A Kontakt Rádió tegnapi műsorában körbejártuk a kártya jogszabályi hátterét.

Dr. Mittó Gábor, a XIX. kerületi rendőrkapitány a műsorban elmondta, hogy a tavaly novemberben változtatott sporttörvény a korábbinál több lehetőséget biztosít a rendőrség számára. A szurkolói kártya 2011 július 1-jétől lesz kötelező mindenhol, azonban csak a kiemelt biztonságú mérkőzésekre, vagyis egy Fradi-Újpestre igen, de egy Fradi-Paksra a jogszabály ezt nem követeli meg. A megváltozott szabályzás szerint csak olyan létesítményben rendezhető kiemelt biztonságú mérkőzés, ahol van szurkolói kártya, és beléptető rendszer. Ez vonatkozik a labdarúgás mellett a kézilabdára, a jégkorongra, és a kosárlabdára is. Ezt megelőzi a kamerarendszer bevezetése, erre a jogszabály 2010 júliusáig adott határidőt.

Az alezredes kérdésre elmondta, hogy a rendőrség nem kötelezhette a Fradit arra, hogy vezesse be a szurkolói kártyát, erre jogkörük nincs. 2009 november elsején Berki Krisztián az RTL Klub híradójában azt nyilatkozta, hogy mindenképpen meg kell lépnie a klubnak a szurkolói kártya bevezetését. A szurkolói ankénton az hangzott el, hogy azért kell a kártya, mert a rendőrség saját jogkörében, bármikor dönthetett volna a mérkőzés zártkapussá tételéről.

Csak kártyával

2011-től kiemelt meccsekre kell a kártya

Tény, hogy az új sporttörvény szerint joguk van ahhoz, hogy például egy MTK-Fradin korlátozzák a nézőszámot – elrendelhetik, hogy 2000 embernél nem engedhetnek be többet, de adott esetben azt is megtehetik, hogy a mérkőzés előtt három nappal zártkaput rendeljenek el, amennyiben a biztonsági feltételek nem adottak. A jogkör azonban azzal bővült ki tavaly november után, hogy akár két órával korábban is elrendelhetik a zártkaput – ha a korábbi bejárások alatt valamit nem találtak rendben, és azt a rendezők a találkozó megrendezése előtt sem javították ki, akkor akár ennyi idővel korábban is elrendelheti a biztosításért felelős rendőri vezető a zártkaput. A biztonságos rendezésnek azonban nem feltétele a szurkolói kártya jelenleg, majd csak 2011 júliusától lesz az, de akkor is csak a kiemelt biztonsági kockázatot jelentő mérkőzéseken.

Hogy a jelenlegi gyakorlatot követve mire készülhetünk? Ebben a szezonban, és valószínűleg a következőben is mi, Fradi szurkolók csak kártyával léphetünk be a stadionba, míg a vendégszurkolók anélkül. A 2011/12-es szezontól lép életbe a jogszabály változása, ezután mi ugyanúgy csak kártyával mehetünk be, a vendégek pedig kiemelt biztonsági kockázatot jelentő meccseken – Dózsa, Kispest, Diósgyőr, satöbbi – csak akkor lehetnek ott, ha a saját klubjuknál regisztráltak szurkolói kártyát, de például a kaposvári, paksi szurkolók akkor is kártya nélkül tekinthetik meg a mérkőzést.

Idegenben a következő másfél szezonban kártya nélkül mehetnénk be, semmi sem kötelez senkit arra, hogy ezt meglépje. 2011 júliusától azonban kelleni fog, de akkor is csak a kiemelt kockázatú mérkőzésekre, amik listáját már a szezon elején nyilvánosságra kell hozni.