A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezésére az érintett szövetségek, illetve klubok, valamint a helyi biztonsági szolgálatok és a rendőrség képviselői bejárták a főváros sportlétesítményeit, hogy azok minden biztonsági feltételnek megfeleljenek a tavaszi szezonra, így a későbbiekben ne kelljen a nézők számát korlátozó intézkedést hozni.

“A téli holtszezonban 18 stadiont és csarnokot jártunk be. A felmerülő problémákat jegyzőkönyvbe vettük, azok megoldására határidőt szabtunk. Mindenhol együttműködtek velünk, így kijelenthetem, hogy a BRFK mellett a létesítmények is készen állnak a tavaszi folytatásra” – mondta a Bozsik Stadionban kedden tartott sajtótájékoztatón Bozsó Zoltán dandártábornok, a budapesti főkapitány rendészeti helyettese.

Bozsó arról is beszámolt, hogy a mostani pályabejárások során a kézilabda- és a kosárlabdacsarnokokat, valamint a labdarúgó-stadionokat vizsgálták meg, míg a jégkorongos létesítményekre csak a bajnokság befejezése után kerül sor, mivel ott jelenleg is zajlanak a mérkőzések.

“A tavaly szeptemberi jogszabály-változtatások következtében a rendőrség megtilthatja a nézők beengedését vagy korlátozhatja a számukat, amennyiben megítélése szerint az esemény biztonságos megrendezésének feltételei hiányoznak. Ezért is éreztük fontosnak, hogy szorosabban együttműködjünk az érintett felekkel, és szerencsére mindenhol nyitott fülekre találtunk” – tette hozzá Bozsó.

“Nagyon megijedtünk, amikor az ősszel kiderült, hogy a Ferencváros az első érintettje a jogszabály-változtatásnak, ugyanis a rendőrség határozata miatt kellett zárt kapuk mögött megrendezni egy Ligakupa-mérkőzést – mondta Csiki Zoltán, a Fradi Security Kft. leköszönő ügyvezetője. – Most viszont nagyon kellemes csalódást okozott a bejáró bizottság hozzáállása, egyértelműen a közös érdek és a konstruktív hozzáállás jellemezte a munkáját. A kifogásolt problémákra pedig emberi határidőt szabott”.

Csiki az MTI érdeklődésére elárulta, hogy az Albert Stadionnal kapcsolatban három kifogás hangzott el: a menekülő kapuk nem teljesen elektronikus vezérlésűek, a szektorokon belüli védőkorlátok alacsonyak, továbbá a videórendszer fejlesztésre szorul. Hozzátette, ebből előbbi kettőt már megoldották, míg a videórendszer fejlesztését az időjárás akadályozza, de a határidőre az is el fog készülni.

Urbán Lajos, a Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági bizottságának elnöke a jövőt illetően azt mondta, hogy a tervek szerint a következő szezontól a kiemelt kockázatú találkozókra már csak szurkolói kártyával rendelkező drukkerek léphetnek majd be, s reményei szerint ez később valamennyi élvonalbeli összecsapásra igaz lesz.

MTI