Nemcsak hazánkban, hanem Varga Zoltán más egykori állomáshelyein is gyászolják a 65 éves korában elhunyt olimpiai bajnok magyar futballistát.

Varga Zoltánt Dortmundban is szerették (fotó: vargazoli.hu)
Varga Zoltánt Dortmundban is szerették (fotó: vargazoli.hu)

A Sport.scotsman.com című oldal „Az Aberdeen legendája a futballpályán halt meg” című írással emlékezik Vargára. A korábbi magyar válogatott játékos mindössze egy szezont szerepelt Skóciában, de letette a névjegyét.

A cikk megemlíti, hogy Jim Bonthrone edző 1972-ben 40 ezer fontot fizetett a Herthának a magyar futballistáért. Varga az NSZK-ban akkor bundabotrányba keveredett, így kapva kapott az ajánlaton, hogy Nagy-Britanniába szerződjön.

Hogy jól ment neki a játék, azt jól mutatja az Aberdeen krónikása, Jack Webster jellemzése róla: ha a futball bor lenne, akkor ő egy különleges évjáratba tartozna.

Varga 31 mérkőzésen 15 gólt rúgott, és egy korábbi nyilatkozatában így értékelte ezt az időszakot: „Nagyon jól éreztem magam, csak féltem, hogy leszaladok a térképről.” Vargáról egy másik lap úgy írt, hogy megelőzte a korát, ezért még ma sem felejtették el Skóciában.

A Voetbalzone.nl című honlap Johan Cruyff utódjának haláláról számol be. Vargát az Aberdeentől csábította át 1973 nyarán az Ajax, miután az aranylabdás kiválóság az FC Barcelonát választotta. A magyar futballista azonban nem igazán tudott beilleszkedni a holland sztárcsapatba, aminek legfőbb oka a közelgő 1974-es világbajnokság volt. Rinus Michels szövetségi kapitány ugyanis felszólította az amszterdami vezetőket, hogy a válogatott kerettagokat játszassák, és ilyenből akkoriban 13 volt az Ajaxnál…

A Bild című német bulvárlap is megemlékezik Vargáról, mint a Hertha, a Dortmund és az Augsburg egykori futballistájáról. Varga összesen 34 élvonalbeli és 59 másodosztályú meccsen szerepelt Nyugat-Németországban, de a pályája megtört, amikor 1972-ben kitört a bundabotrány, és őt, valamint a romániai Gergely Lászlót is eltiltották. Érdekesség, hogy a berlini csapat több játékosa is Dél-Afrikában folytathatta csak a pályafutását.

(nso.hu)

Annyit még hozzátennénk, hogy ezeken felül többek közt olasz, török, spanyol, lengyel megemlékezések is olvashatóak az interneten.