Van egy ház Soroksáron, amelynek névtábláján ez áll: Zsiborás Gábor. Ez is jelzi, hogy noha a Ferencváros és az MTK korábbi válogatott focikapusa 1993. szeptember 7. óta nincs köztünk, személye, emléke kitörölhetetlen.

Felesége, Gabriella (47) és az ikrek, a 23 esztendős Zsófi, Balázs és Gergő a mai napig büszkék lehetnek a focistára, aki fiatalon, 35 évesen hunyt el. Zsiborásné Dancs Gabriella mosolyogva, boldogan beszél férjéről és arról, hogyan ismerte meg. – 1980-ban egy sörözőben kezdődött minden – elevenítette fel emlékeit Gabriella, aki annak idején szintén focizott, a László kórház női csapatának volt a tagja.

– Egy barátnőmmel érkeztünk a zsúfolt helyre, nem volt szabad asztal. Gabi ott ült kapustársával, Józsa Mikivel. Hellyel kínáltak minket, és hát nem kellett kétszer kérniük. Magas volt, szőke; sugárzó tekintete máig előttem van. A vacsorából kapcsolat lett, kis idő múlva a fiatal lány ott szurkolt minden meccsen a szerelmének. 1985-ös házasságuk után nem sokkal Gabriella állapotos lett, az ifjú párt pedig még nagyobb meglepetés érte.

– Sosem felejtem el az ultrahangos vizsgálatot. Én nem láttam a monitort, csak azt vettem észre, hogy Gabi egyre jobban sápad, miközben az orvosom számolta a kicsiket. Később bevallotta: olyan ideges volt, hogy egyszerre hat gyereket látott. Az új jövevények érkeztével családi házba költöztek. Három év múlva a kapus klubot váltott, az FTC kezdőcsapatából kikerült, így az anyagi biztonság miatt az MTK ajánlata jókor jött. Aztán eljött a tragédia napja.

Pedig olyan szépen indult minden 1993. szeptember 1-jén. Az ikrek első napjukra készültek az iskolában, apjuk pedig a válogatott edzésére tartott. Ott összeesett, kómába került, és soha többé nem ébredt fel. – Noha ő klubot váltott, mindig is fradista maradt. Éppen ezért sorsszerű, hogy éppen a Ferencváros pályáján történt meg a szörnyű esemény – állítja az özvegy.

– Én csak este értesültem a történtekről, édesanyám hozta a hírt. Hat napig ott voltam mellette, végül el kellett engednem. A gyerekek jelentették a vigaszt, ugyanakkor ők is nehezen dolgozták fel az eseményeket. Évekig nem voltam képes focimeccset nézni, és a mai napig elszorul a szívem, ha a Fradi stadionja mellett megyek el. Mára már megbékéltünk, úgy viselkedünk, mintha ő is itt lenne. Talán ezért is nem vettük le soha a régi névtáblát, hiszen furcsa, de még mindig ő a családfő. Zsófi, Balázs és Gergő korábban sportoltak, most mindhárman egyetemisták.

A tragédia után hosszú évekig nem jártak a Ferencváros pályáján. Később volt, hogy a zöld-fehérek bajnokija előtt a kezdőrúgást is ők végezték el. Olyankor a máskor heves Fradi-tábort könnyes szemmel skandálta Zsiborás Gábor nevét.

Sztipanov Zorán

Zsiborás Gábor Született: 1957. november 12., Budapest Csapatai: FTC (1967–89), MTK (1989–93) Sikerei: magyar bajnok (1980– 81), kupagyőztes (1978) Elismerései: az FTC legjobbjának járó Toldi-vándordíj (1979– 80, 1985–86) Válogatottság: 4 Elhunyt: 1993. szeptember 7.

Forrás: Gábor mindhalálig fradista maradt.