davisonjegyzetMa délelőtt feltettünk nektek a kérdést, hogy mit gondoltok Bobby Davison némasági fogadalmáról, a következőkben az én (ulloi129) véleményem következik.

Nem hiszem, hogy a világ vége lenne az, ha egy edző egy vagy akár több médiaszereplőnek nem kíván nyilatkozni, ez az ő és a klub dolga és azt sem hiszem, hogy tiszteletlen lenne a fradistákkal szemben, hiszen ezekben az esetekben Csató Sándor készséges és korrekt nyilatkozatai révén mindig megtudhattuk, mit gondol a szakmai stáb.

Ezért én ezt az ügyet nem tartaná fontos, domináns kérdésnek, hacsak nem lenne ez egy fontosabb problémának a jele. Bobby Davisonnak, aki – higgyétek el – valóban mindenét beleadja ebbe a munkába, nehéz hónapjai lehetnek, és a most rá nehezedő nyomást nem lehet egyszerű kezelni: hiába a munka, a néhány hónapja őt éltető szurkolók ellene fordultak, nem jönnek az eredmények, annak ellenére sem, hogy a szezon kezdete óta, a Paks – és a Vasas-meccsekhez képest az elmúlt fordulókban igenis van előrelépés, ha most játszanánk azokat, simán hoznánk őket.

Nehéz helyzetben van tehát Bobby Davison, és emberileg érthető is a viselkedése. Azonban, és itt jön az, amiért ezt a hosszú bevezetőt lenyomtam a torkotokon, Bobby Davison a Ferencváros vezetőedzője, neki a nehéz helyzetekben, mikor nagy a baj, hatalmas a nyomás, akkor is ekként kell viselkednie. Nem a szurkolók miatt, mi túltesszük magunkat ezen, de egy jó vezetőnek a beosztottjai felé, akik jelen esetben a ferencvárosi futballisták, ilyen helyzetekben is erőt kell sugároznia, azt, hogy együtt meg tudják oldani a helyzetet és ezután ’csakazértis megb*szunk mindenkit’.

Az öltözőben magába roskadtan ülő, a média elől elmenekülő vezető ennek az ellenkezőjét sugallja. És ezt a Ferencváros a jelen helyzetében nem engedheti meg magának. Olyannyira nem, hogy már csak emiatt is el kéne gondolkodnia neki és a vezetőknek is a váltáson.

Ennek legplasztikusabb példázatául Phil Brown-t, Bobby Davison barátját és volt csapattársát lehet felhozni. Tavaly Brown a Premier League-s Hull edzőjeként, újoncként fantasztikus szezonkezdetet produkált, sokáig az élmezőnyben volt, a 19 forduló után, félidőben, karácsony második napján, 27 pontja volt a kiscsapatnak, Uefa-kupáról suttogtak már, mikor jött a Manchester City, ahol egy gyalázatos félidő után úgy döntött, hogy a legjobb lesz a félidei megbeszélést a gyepen megtartani, több tízezer Man City és több ezer Hull-drukker szeme láttára

Vodpod videos no longer available.

Ezután – érthetően – játékosai elvesztették minden bizalmukat az edzőjükben, a bajnokság második felében kevesebb, mint harmadannyi pontot, nyolcat szerzett az újonc és csak az isteni szerencsének és a korábban összeszedett rengeteg pontnak köszönhette, hogy bennmaradt, s idén is az egyik legbiztosabb kiesőjelölt.

Bobby Davisont én tehetséges edzőnek tartom, aki keményen, odaadással dolgozik, ragyogó meglátásai vannak, de talán edzői karrierjében túl korán jött egy olyan nagy klub, mint a Ferencváros – erre mentálisan nem volt felkészülve. Nem ő az első ilyen, ferencvárosi karrierje sokban hasonlít László Csabáéhoz, aki pályafutása első komoly feladataként megkapott minket, majd remek kezdés után nem tudta kezelni a Ferencvárosnál fellépő problémákat, hogy a második szezonjában hasonló őszt produkáljon, mint most az angol mester. Azt, hogy pályakezdőként elbukni a Fradi edzőjeként nem a világ vége, azt mutatja László Fradi utáni remek karrierje. Sőt, azt hiszem, ha a Ferencváros vezetői a váltás mellett is döntenek a jövőben, Bobby Davison nagyon hasznos és kiváló munkát tudna végezni az utánpótlás élén, ahol nem kellene nap, mint nap (meg) felelnie a külső nyomásnak.

– ulloi129