A Bors egy Kisteleki István számára igen kellemetlen újságcikket kutatott fel, húsz évvel ezelőttről.

Szokták mondani, hogy az idő mindent megszépít, s hosszú évek elteltével már mindannyian csak a szépre emlékezünk. Alighanem ebbe a hibába esett Kisteleki István is, amikor lapunk tegnapi számában határozott nemmel felelt arra a kérdésre, vádolták-e valaha nyíltan bundázással.

Nos, előfordulhat, hogy az MLSZ-elnököt hazugságon értük, ugyanis a Bors megszerezte azt a két évtizeddel ezelőtt megjelent újságcikket, amelyben a Ganz-Mávag egykori szakosztályvezetője, Rozner Győző kendőzetlenül beszélt arról, hogy Kisteleki a csapat edzőjeként 1987 tavaszán a szezon utolsómérkőzését egyszerűen megvásárolta… Ez az a pont, ahol érdemes idéznünk a Sport Plusz 1989. szeptember 2-i számából Rozner mondatait. „Csak úgy tudtak bent maradni az NB II-ben, hogy a Vác elleni meccset 170 ezer forintért megvették. Kisteleki hitelezte a pénzt, aminek egy részét aztán visszakapta a játékosok prémiumából.”

Döbbenetes szavak, s még döbbenetesebb vádak, főként a mai események, s Kistelekinek a magyar futballban vállalt szerepvállalásának, hangzatos szlogenjeinek (rend, fegyelem, törvényesség, ugye…) tükrében. Néhány héttel később, hosszas hallgatás után megszólalt Kisteleki István is, aki cáfolta, hogy mérkőzést vett volna. Igaz, sokat sejtetően azt is nyilatkozta a Ganz-Mávag edzőjeként eltöltött időszakról, hogy „mindent meg kellett tennem, hogy sikert érjünk el”.

Megkerestük a ma 88 éves, szellemileg tökéletesen friss Rozner Győzőt, hogy újra mesélje el ezt a régi históriát, de idős korára hivatkozva nem akart szerepelni. Egy fontos dolgot azért leszögezett.

– Amit akkor nyilatkoztam, annak minden szavát ma is vállalom. Úgy volt minden, ahogy anno a Sport Plusz megírta – jelentette ki Rozner. Nem állítjuk, hogy erősíti a történet hitelességét, de tény, Kisteleki akkor sem a hetilapot, sem pedig az őt nyíltan vádoló Roznert nem perelte be. Egy nappal azután, hogy a Borsnak Kisteleki korábbi váci csapattársa azt mondta, a jelenlegi MLSZ-elnököt azért tették ki a csapatból,mert eladott meccseket, itt az újabb furcsa ügy. Igaz, a sztori egy kicsit megkopott, de fölöttébb izgalmas, és nem kevés aktualitással bír.

(benkő/Bors)