A teszten a dunaújvárosi Erdélyi Péter és az újpesti Hetler Ádám akadt fenn.

A magyar szövetség által felállított bizottság csütörtökön nem tudott dönteni, mivel a vonatkozó kormányrendelet értelmében a sportolók értesítése után a doppingeljárás megindítására három napot kell biztosítani, és a két hokist a Magyar Antidopping Csoport (MACS) szerdán tájékoztatta arról, hogy az elsõ próbájuk pozitív eredményt hozott.

A szövetségi bizottság a két érintettet meghallgatta. Õk elismerték, hogy hibáztak, nem voltak elég körültekintõek, és jelezték, nem kérik a második, úgynevezett B próbát. Erdélyi és Hetler nem tagja a válogatott keretnek.

Hetler egyébként táplálék-kiegészítõt fogyasztott, s ezzel kapcsolatban megjegyezte: a szer megvásárlása elõtt utánajárt annak, hogy a készítmény tartalmaz-e tiltott anyagot, de a termék prospektusa szerint a hatóanyagok legálisak. Erdélyi esetében annyi bizonyos, hogy nem teljesítményfokozót szedett.

“Szó sincs arról, hogy hátsó szándékkal szedtem volna a táplálék-kiegészítõt. Most egy életre megtanultam, hogy milyen könnyen lehet hibázni. Igyekszem tanulni az esetbõl. Amikor mintát vettek tõlem, akkor is jeleztem, hogy mit használok” – mondta Hetler.

“Nem vagyok tisztában vele, hogy miként és hol kerülhetett a szervezetembe a tiltott szer. Gyaníthatóan egy szórakozóhelyen történt” – jegyezte meg Erdélyi.

Abban mindketten egyetértettek, hogy szerencsés lenne, ha az élvonalbeli sportolók a jövõben komolyabb felvilágosítást kapnának a doppingellenes ügyekben, mert meggyõzõdésük, hogy a tudatlanságuk miatt akadtak fenn az ellenõrzésen.

A két hokistól a február 16-i Újpest-Dunaújváros bajnoki mérkõzés után vettek vért és vizeletet a MACS munkatársai.
(origo.hu)