Az Index információi szerint Petry Zsolt, a magyar válogatott kapusedzője tizennégy éve eladott egy válogatott meccset.

Petry a Genclerbirligi kapusa volt, amikor az 1996-os Európa-bajnokság selejtezőiben Magyarország 2-0-ra kikapott [1] az isztambuli Inönü stadionban. Egy 2005-ös parlamenti bizottsági meghallgatás jegyzőkönyvében az olvasható, hogy a klub akkori elnöke, Ilhan Cavcav bevallja, tudott róla, hogy a magyar kapust megvette a török szövetség.

A jegyzőkönyv

Ilhan Cavcav (a Genclerbirligi elnöke): Egyik elnök sem mondja azt a játékosának, hogy „Gyere, testvérem, add el ezt a meccset”, én sem tettem. A meccset a játékos adja el, ilyen szégyentelen sajnos minden csapatban akad, itt most pont egy kapus volt. Mondok valamit… de csak ha nincs itt senki… a sajtónak erről egy szót sem! Szóval ezt a válogatott csinálta. Megvették a magyar kapust.

Haluk Ipek, bizottsági elnök: Nincs itt a sajtó

Selami Uzun, bizottsági tag: De szólnom kell, hogy a beszélgetést rögzítjük.

Cavcav: Rögzítsék! Volt nekünk ez a Petry nevű kapusunk. A Magyarország elleni válogatott meccs előtt kapott a kezébe 25 ezer dollárt, és aztán 3-0-ra nyertünk. (A mérkőzés végeredménye valójában 2-0 lett).

Murat Ylmazer, bizottsági tag: A mieinktől kapta a pénzt?

Cavcav: Igen, a mieinktől. Erről még soha nem beszéltem, de leellenőrizhetik: amint megtudtam, mit történt, elküldtem a csapattól. Pedig élő szerződése volt.

Ahmed Caglayan, bizottsági tag: Pont kérdezni akartam, hogy mit csinált Petryvel utána, mert emlékszem rá, hogy nagyon jó kapus volt. Ő ejtette ki a Fenerbahcét a kupából, de én azért is emlékszem rá, mert a Kayseri elleni meccsen egyszerűen nem lehetett neki gólt lőni.

Cavcav: Igen, így volt. Jó kapus volt, de hát a saját országa meccsét adta el. A saját népe ellen játszott. Sajnos ebben a közegben mindig előfordulnak ilyen játékosok.

S.U.: Eladta a saját hazáját?

Cavcav: Így van, eladta a saját hazáját.

Petry Zsolt jelenleg a magyar válogatott kapusedzője, ugyanezt a posztot tölti be a Bundesligában szereplő TSV Hoffenheimnél is. A játékos 2008-ban egy Indexnek adott nyilatkozatában [3] elmondta, azért igazolt a belga Gentből Törökországba, mert a válogatottban akart védeni. Kétéves szerződése volt, egy szezont védett a Genclerbirligiben, 1995 júliusától 1996. júniusáig volt a klub játékosa. 1996-tól újra Belgiumban, a Charleroi-ban játszott.

Törökországban az összes lap címlapon foglalkozik a sztorival, bizonyára már tud a történtekről Petry Zsolt is, de egyik török újság sem tudta még megszolaltatni.

(index.hu és Szőllőssy Balázs (fenteslent.blog.hu))