101 éve, 1909. február 11.-én született a Ferencváros legendás balösszekötője. Az ftcbk.hu-n Nagy Béla írásai alapján jelent meg egy remek cikk.

1980. november 29. Két órával ezelőtt még itt ült a szobában Toldi Géza. Együtt néztünk egy rangadót a tévé képernyőjén, együtt elevenítettünk fel évtizedes eseményeket, íróasztalomon régi újsághírek, jegyzetek.

– Nézd, Géza bácsi, mit írtak rólad 1928 júniusában: „A Ferencváros vezetősége írásban nyújtotta be kérelmét a PLASZ-hoz, mely szerint a fiatal Tunigoldot ezentúl Tamási néven kívánja szerepeltetni.” A következő mérkőzésen a Pécs-Baranya elleni összeállításban – egyébként a jobb szélen! – mégsem Tamási, hanem Toldi néven szerepeltél! Hogyan történt a névcsere?

– Szigeti Imre, a labdarúgók akkori elnöke „keresztelt” el Toldira és bevallom, nekem is jobban tetszett az új név, így lettem végül Tunigoldból Toldi.

– Káprázatos szép pályafutásod legendás mérkőzése a Bologna elleni „mesternégyes” volt.

– Igen, mind a négy gólunkat én szereztem, kiválóan ment a játék. Az élet egyik nagy ajándékának tartom, hogy saját pályánkon, a mi drága szurkolóink előtt sikerült ezt a bravúros teljesítményt nyújtanom. Egyébként a mérkőzés utáni napokban szurkolói küldöttség keresett fel, és a négy gól emlékére – amely révén a KK-döntőbe jutottunk! -egy zöld-fehér színű ólomkristály vázával ajándékoztak meg.

A többit itt olvashatjátok.