Ahogy a múlt héten idehaza először megírtuk, Craig Short a Ferencváros vezetőedzője. Videóinterjújában Short a jövő tavaszi terveiről is beszél és értékeli az Fradi-öszt.

Csak most érkeztem haza, két napos autóút után Budapestről, ahol elkezdődött a téli szünet és most videón tárgyaltam egy órát a budapesti elnökséggel. Az első meccsem a Fradival nem volt túl jó, 3-1-re vesztésre álltunk, bementek a szurkolók a pályára és félbe is szakadt, ez igazi bemutató volt abból, milyen a menedzserek világa. Az eredmény maradt és a szurkolókat kitiltották a következő hazai meccsekről. 1-0-ra nyertünk otthon, majd 1-0-ra nyertünk idegenben és az utolsó meccsen egy helyi rangadón 0-0-át játszottunk, így az utolsó három meccsünkön hetet szereztünk a kilencből, nem kaptunk gólt és jó pozitívan befejezni a szezont.

Egy kicsit rosszul is jön a téli szünet. Nekem személyes szempontból jó, láthattam a gyerekeimet, a családomat és a barátaimat, de volt egy kis lendületünk és a fociban fontos az önbizalom, amivel korábban nem álltunk jól, de visszatért és jó lett volna még egy hónapot focizni, néhány jó eredményt elérni, hogy a bajnoki tabella első felébe juthassunk.

Még korai megmondani, hogy ezek az eredmények milyen komoly fejlődést takarnak, a labdarúgásnak van egy rossz szokása, hogy hátulról fenékbe billent: úgyhogy csak annyit mondok, eddig egyenetlen szezonunk volt, és nem szabad, hogy elkapasson minket három elfogadható eredmény. Azt hiszem tavaly, miután visszajutottunk, túlságosan könnyűnek hittük az első osztályt és a keret nem bírt az élvonal kihívásaival, akármennyire is azt hittük, hogy képes lesz erre. Szóval legalább 2-3 új játékosra szükség lesz, hogy felfrissítsük a keretet. Tizenöt meccs a szezon második fele, lesz egy remek felkészülésünk Máltán, ahol már tavaly is jártunk és a játékosoknak rá kell jönniük, hogy a bajnokság keményebb, mint azt először hittük.

Nehéz lehetett a fiatal United-játékosoknak, nekem is az volt távol a családtól, pedig én negyvenegy éves vagyok. De jól teljesítettek, a körülményekhez képest, más kultúra, egész más város, s egy nagyon sokat elváró közönség, fanatikus szurkolók. Az elvárások nagyok és ezek a srácok erre nem voltak készülve, ne feledjük ők még nem játszottak a nagycsapatban a Unitednél sem. Szóval hatalmas volt számukra a különbség. De majd évek múlva, ha visszanéznek, bárhol is játszanak, azt fogják mondani, ‘a Fradi után bármivel elbánok’.

Kemény az edzősködés, meredek tanulási görbével. Bobby mellett szereztem már némi tapasztalatot, játszottam is néha, de az igazi tanulás most kezdődött. Nem könnyű idegenben, a nyelvi problémák miatt sem, és a család is hiányzik. Sokat beszéltünk hát a Fradiról Bobbyval, aki szerintem jó munkát végzett az elöző szezonban, három év után visszajutatta a csapatot az első osztályba, tizennégy pontos fórral. Aztán idén rosszul kezdtünk, azt hiszem neki is igen nehéz volt néha, de visszatekintve mindkettőnknek megérte.

A kihívásokat vállalni kell és remélhetőleg fél év múlva visszatekintve azt mondhatom, előrébb jutattam a Fradit, fejlődtek alattam a srácok. Most hat hetem (már csak öt – ulloi129) van, jön a karácsony, elviszem a srácokat sielni, amit Angliában dolgozva nem tehetnék meg, aztán elkezdek készülni Máltára. Magyarország akkortájt nagyon hideg, így egyből Máltára megyünk, két hetünk lesz ott, majd február közepén kezdődik a szezon.