Fiedler Erika 35 éve kötődik a népligeti zöld-fehér mezhez. Játszott benne, tanította a benne játszókat. December 27-én, a FUKK közben a csapat vezetői meg is köszönték ezt az áldozatos, hosszú időszakot, ami alatt a ferencvárosi kézilabdáért tevékenykedett. Ennek okán kérdeztük serdülő csapatunk edzőjét.

Mi más lehetne az első kérdés, minthogy annak idején miért épp a Ferencvárosra esett a választása?
Fiedler Erika: Itt születtem, ide jártam iskolába, a kilencedik kerületbe. Édesapám és nővérem is itt játszott, tehát minden ide kötött, a választás egyértelmű volt: nekem is itt a helyem.

Hosszú időt ölel fel a Te zöld-fehér múltad. Ennyi idő alatt volt-e esetleg, ami eltántorított?
Fiedler Erika: Őszintén mondom, hogy ilyen soha nem volt. Ez egy olyan közösség, ahol mindig dolgoztam. Emberek, akikkel játszottam. Közös a cél, jó így dolgozni. Mindemellett manapság már nem is divat a csapatváltás.

Játékosként kezdted a ligetben. Hogyan, és persze miért lett utána belőled edző?
Fiedler Erika: Már másodszorra kértek „most” fel edzőnek. Az első alkalom még a nyolcvanas években volt: a főiskolás évek alatt is gyerekekkel foglalkoztam. Másodszor 2002-ben lettem edző, már mint nem aktív játékos. Ezért is hívtak. A miértre pedig nehéz válaszolni. Jó dolog itt lenni, a gyerekekkel foglalkozni. Ők nagyon kötődnek a csapathoz, itt akarnak játszani. Ez teszi nagyon fontossá nekem a feladatot. Persze, előfordult, hogy hívtak máshová, de engem minden ide köt, nem volt kérdés a maradásom.

Nem csak egyszerűen dolgozol a Népligetben. Szép eredményeid is vannak. Miket értél el a csapatnál?
Fiedler Erika: Játékosként, még a kilencvenes években, 1992-1998 közt négyszeres Magyar Bajnokok lettünk, ötször Magyar Kupát is nyertünk. Emellett nekem nagyon fontos eredmény volt még a 2003-as döntő is. Edzőként viszont nem csak az eredmények számítanak. A 89-90-es korosztály is nálam kezdett játszani (például ebbe a korosztályba tartozik Németh Csilla, Dajka Betti, Mohácsik Mária, Bari Nagy Regina – a szerk.), ezért érdemes ezt csinálni: látni, hogy most náluk a lehetőség. Jó érzés felnevelni az utánpótlást. Esélyt kell adni az itthoniaknak, és nincs értelme külföldről drága pénzért játékosokat szerződtetni, amíg van utánpótlásunk!

Az eddigi eredményeid magukért beszélnek. Milyen célok maradtak ezek után még?
Fiedler Erika: Nagy célok nincsenek. Szeretnénk minél tovább edzeni tehetségeket. Bennük látom a női kézilabda jövőjét, ők az Utánpótlás.

A csarnokon kívül is éltél, élsz. Van civil foglalkozásod, hobbid a kézilabdán kívül?
Fiedler Erika: Eredetileg földrajz-testnevelés szakos tanár vagyok. 1989-ben végeztem az ELTE Tanárképzőjén, de soha nem tanítottam. Persze, az edzői munkám mellett foglalkozom mással is. Főleg képkeretezéssel, művészeti reprodukciókkal. Egy kft-ben is résztulajdonos vagyok, a József Attila lakótelepen van egy üzletünk. Itt árulunk és keretezünk képeket, fotókat, vagy akár sportmezeket is. Több mint tíz éve ismerkedtem meg a sport révén egy emberrel, ő vetette fel a kérdést, nem szeretnék-e ezzel is foglalkozni. Végül 1996-ban kezdtem bele.

(ftckezilabda.hu)

Reklámok