DavisonEgy rendkívül ellentmondásos edző ferencvárosi karrierjének végét hozta el a mai nap.

Az 1959-ben született angol Bobby Davison komoly labdarúgó, de csekély edzői tapasztalattal a birtokában került a Ferencvároshoz, mint tanácsadó 2008 telén. Az ekkoriban mindenkire remek benyomást tévő szakember, ekkoriban közvetlenségével és remek meglátásaival hívta fel magára a figyelmet, valamint azzal, hogy reggeltől vakulásig járta az utánpótlás edzéseit.

Ezek után nem meglepő, hogy Csank távozása után elsőként az ő neve merült fel, így 2008. 04. 16-án ő foglalta el a vezetőedzői posztot. A 2007-08-as szezon végén fiatalokkal próbálta erősíteni a keretet, így került be a csapatba a sajnálatos sérülése után fél évvel később a Fradiból távozott Kutasi Zsolt, valamint Kiss Tamás és az azóta közönségkedvenccé vált Tóth Bence, aki még ennek a szezonnak utolsó fordulójában, a Baktalórántházán elsőként játszhatott kezdőként a Ferencvárosban.

Ekkoriban Bobby Davison kifejezetten nyílt és bőbeszédű volt, készségesen nyilatkozott a médiának, szívesen állt le diskurálni a szurkolókkal is.

A következő szezont elindító alapozáskor elvégzett munka minden kilátogató fradista számára meggyőző volt, s a szezon ilyen hangulatban is kezdődött, a Tököl sima legyőzésével. A Bőcs-meccs elbukása és egy három meccses döntetlen-sorozat után a második helyen zárta a csapat az öszi szezont, de Bobby Davison támogatottsága egyértelmű volt, a szurkolók többé-kevésbé elfogadták, hogy a rendkívüli sérülthullám az indifferens szereplés egyik fő oka.

Ekkor azonban már érződött, az angol edző kezd bezárkozni, nem nagyon tudta kezelni azt a figyelmet, amit a Ferencváros edzőjeként kapott.

Ennek ellenére bizakodva vágott neki mindenki a tavasznak, amelynek egy megerősödött Fradi lódult neki és ennek meg is volt az eredménye. Egy tizenhárom meccses tavaszi győzelmi sorozat végén megszereztük a bajnoki címet és a feljutást. Ebben az időszakban kiemelkedett a csapatbóla bajnokságot harminckilenc góllal záró Ferenczi Pista, az élete egyik legjobb formáját hozó Dragóner Attila, Balog Zoli, a jamaikai Morrison és a három angol, James Ashmore, Sam Wedgbury és Matt Lowton. Bobby Davison egyetlen teljes ferencvárosi szezonját 78 ponttal, és 97-22-es gólkülönbséggel zártuk, annak ellenére, hogy a végén már eléggé kiengedtek a fiúk.

Visszatért a csapatba Lipcsei Péter, akinek a (nem) szerepeltetése miatt Bobby Davison konfliktusokba is keveredett. Az is látszott, hogy továbbra is egyre inkább bezárt a volt csatár, nem nyilatkozott, ha nyilatkozott is, sokszor röviden tette. Az nb1-be visszatérve, a felkészülés elején, Sheffieldben úgy tünt, újra elszánt és tettrekész Davison, belevetette magát a munkába és ismét közvetlen, segítőkész lett, pont amilyennek tavaly tavasszal megismerhettük.

A lendület tartott is, egy remek, a fradistáknak hatalmas élményt jelentő idénynyító ZTE-meccsig. A csapat, úgy tűnt kielégít minden igényt: hajtott, támadott, küzdött. A meccs után kevesen hitték volna, hogy nem nyerjük sorra a meccseinket. Ezért is volt meglepő és egyben lélekölő, amikor ezekután egyre kevésbé jönnek az eredmények, és ami talán még fájdalmasabb volt, a játék csak percekig közelítette meg az elvártat, a mélypontot a Vasas elleni idegenbeli meccs hozta el. A korábbi mintának megfelelően az eredménytelenség Bobby Davisonra is rányomta a bélyegét, egyre kevesebbet nyilatkozott s elkezdtek szállingózni a hírek arról, hogy felkészült: hamarosan távoznia kell.

Az egy hónapja kirobbant petárda-ügy okozta feszültségeket végképp nem tudta kezelni, és poziciója mind a teljesítmény szempontjából, mind a szukolói-elfogadottsága szempontjából védhetetlenné vált, így ma, 562 nap után távozott a Ferencvárostól – Terry Robinson szerint ennek fő okai az ellehetetlenedő körülmények voltak.

Bobby Davison megitélésében drámai változás ment végbe az elmúlt négy hónap alatt. A feljutás után, júniusban felmértük támogatottságát, az Üllői129 olvasóinak 78%-a támogatta őt (sokan még üzentetek is neki feljutásunk alkalmából), míg a héten már csak 5%-otok tartotta volna posztján az angol vezetőedzőt, támogatottsága tizenötödére esett.

Bobby Davisonról sok jót, rosszat és mindennek az ellentétét is elmondták már. Sokak szerint remek szeme van a tehetségekhez (Tóth Bence megtalálása és Kulcsár Dávid beépítése a két legjobb példa erre); van aki szerint munkamániás; más szerint simlis kókler; egyesek szerint taktikai analfabéta; mások szerint jó volt, hogy nem bonyilította a dolgokat… Annyi azonban biztos, hogy (ki ezért, ki azért) egyhamar nem felejtjük el az első angol ferencvárosi edzőt.

A Fradival bajnokikon Bobby Davison 49 meccsen 107 pontot szerzett, ez 2.18 pont meccsenként , 117 gólt rúgtunk (ebből 42-t Ferenczi István!), 50-t kaptunk.

Sok sikert Bobby Davisonnak a továbbiakban!