Edzőváltás. Leírva egyszerűnek tűnik. Az Üllői129 szerkesztősége utánajárt és tanulmányozta, hogyan is működik ez pontosan.

Először is nézzük az FTC-t, mint gazdasági társaságot, és tekintsük át a szervezeti felépítését: Az FTC Labdarúgó Zrt vezérigazgatója Berki Krisztián. A vezérigazgatói funkció a legmagasabb státusz egy cégben, döntéshozatali jogkörrel, jogokat szerezhet, kötelezettségeket vállalhat, legfőbb aláírási joga van. A részvénytársaságnak van azonban egy igazgatótanácsa is, ami a részvenytarsaságok fő ügyvezetői szerve, a döntéshozatalok fóruma, ahol – a bizonyos mindennapi jogkorokon túli – döntéseket meghozzák, és a vezérigazgatóval végrehajtatják. Ebbe az FTC Labdarúgó Zrt igazgatótanácsba, a befektető (Esplanade Real Estate) tulajdonosán, Kevin McCabe-en kívül Terry Robinson, John Burnley, Jason Rockett, Patrick Vangoidsenhoven, Rieb György, Horváth Gábor és Berki Krisztián került be.

Az FTC zártkörűen működő részvénytársaságként működik – és tegyük félre azt, hogy egy labdarúgó klub, sőt, elsősorban az, nézzük az egészet úgy, mint egy üzletszerűen működő céget. Egy cégnél, ha kirúgják a portást, valószínűleg nem ül össze az igazgatótanács, hogy ez megtörténjen-e. Egy vezető leváltásánál azonban ez könnyen előfordulhat. Emiatt – konkrétan az FTC-nél – az ügy menete ismereteink szerint a következő: születik egy gondolat, hogy edzőt kellene váltani. Erről az igazgatótanácsnak kell döntenie, lévén, kulcsfontosságú pozícióról van szó. Amennyiben az igazgatótanács elnöke – Terry Robinson, aki a szakmai munka irányítója a Fradinál – ezzel egyetért, akkor a grémium elé viszi döntésre, amely egyeztetések és véleménycserék után dönt. Feltételezhetően úgy, ahogyan azt az elnök mondja, vagyis ebben az esetben elbocsájtják az edzőt. Mint azt korábban megtudtuk, Bobby Davison leváltása Terry Robinson döntésén múlik, aki azonban továbbra is kiáll az angol szakember mellett. Mivel ő az igazgatótanács elnöke – s ezzel együtt a Fradi feje is, bizonyos tekintetben – ezért döntése, és személye megkerülhetetlen. Ahogy azt Berki Krisztián korábban is mondta, Robinson egy személyben dönt az átigazolásokról is, javaslatokat elfogad, de a döntés jogát fenntartja magának. Berki Krisztiánnak vezérigazgatóként pusztán az FTC Zrt, mint cég működtetésébe, és adminisztrációjába van beleszólása, ott azonban mint cégvezető jár el, de az angol vezető nem tűr beleszólást a szakmai munkába.

Davison leváltása a klubra nézve súlyos anyagi és egyéb terhet is róhat, függően attól, hogy milyen megállapodások születtek a háttérben. Két éves szerződés köti a klubhoz, így ennek felbontásakor a hátralévő járandóságát egy összegben át kellene utalni neki, mint ahogyan ez már korában megtörtént a Fradival: gondoljunk csak Pintér Attilára, és a ő több tízmilliós követelésére, amit a Fradi feljelentésével akart kicsikarni a klubból, hogy aztán peres úton egyezzenek meg a felek.

Berki_Robinson

A szakvezetés sorsa tehát egyedül Terry Robinsonon múlik, aki egyelőre azon az állásponton van, hogy Bobby Davisonnal is ki tud mászni a csapat a gödörből, s miután januárban a csapat megerősödik, minden a legnagyobb rendben lesz. Más szakmai es vezetői vélemények szerint Bobbyt azonnal fel kellene állítani, s a helyére Craig Shortot kell ültetni, aki Csató Sándorral együtt végigviszi a csapatot a hátralévő négy mérkőzésen, s utána lesz majdnem három hónap hosszabb távú megoldást találni. A helyzet tehát bonyolult, de ugyanakkor egyszerű. Utánajárásunk szerint minden Terry Robinsonon áll, vagy bukik. Davison pozíciója főleg, de a döntésnek megalapozottnak es felelősséggel vállalhatónak kell lennie, hiszen meg egy hiba mar nem fér bele az idei szezonba!