A Nol.hu híre.

Tóth Gábor budapesti főkapitány döntése nyomán hétfőn a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya keretében működő extremizmus elleni egység vette át a szombaton a “szurkolók” viselkedése miatt félbeszakadt FTC-DVTK labdarúgó-mérkőzés alatt és után történt tömeges garázdaság szervezői és résztvevői ellen elrendelt nyomozást. A BRFK vezetője tényfeltáró vizsgálatra utasította a főkapitányság ellenőrzési főosztályát, tisztázandó, hogy kellő erővel biztosította-e a mérkőzést a rendőrség, s megtett-e mindent annak érdekében, hogy megelőzze a meccs alatt kirobbant és azután is folytatódott zavargásokat.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában közölte: felhívta az országos rendőrfőkapitányt, hogy a helyszínen készült felvételek alapján a lehető leggyorsabban kerítsék elő az elkövetőket. Később újságírók előtt úgy fogalmazott: “A rendőrségnek nemcsak az a dolga, hogy megfékezze a huligánokat, hanem az is, hogy bíróság elé vigye azokat, akik mások életét veszélyeztették és megzavarták a rendezvényt”. Később hangsúlyozta: véget kell vetni annak a folyamatnak, amelynek egyik megnyilvánulása az, ami a Fradi-stadionban történt.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezik, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetséggel együttműködve jöjjön létre egy munkacsoport a futballhuliganizmus visszaszorítására.

Bár korábban is minden nagyobb futballbotrány után felvetődött, hogy a kormány, s főleg a rendőrség, az MLSZ és a klubok beszéljék meg, mit lehetne tenni a pályákon eluralkodó erőszak ellen, eddig érdemi változás nem történt. Bár Draskovics hétfőn emlékeztette az őt faggató újságírókat, hogy az Országgyűlés módosította a sporttörvényt; az új szabályozás pedig az angol példát követve tartalmazza a stadionok kötelező bekamerázását, a szigorúbb beléptetési rendszert és az ellenőrizhető jegykiadást. Elfogadta a parlament a büntető törvénykönyv módosítását is, melynek értelmében lényegesen súlyosabban büntethetik a jövőben a tömegrendezvényeken elkövetett garázdaságot, mint más ilyen cselekedeteket. Mindenkinek tudomásul kell vennie – tette hozzá -, hogy a sportrendezvény szervezőjének kell a biztonságról gondoskodnia, ha erre nem képes, akkor a rendőrség megtilthatja a játékot, vagy elrendelheti, hogy nézők nélkül tartsák meg. Draskovics szerint a rendőrségnek e jogával keményen élnie kell.

Más kérdés, hogy a kluboknak lesz-e pénzük a törvényben előírt biztonsági intézkedésekre. Az alacsony nézőszám miatt (aminek oka a gyengébb játék mellett éppen a botránysorozat) a klubok a jegyárba nem tudják beépíteni az elvárt magasabb biztonság költségeit. A rendőrség ingyen (az adófizetők pénzéből) nem kíván rendet tartani a pályákon belül; a külső biztosítás költségeit pedig nem tudja behajtani a klubokon.

Nem elég az sem, hogy szigorítják a Btk.-t és a sporttörvényt, hiszen végül is mindegy, hogy milyen büntetést kap az, akit soha nem fognak el. A beléptetésre, a stadionok bekamerázásához pedig pénz kell, s az jelenleg senkinek sincs elég.

MTI – Kollányi Péter A BRFK mindenesetre felállította újra a Fradi-nyomozócsoportot. Ezt az ideiglenes egységet a 2003-ban szintén botrányos véget ért FTC-Debrecen meccs után állították fel először. Akkor a mérkőzésről készült felvételeken felismerhető garázdák többségét sikerült begyűjteniük.

A BRFK optimista: a sajtóosztály munkatársa szerint a rendőrségnek a 2006-os őszi zavargások óta van már gyakorlata az utcai garázdaság elkövetőinek utólagos felderítésében. A 2006-os őszi utcai összecsapások nem egy szereplőjét hónapok múltán fogták el. Meglehet, ez most sem lesz másképp. A stadion biztonsági kameráinak felvételei jobb minőségűek, mint gondolták, emellett a biztosítást végző rendőri egységek maguk is készítettek felvételeket a hangadókról.

Az köztudomású, hogy három évvel ezelőtt, a tévészékház ostromában, felgyújtásában részt vettek a futballháborúkban edződött szurkolói csoportok is. A mostani vizsgálat deríthet fényt arra, hogy az annak idején azonosítottak, a későbbi zavargásokban eljárás alá vontak és a mostani mérkőzést szétverő csapatok között van-e, s ha igen, milyen szintű az átfedés.

A BRFK nem kommentálta lapunk azon értesülését, miszerint a rendőrség titkosszolgálati eszközöket és módszereket is be fog vetni a rendőröket is megtámadó garázda csoportok irányítóinak azonosítására és elfogására. Titkosszolgálati eszközöket márpedig csak öt év vagy annál súlyosabb büntetéssel fenyegetett cselekmények felderítésére lehet alkalmazni. Rendőrségi szakértők szerint adottak a törvényi feltételek ahhoz, hogy a hazai futballpályákat eluraló szervezett garázda bandák ellen titkos eszközöket is bevessen a rendőrség.

Különösen azután, hogy mind több jel utal arra, hogy nem volt spontán a szombati rendbontás. Nem azért szakíttatta félbe a meccset a Fradi B-közép és a még náluk is radikálisabb fiatalabb szurkoló-alakulat, mert rosszul szerepelt a csapat, és “hirtelen eszükbe jutott”, hogy az új (angol) tulajdonos nem tartotta be korábbi ígéreteit, például azt, hogy élvonalbeli külföldi játékosokkal erősíti a csapatot. A kemény mag jó előre a székház elfoglalására készült. A rendőrség ezt még időben megtudta, s állítólag azért nem üldözték a 20-30 fős csoportokra oszlott, s a karhatalmi erőktől folyamatosan 30-40 méteres távolságot tartó randalírozókat a Népliget felé.

A biztosításban részt vett vezetők nem nyilatkozhatnak. Névtelenséget kérve azonban több munkatársuk elmondta: választaniuk kellett, hogy bekerítik-e a ligetbe menekült garázdákat, s ezzel kiteszik magukat annak, hogy egy kisebb csoport esetleg átcsúszik a rendőrgyűrűn és “betámadja a székházat”, vagy védik a Fradi központját, amíg a garázdák rá nem jönnek, hogy a tervük meghiúsult, és haza nem mennek. Ez utóbbit választották. A BRFK belső ellenőrzésének vizsgálata eldönti, jól tették-e.

A Fradi-nyomozócsoport megkezdte a vadászatot a régi és új generációs kemény magra. Már gyűjtik a stadionban és annak környékén készült fotókat. Nem kis részben a felfokozott érdeklődésre is tekintettel a BRFK-n hétfőn senki nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, mennyi idő alatt sikerül a legfőbb hangadókat és verekedőket elfogni. Arról pedig végképp nem, hogy sikerül-e kideríteni, kik bujtották fel a lázadó kemény magot.

Orbán Viktor a Fradi-Diósgyőr meccs körüli botrány kapcsán az NBI.hu internetes lapnak nyilatkozva közölte: A futball családi ünnep, ahol az embereknek biztonságban kell érezniük magukat: “Nem lehet ordenáré hangulat és kulturálatlanság egy pályán, mert (…) akkor a normális középosztálybeli családok el fognak maradni a mérkőzésekről.”
(nol.hu)