Visszatér 2006 nyara? Már megint egy olyan problémáért pécéznek ki minket, amely kisebb-nagyobb mértékben a legtöbb első osztályú csapatnál megtalálható.

A rendőrség tudta, hogy a Ferencváros-drukkerek egy radikális csoportja “balhéra” készül a DVTK elleni múlt szombati bajnoki fordulón – mondta a Népszabadságnak nyilatkozva Tóth Gábor, Budapest főkapitánya. Éppen ezért küldtek több rohamrendőrt a meccs biztosításáért felelős IX. kerületi kapitányságra. Úgy tudjuk, több mint 600 rendőrt vontak össze a stadion környékére.

– Jelentős erők álltak a felelős vezetők rendelkezésére, s mivel volt információnk arról, hogy egyesek “balhéra készülnek”, elfogadhatatlan, hogy lényegében sem a stadionon belül, sem azon kívül nem történt rendőri intézkedés – szögezte le Tóth Gábor, aki szerint alapvetően hibás koncepció szerint jártak el a mérkőzés biztosításáért felelős parancsnokok.

Budapest főkapitánya kedden fegyelmi eljárást rendelt el a meccs biztosításáért felelős rendőri vezetők ellen, akiket a BRFK azonban nem nevezett meg. Úgy tudni, hogy a kerületi kapitánynak és a kapitányság illetékes osztályvezetőjének kell a fegyelmi eljárás keretében magyarázatot adnia arra, miért nem tettek lényegében semmit a botrány megelőzése vagy – miután már elszabadult a pokol – a zavarkeltők elfogása érdekében.

A rendőrök nem igazoltatták a stadion környékén a mérkőzésre tartó kemény mag egyetlen tagját sem, és – mint az a már a BRFK birtokában lévő felvételeken tisztán látszik – még csak kísérletet sem tettek a stadionban gyújtogatók kiemelésére, ahogy a később az utcán a rendőrökre támadó csoportok hangadóinak elfogására sem. A mérkőzés biztosításáról szóló rendőri jelentés szerint sem a stadionban, sem azon kívül nem történtek azonnali rendőri intézkedést igénylő események.

Tóth Gábor elmondta: az illetékes rendőri vezető dönthetett volna úgy, hogy annak ellenére is beküld néhány egységet a stadionba, hogy az FTC nem kért belső biztosítást.

– A IX. kerületi kapitányság vezetői a fegyelmi eljárás során nyilván elmondják, miért nem küldtek egyetlen egységet sem be a stadionba, amikor tudták, hogy a kemény mag egy része balhéra készül – jegyezte meg Tóth Gábor, aki a biztosításért felelős parancsnokokat hibáztatja a múlt szombati események elfajulásáért.

– Meghallgattuk a még vasárnap elrendelt belső vizsgálat keretében az esti rádióforgalmazást – mondta. – Hallható, hogy az alparancsnokok többször is felteszik a kérdést, hogy bemenjenek-e rendet csinálni, de még csak választ sem kaptak. Tudták, hogy mire készülnek a radikális “drukkerek”, kellő erő állt a rendelkezésükre, hogy csírájában elfojtsák azt, és meg sem kíséreltek rendet tenni.

Tóth Gábor a soron következő, az MLSZ döntése értelmében zárt kapuk mögött tartandó Üllői úti FTC-meccsek biztosítását elvette a kerületi kapitányságtól, és központi hatáskörbe vonta. A még vasárnap felállított FTC-nyomozócsoport közben két garázdát elfogott. Többekkel szemben – akiket már azonosítottak, de az elmúlt két éjszaka nem találtak otthon – elfogatóparancsot adtak ki. A már begyűjtött felvételek alapján 25-30 “drukkerrel” kapcsolatban vetődik fel valamilyen bűncselekmény, főleg garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak és rongálás – gyanúja. A főkapitány szerint a nyomozócsoport idővel valamennyiüket megtalálja.

A rendőrség vizsgálja azt is, hogy a kapuknál elvégzett táska- és ruházat-ellenőrzés dacára hogy kerülhetett a stadionba megannyi pirotechnikai eszköz. A nyomozás kiterjed arra is, hogy voltak-e megbízóik a botránykeltőknek. A rendőrség is ismeri azokat a városi legendákat – mondta Tóth Gábor -, amelyek szerint a B-közép és annak fiatalokból álló radikális szárnya, az Új generáció elhatározta: botrányok sorával ellehetetleníti a klub vezetését, s hogy ezzel a csapat egyes tagjai egyetértenek.

– A végére akarunk járni, hogy mi történik az Üllői úton – szögezte le Budapest főkapitánya. Hozzátette, a rendőrség a jövőben élni fog törvény adta jogával, s ha a klub nem oldja meg a beléptetést, nem tart rendet a nézőtéren, nem akadályozza meg – akár a rendőrség segítségét is kérve -, hogy a legkülönbözőbb pirotechnikai eszközöket becsempészhessék a nézőtérre, nem engedélyezi nyitott kapus meccsek megtartását. – Ez azt jelenti – szögezte le Tóth Gábor -, hogy ha az MLSZ által kiszabott zárt kapus büntetés lejártával sem lesz rend és biztonság az Üllői úton, a további hazai mérkőzéseit is zárt kapuk mögött játszhatja a csapat.
(nol.hu)