Az áprilisig eltiltott kapus akár ligakupameccseken is pályára léphet. Ha engedik.

Az ír válogatott Kenny még 2009 májusában akadt fenn egy rutin-drogteszten, melynek során ephedrint találtak a szervezetében. A játékost meghallgatása után kilenc hónapos eltiltással sújtotta az angol labdarúgó-szövetség (FA), amely egyúttal eltiltotta minden profi futballal kapcsolatos tevékenységtől, így például az edzések látogatásától is.

A futballista büntetése július 22-én lépett életbe, így legkorábban áprilisban térhet vissza a pályára Angliában, igaz, mivel egy ideje nem vehet részt a Pengék edzésén sem. A 31 éves portásnak így alighanem még hónapokra lenne szüksége, hogy visszanyerje korábbi formáját.

A pepsifoci.hu értesülései szerint ebben segíthetne be a SUFC-nak és a kapusnak a Ferencváros, igaz, egyelőre kérdéses, hogy milyen formában. A hétszeres ír válogatott futballistának a 9 hónapos eltiltását az FA, azaz az angol szövetség rótta ki.

Mivel Kenny a teljesítmény növelésére ugyan alkalmatlan, ám doppinglistán lévő készítmény beszedésével az FA tiltott anyagok használatára vonatkozó szabályát szegte meg, így papíron akár edzésbe is állhatna a zöld-fehéreknél, legalábbis a pepsifoci.hu által megkeresett dr. Retteghy István, az MLSZ Fegyelmi Bizottságának elnöke szerint egy nemzeti szövetség sem adhat ki határokon túllépő eltiltásokat.

– Ha ez nem egy nemzetközi szervezet, csak a játékos klubjának, vagy a helyi szövetségnek az eltiltása, akkor a játékos pályára léphet Magyarországon. Két fajta eltiltás létezik: ha például az MLSZ eltilt valakit, attól még játszhat más, külföldi csapatban az eltiltott játékos, de ha UEFA-hatállyal tiltják el, akkor nem. Egy helyi szövetség csak az égisze alá tartozó bajnokságból, illetve az ottani edzésektől tilthatja el a játékost, a büntetésnek nem lehet határokon kiterjedő hatálya, csak ha az UEFA vagy a FIFA Fegyelmi Bizottsága tiltotta el – véleményezte megkeresésünkre a helyzetet a „civilben” ügyvédként tevékenykedő Retteghy.

Ugyanakkor az egyik angliai napilap beszámolója szerint az FA FIFA-szabályokat alkalmazott, így az eltiltás minden tagországra vonatkozik, ennek tükrében viszont Kenny az FTC edzéseit sem látogathatná eltiltása végéig. Úgy tudjuk, jelenleg azt vizsgálják, a kapus munkába állhatna-e az Üllői úton.

A ferencvárosiak pozitív elbírálás esetén edzésekkel, illetve akár Ligakupa-meccsekkel is segíthetnék a kapust, értesüléseink szerint arról egyelőre nincs szó, hogy ittléte során bajnoki találkozókon is bevetné őt a Sheffield magyarországi testvérklubja.
(pepsifoci)