Bobby megmondjaBobby Davison a Dózsa-meccs után történtekről, a téli erősítésekről (4-5 meghatározó játékostól szól a fáma) és természetesen a mai meccsről beszélt.

– Kis túltással a fél ország arra várt, hogy végre megszólaljon.
– Hallottam, a Nemzeti Sport még a címlapján is kérlelt.

– Megsértődött?
– Ugyan már! Mindenki végzi a munkáját, ha a szerkesztőség úgy itéli meg, hogy az én fejemmel jobban eladható az aznapi lapszám, ám legyen. Angliából érkeztem, ott pedig nem bánnak kesztűs kézzel az emberrel, ezért addig, amíg nem közölnek hazugságot velem kapcsolatban, nincs gond. Ugyanakkor arrafelé űgy tartják: a mai szenzáció másnap a fish&chips alá kerül.

– Ha ennyire hidegen hagyják a cikkek, miért nem nyilatkozott az Újpest-meccs után, és miért lépett le váratlanul?
– Nem titkolom, teljesen összeroppantott a vereség. Labdarúgóként több városi derbin szerepeltem, egy-egy kudarc akkor is megviselt. Ha veszítettünk, szívem szerint szétrúgtam volna mindent magam körül, tehetetlenségemben bántani akartam a külvilágot, ám edzőként nem viselkedhetek indulatosan. Bementem az öltözőbe, leültem és összeroskadtam, jött a kollégám és szólt, vár a tévé, én meg azt mondtam, kérdezzék Lipcsei Pétert, ő a legautentikusabb alany, magyar, a csapat ikonja és több Újpest-Fradin pályára lépett. Aztán szóltam néhány szót a srácokhoz, majd azon vettem észre magam, hogy ott ülök magányosan, letörve, mint akit hasba lőttek. Erőt vettem magamon, kimentem, gratuláltam William McStaynek, de akkor már befejeződött a sajtótájékoztató, így hazaindultam.

– És meg se áll Angliáig.
– Ez a része meg volt beszélve. A pro-licences kurzus miat kellett hazaugranom, és bár eredetileg azt terveztem, repülök, úgy döntöttem, a mérkőzés éjszakáján úgy sem tudnék aludni, ezér inkább autóba ülök. Tíz óra alatt értem el a kompot, olyan állapotban voltam, hogy észre sem vettem, mennyit vezettem, de meg sem fordult a fejemben, hogy visszavonulok, elmenekülök, lemondok. Útközben ezerszer visszapörgettem a meccs jeleneteit, azon agyaltam, mit kellett volna másképp tennem.

– Mire jutott?
– Nem érdemeltünk vereséget. Rutintalan még a társaság, a kezdőcsapat fele még nem játszott huzamosabb ideig az élvonalban. Ez a tapasztalathiány pontokba került. Ugyanakkor több fiatal elképesztő fejlődésen ment keresztül: Kulcsár Dávid ahhoz képest, hogy az elöző évben még Vecsésen sem tünt ki igazán, mára az egyik legnagyobb igéretté nötte ki magát. Jason Morrison szerintem az idény eddigi legjobb Fradi-játékosa, holott ez az első olyan szezon, mikor az első osztályban futballozik. Az idő nekünk dolgozik, vannak bíztató jelek, de nem vitás, ahhoz, hogy felvehessük a versenyt a legjobbakkal, elengedhetetlen az erősítés.

– A vezetőség hajlandó áldozni az igazolásokra?
– Folyamatosan egyeztettünk Berki Krisztiánnal és Terry Robinsonnal, s nemrég még Kevin McCabe-bel is beszéltünk a folytatásról. Úgy érzékelem, hogy feletteseimmel egy véleményen vagyok, és a télen lesz lehetőség négy-öt olyan futballistát szerződtetni, aki Angliában, Németországban edződött, vagy a magyar válogatottnál is számításba veszik.

– Öt bajnokija van a Fradinak arra, hogy kozmetikázzon a gyengére sikerült őszön. Mit vár a hátralevő meccsektől?
– Most már pontokat kell szerezni, lehetőleg tizenötöt, és akkor valamelyest megmentjük a szezont. Egy minőségi játékosokkal megerősített csapattal könnyebb a középmezőny elejéről kezdeni a tavaszi előzgetést, mintha a tabella hátsó feléből kellene felkapaszkodnunk.

– Kinek kedvez, hogy a fordulót megelőzően a Kecskemét elvesztette sikeredzőjét, s a távozó Szivics helyén egy debütáló tréner ül a Fradi ellen?
– Nem nekünk, az biztos. A lelki tényezők nagyon fontosak a mai focibam pláne ha a Fradi a rivális. Amikor az elmúlt héten jött a hír, hogy a Győr elhalasztaná a meccset, azért mentem bele a módosításba, mert ellenkező esetben felpaprikáztam volna az ellenfelet. Ha szembemegyek az időpont-változtatással, és megrendezik a találkozót, a másik oldal feltüzelve léphetett volna pályára, azzal fanatizálhatta volna magát a társaság, hogy nem voltunk partnerek, nem a fair play szellemében jártunk el. De ez már történelem. Ami a szombatot illeti: mondják, két esemény nehezítheti meg egy csapat dolgát. Amikor a rivális közvetlenül a találkozó előtt edzőt vált, illetve ha nagy zakó után próbál javítani. Most a Kecskemétnél mindkét feltétel adva van, nem lesz hát egyszerű a feladatunk. Ismerve a házigazda játékát, eseménydús meccsnek nézünk elébe. Az előjelek szerint a szurkolókra is élvezetes este vár, hisz a KTE bátran megy előre, és mi is könyörtelenül támadni fogunk.

– A végére egy ajtuális kérdés: nyilatkozik a meccs után?
– Sosem voltam ellene ennek a kötelezettségnek, de elvárok egy kis toleranciát. Ahogyan Angliában, Magyarországon is illenék ‘lehiggadó’ időt bíztosítani az edzőknek, mielőtt mikrofont tolnak az orruk alá. Ha például a Videozon elleni találkozó lefújása után rögvest megszólalok, biztosan arra hegyezem ki a mondandómat, hogy miért fújja le a meccset a bíró, amikor szöglethez jutunk. Kell hagyni néhány percet, hogy a szakvezetők átgondolják, mit akarnak nyilatkozni, ne indulatból beszéljenek.
(Nemzeti Sport)