A Fradi-történetének egyik legizgalmasabb alakja ma ünnepli születésnapját. Az ftcbk.hu két cikkel is emlékezik.

Varga Zoltán 1945. január 1-jén született Válon. Szeretettel köszöntjük az egykoron minden Fradista „Vargazoliját” 65. születésnapja alkalmából!

Varga Zoli életének, pályafutásának értékeléséről szóló írások, vélemények nagyon ellentmondásosak. Sokat tisztulhat a kép a szurkolók, a futballrajongók előtt, ha elolvassák Varga Zoltán 2008-ban megjelent „Valahogy mindig félúton” című könyvét.

Én már megtettem, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szemtanúja is lehettem ennek a páratlanul tehetséges labdarúgó magyarországi karrierjének. Ezért elnézést kérek a kedves Olvasóktól egy-egy szubjektív megjegyzésemért.

Már 16 évesen bemutatkozhatott a Fradiban. Rendkívül technikás, egyaránt jól rúgó és fejelő játékos volt, aki látott a pályán, labdáinak szeme volt. Összesen 234 mérkőzésen szerepelt a Fradiban (ebből 135 bajnoki), ezeken 85 gólt ért el (53 bajnoki). Négyszer volt tagja a bajnokságot nyert csapatnak (1962/63, 1964, 1967, 1968), 1965-ben ő is kivette részét a VVK győzelemből. Micsoda csapat volt abban az időben! Elég, ha példaként csak a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, dr. Fenyvesi csatársort említjük! Kevés ilyen ötösfogat volt és van a világon!

Balaginho teljes cikke itt az ftcbk.hu-n.

Akik látták játszani, azt mondják, istenáldotta tehetség volt. Akik ismerték, azt mondják, a szíve zöld-fehér és méltó utóda volt Deáknak és Sárosinak. Amikor elhagyta az országot, sokan hátat fordítottak neki és azt mondták, cserbenhagyta a hazáját. Akik ismerték, azok tudták, hogy nem erről volt szó. Beszűkült számára a tér, úgy érzete, kevés a levegő, a tehetsége fennakadt az emberi kapcsolatok hálóján. Akik szerették, folyamatosan figyelemmel kísérték a külhoni pályafutását és reménykedtek abban, hogy egyszer hazatér.

Lalolib teljes cikke itt az ftcbk.hu-n.