Háromrészes minisorozatunkban Bánki József Ferencvárossal kapcsolatos írásait közöljük a tegnapi SztárSportból.

Feltétlenül jelzésértékű, hogy a Zrt. új igazgatótanácsában helyet kapott a tulajdonos, Kevin McCabe, valamint egyik fia, Scott is. Ez azért fontos, mert korábban nem mindenről értesülhetett közvetlenül Mr. McCabe. Mindezt alátámasztja, hogy amikor a játékosokkal konzultálva megtudta, hogy egyes labdarúgóknak nincs meccsprémiuma, a brit üzletember megkérdezte, ezt miért nem a szezon előtt egyeztették a vezetőkkel? A futballisták azonban már tavaly jelezték Berki Krisztiánnak, hogy jó lenne kidolgozni a prémiumrendszert, amire máig nem került sor. Márpedig ez komoly feszültségeket okozott az öltözőben. Mit gondoltak ugyanis azok a magyar labdarúgók, akiknek külföldi csapattársa elmondta, mennyi pénzt kap a pályára lépésért, esetleg a győzelemért, miközben a honi játékosok ingyen játszottak, a szerződésben kialkudott fizetésükből éltek, egyikük jobban, másikuk kevésbé. Ugyanakkor szokatlan és a motiváció hiányára utal, miszerint az ellenfelek közül az egyik rivális csapat 150 ezer forintos pontpénzért, a másik éppenséggel fejenként 500 ezer forintért játszott a Fradi ellen, addig a zöldek magyarjai grátisz tették ezt, miközben a szidalmakat is el kellett viselniük. Félreértés ne essék, a Fradi mez viselése mindenkit kötelez, a legnépszerűbb magyar klubban futballozni dicsőség, a körülményeket azonban illik biztosítani a csapat számára, nem pedig nyeglén megjegyezni Kevin McCabe előtt, hogy a 12. helyen álló csapat ne a prémiumról beszéljen.

A karácsonyi ünnepek előtt állt össze az FTC zRt. új igazgatótanácsa, amelyben jelentős változások voltak. A grémium tagja jelenleg Kevin McCabe (elnök-tulajdonos), Scott McCabe, Gerstl Alexander (Esplanade Kft.), David Harrop (pénzügyi igazgató) és Berki Krisztián. Kevin McCabe jelezte, hogy a jövőben fiatalosabb, lendületesebb vezetés irányítja majd a klubot, amely napi szinten foglalkozik a Ferencváros ügyeivel, s ez jelentősen javíthatja a hatékonyságot. Ron Reid mellett Dave McCarthy is csatlakozik az FTC-hez, ő is inkább a futballszakmai kérdésekbe folyik bele, míg Andrew Johns marketinges szakemberként segíti majd a Zrt. munkáját.

Mivel Berki Krisztián maradt a vezérkarban, lapunk, a SZTÁR SPORT ugyancsak kíváncsi volt a vezérigazgató véleményére. Mivel a karácsonyi ünnepek miatt nem volt sürgős az ügy, december közepén tettünk fel négy kérdést, amire nem sikerült válaszolnia a fiatal sportvezetőnek. Csak a történeti hűség kedvéért, a kérdéseink a következők voltak:

Az új játékosok leigazolásában mennyire kapott szabad kezet, kiket javasolt szerződtetni, az angolok szakmai befolyása mekkora ezen a téren?
Edzőkérdésben a magyar, vagy a külföldi szakembereket támogatja-e, s ki mondja ki a végső szót a tréner személyét illetően, továbbá Lothar Matthäus érkezése ténylegesen felmerült a klubnál, vagy csupán bulvárszenzációnak volt jó a lapoknak?
Az új stadion építésében van valami konkrétum, – például bontási engedélyhez pecsét, – s jelenleg hol tart az ügy?
Tervezik-e utánpótlás akadémia működtetését, a jelenlegi ifi és serdülő játékosok elengedése, eladása kinek a kompetenciája, a beérkezett összegek teljesen visszaforognak-e az utánpótlásba?

Nem kaptunk tehát választ, noha a kommunikációs igazgatóval is egyeztettünk, ám nem meglepő a sajtóval való hűvös magatartás, elvégre a játékosokkal is hasonló a bánásmód a klubnál. Az egyik rutinos labdarúgó például szeretett volna telefonon beszélni egykori csapattársával, az FTC hajdani harmadik számú kapusával, Berki Krisztiánnal, ám kioktatásban részesült, miszerint nyilván a vezérigazgató úrral akar egyeztetni, a válasz azonban nem késett sokáig: „Nekünk hadd maradjon már Krisztián a direktor.”
(Bánki József/SztárSport)


Az első rész, a ‘Quo Vadis, Ferencváros?’ itt.


A harmadik rész, az ‘ Ez más kultúra, más futballközeg’ itt.