A Dalnoki Akadémia és az MTK között létrejött szerződés hatalmas viharokat kavart fel. Honlapunkon megszólalt már Dalnoki Ildikó, és olvashattátok a Fradi álláspontját is, ám szót kért a Fradi utánpótlásának elrablásával vádolt  Czuk Henrik is.

A 35 éves budapesti edző fiatal kora ellenére szaktekintélynek számít a legapróbb korosztályok felkészítésében. Játékosként a másodosztályú ESMTK-ban futballozott, de amikor az USA-ban tanult, szerepelt az amerikai egyetemi bajnokságban is. A tengerentúlon 1995-ben kezdte a szakmai munkát, itthon a BDSE, MAC Népstadion, Újpest, FTC és a Dalnoki Akadémia csapatainál vállalt szerepet. Utóbbinak két évig elnöke és vezetője volt. Nevéhez fűződik a Dalnoki Emléktorna létrejötte, melyen a harmadik évben olyan rangos csapatok vettek részt, mint az FC Barcelona, Herta BSC, az Austria Wien, az FC Kobenhavn és a Lech Poznan. Legutóbb a Honvédnál dolgozott. Jelenleg az FC Budapest Sólymok Sportegyesület szakmai vezetője. UEFA A-licenszes edző.

Sokan azzal támadnak, hogy Te raboltad el az FTC utánpótlását, és ezért nem tudott a Dalnoki Akadémia megegyezni a Fradival. Edzőként hogy kerültél a Ferencvároshoz?

Amikor 2004-ben az Újpestből a Fradihoz kerültem, még Albert Flórián volt az utánpótlás vezetője. Rólam tudni kell, hogy gyerekkorom óta Fradista vagyok, Nyilasi volt a kedvenc játékosom, amikor még fociztam, mindig a nyolcas mez volt az enyém, hiszen Nyíl is ezt hordta. Akkoriban nagyon erős volt a Fradi utánpótlása, olyan szakemberek dolgoztak a gyerekkel, mint Dzurják, Kuntics, vagy Kopunovics. Azt kértem hogy adják ide nekem a legkisebb gyerekeket, és én foglalkozhassak velük 12 éves korukig. Azt a választ kaptam, hogy rendben van. Toborzókat tartottam, elkezdtük a kiválasztást. Az első év után jött a Fradi pénztelen korszaka, amit mi is megéreztünk, egy évig nem kaptunk fizetést. Itt tenném hozzá azt, hogy az angolok szerepvállalása után az egy évnyi fizetésemből mindössze két hónapot kaptam meg, a többit valószínűleg soha nem látom majd.

(Megjegyzés: nem az első eset, hogy valaki korábbi tartozásáról jelenti ki, hogy nem kapta meg. Az FTC-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy McCabe szerepvállalásakor a Zrt minden tartozása a klubhoz került, így ezeket nekik kellett rendezniük – a szerk.)

A pénztelenség miatt mentél el?

Nem mondanám, hogy csak azért. A vezetőség rájátszott arra, hogy az edzők szerették a klubot, visszaéltek ezzel, miközben mi ingyen dolgoztunk. Azért is mentem el a Fradiból, mert elvették a csapatomat. Rakonczai András azt mondta, hogy a harmadik év után másnak adja a őket, pedig addig minden tornát mi nyertünk meg. Top tornákon jártunk, alig tudtak minket legyőzni. Azt mondta, hogy jól dolgoztam, de kezdjem el újra a legkisebbekkel.  Ebben az időben jött a Dalnoki Akadémia lehetősége.

fotó: ftc.hu

A kezdetek óta az Akadémiánál voltál, két évig Te voltál az elnök is, viszont már nem dolgoztok együtt, valaminek történnie kellett.

A kezdetekkor az volt a terv, hogy legyünk a Fradi fiókcsapata. Az első időkben két helyen dolgoztam, az akkor alakult Akadémiánál, és a Fradinál is. Lassú Zsolt, az egyik gyerek apukája nélkül nem indulhatott volna el ez az egész, és itt került képbe Dalnoki Ildikó is. Szerettem volna egy Dalnoki Emléktornát szervezni, így találkoztunk egymással. Ildikó vetette fel a focisuli ötletét. A Fradi, és Jenő bácsi miatt lett zöld-fehér a csapat színe, és az ő valamikori csikócsapata miatt került csikó a címerbe. Lassú Zsolt adta a pénzt, el kell mondani, hogy komoly összeget fektetett az Akadémiába. Én a kapcsolataimon keresztül megszereztem a spottelepet, jöttek gyerekek az Újpestből, Szombathelyről, és különböző klubokból is. 14-15 éves korig akartuk nevelni őket, és utána akartuk őket átadni a Fradinak. 2006-ban indultunk el.

De a hírek szerint a legtöbben a Fradiból, és el is érkeztünk a “lerabláshoz”.

Az Akadémia indulásakor két helyen dolgoztam, az új intézménynél, és a Fradinál is. Az utóbbinál már hónapok óta fizetés nélkül, csak ígéreteket kaptam a tartozás rendezésére. A munkámat egyre inkább ellehetetlenítették. 2007-ben egy ezüstéremmel zárult külföldi torna után Rakonczai András 50 ezer forintra akart büntetni azért, mert szerinte két kisfiút jogosulatlanul szerepeltettem. Meg akart büntetni úgy, hogy fizetést sem kaptam már hónapok óta. A két kisfiú tényleg nem volt a Fradi játékosa, de én szerettem volna, ha csatlakoznak hozzánk, vidékiek voltak, és szerepeltek már edzésen nálunk is. Kinevettem, és a szemétbe dobtam a büntetésről szóló papírt. Ezután már nem dolgoztam a Fradinál. De szerencsére Lassú Zsolt mellém állt.

Mentél Te, és mentek veled a gyerekek is.

Azt tudni kell, hogy abban az időben a Fradiból 20-30 játékos került külföldre nagyon komoly pénzekért, amiből a klub nem keresett semmit. 15-17 év körüli gyerekek igazoltak el akkor a csapatból, fejenként 10-30 ezer euróért. Ez a pénz az akkor vezető beosztásban lévő emberekhez került tudomásom szerint. Félszáz gyerek ment át a Felcsútba, a Honvédba, az MTK-ba, egyrészt a pénztelenség, másrészt elmondásuk szerint a koncepciótlanság miatt. A Fradi B csapatából hat kisfiú jött velem először, még 2006-ban. Később az A csapatból 10, 1998-ban született, akkor nyolc-kilenc éves gyerek igazolt át a Dalnoki Akadémiára, nekik sem volt szerződésük, semmi sem kötötte őket a Fradihoz.

Pirosban Czuk Henrik, mellette Tepszics Ignác, és Dalnoki Ildikó. fotó: origo.hu

A gyerekek a Dalnoki Akadémián maradtak – lassan majd az MTK-ba kerülnek át – de Te sem sokáig maradtál már az intézményben.

Elindultunk egy cél felé, de teljesen más lett belőle. Volt két-három szülő a csapatból, akik nem szimpatizáltak velem. Megtehették volna, hogy elviszik a gyerekeket, de Lassú máshogy akarta. Akkor már megkeresett minket a Felcsút és a Honvéd, sőt, képben volt az MTK is, mint partner, de én azt mondtam, oda nem fogunk menni, csikókból nem lesznek libák. Nemtelen támadásokat kaptam, megvádoltak azzal, hogy bántom a gyerekeket, verem őket, ami természetesen nem volt igaz. Tény, hogy néha keményen viselkedem velük, de van, akivel már öt éve dolgozom együtt. Nagy csalódás volt, hogy Ildikó nem mellém, hanem Lassú Zsolt mellé állt, többek között ezért is adtam fel. 2008 augusztusában kikaptunk egy tornán, az volt az első vereségünk. Egy hónapra rá már nem voltam a Dalnoki Akadémiánál. Sok minden változott ott, tíz edző jött velem oda az elején, ma mindössze egy dolgozik már ott közülük.

A Fradival milyen volt a kapcsolat?

A Fradi nem állt sem a Dalnoki név, sem az Akadémia mögé, de a Dalnoki Emléktornákat sem karolták fel, úgy érzem. Mindez azért volt, mert állítólag én vittem el 10 gyereket a Fradiból. Namost, én már nem vagyok az Akadémiánál, így nem lehetek akadálya a két szervezet közötti megegyezésnek. Úgy gondolom, Lassú pénzt akart, a Fradi viszont nem akart adni, ezért nem tudtak megegyezni egymással – az MTK pedig a zsebébe nyúlt, ennek eredményeképpen kerülnek át a zöld-fehér címeres mezt viselő gyerekek az ősi riválishoz. Nagyon sajnálom, hogy mindez így történt, úgy gondolom, hogy lehet engem támadni, de a nemtelen, igaztalan vádaskodásokat nekem sem kell szó nélkül tűrnöm.

Mivel foglalkozol most?

Az FC Budapest Sólymok utánpótlás csapatainál vagyok szakmai vezető. Ez még egy friss intézmény, alig egy éve indultunk el. Szerencsére van hol edzenünk, támogat minket a XVI. Kerületi Önkormányzat, és egyre jobb kapcsolatban vagyunk a többi utánpótlás klubbal is, nemrégen a Fradi 1991-es korosztályát is legyőztük, azt gondolom, jó úton járunk. Együttműködünk a Puskás Ferenc Akadémiával, és lépésről lépésre építgetjük ezt az utánpótlás nevelő központot.

Reklámok