közel sem termeli ki a bevételeiből a kiadásait. Egyelőre mi sem.