Craig Short irányításával ugyan még veretlen a Ferencváros, azonban eddig mindössze két meccsen tudott győzni a tavasszal, a csapat zsinórban szállítja a döntetleneket, legutóbb az MTK elleni örökrangadón játszott 1-1-et. Természetesen mindenki várja már az újabb győzelmet, így az a Csató Sándor is, aki a stabilitást jelképezi a Fradi kispadján, hiszen edzők jöttek és mentek, de ő hosszú idő óta stabilan a gárda pályaedzője.

– Nekem minden edzővel normális volt a viszonyom és jelenleg is az, könnyen fel tudtam venni a munkaritmusát az összes vezetőedzőnek. A legjobban Csank Jánossal értettem meg magam, aki szerintem az ország egyik legjobb edzője és ezt most is bizonyítja, hiszen ha hagyják dolgozni, akkor nagyon jó dolgokat csinál. De Davisonnal is jó volt a kapcsolatom és most a Short-Reid párossal is jól kijövök. Gondolom és remélem, hogy elégedettek velem, mert ha nagy hülyeségeket csinálnék, akkor már nem lennék itt.

Milyen markáns különbségek vannak Davison és Short munkája és mentalitása között?

– Short nemrég hagyta abba a játékot, ő inkább játékos fejjel gondolkodik és a kapcsolata is sokkal közvetlenebb a játékosokkal. Davison úgymond profi szemléletet próbált képviselni, el akarta hitetni a játékosokkal, hogy sokkal jobbak mindenkinél, ugyanakkor keveset beszélgetett és foglalkozott velük, nem törődött a problémáikkal és a lelkükkel. Ő azt a szemléletet akarta átültetni, amit Angliában is tapasztalt, vagyis, ha nem vagy jó, akkor jön helyetted más. Ha nem tudod harmadszorra sem megcsinálni, amit kell, akkor játszik helyetted valaki más, akár igazolnak új játékost a helyedre. Ez kint így működött, ő ezt tapasztalta és ezt a szemléletet akarta átültetni ide is. De ez más közeg, Magyarországon sokkal többet kell foglalkozni a játékosok lelkével. Érdekes, mert ugyan Short is Angliából jött, de ahogy mondtam, mivel ő nemrég még játszott, sokkal jobban tudja, hogy mi kell egy játékosnak és törődik is velük, sokkal jobb és szorosabb a kapcsolata a srácokkal.

Davison és Short kikérte, kikéri a véleményed, egyenrangú partnerként kezelnek?

– Úgy érzem, hogy igen, abszolút. Átgondolják, megfontolják amit mondok és át is szoktuk beszélni a fontos dolgokat. Nem kell mindig, mindenben egyetérteni, szerintem jó is, ha különböző oldalról látunk és világítunk meg dolgokat. Reid-el együtt most már hárman vagyunk, általában közösen beszélünk meg minden lényeges dolgot, de természetesen a döntés és a felelősség a vezetőedzőé.

Ugyan veretlen még a csapat Short keze alatt, de nagyon sok a döntetlen, gondolom ti sem vagytok teljesen elégedettek.

– Annyira nem, mi sem repdesünk az örömtől, sok olyan meccs volt, amit meg kellett volna nyernünk, de különböző okok miatt ez nem sikerült. Nyilván mi is jobban örülnénk, ha nem csak két meccset sikerült volna eddig megnyernünk. Felemás a hangulat, hiszen mindannyian több győzelemben reménykedtünk, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy jó pár sérülés nehezítette a munkánkat az utóbbi időben és nem feltétlenül a legjobb csapattal tudtunk kiállni a meccsekre. Folyamatosan cserélgetni kell az embereket, kényszerből kell változtatni sokszor a csapaton. Kezdődött Dragónerrel, akit eltiltottak, mire játszhatott volna megsérült, azután felépült, de szinte azonnal újra megsérült, neki óriási pech szériája van. Balog Zoli a Kaposvár ellen sérült meg, nem is tudott játszani az MTK ellen, ahol csak Tutorics volt az egyetlen belső védő. Wolfe is nagyon sérülékeny, de ide sorolhatom Rósa Dénest is, akinek a sarkával akadtak gondok, legutóbb pedig meghúzódott, de Stockley is maródi volt. Folyamatosan változtatni kell a védelmen és az összeállításon és ez nem éppen a legideálisabb.

Ennek is tudható be, hogy a csatárokon – főleg Eldingen – kívül középpályás, vagy védő nem szerzett gólt a tavasszal? Hiányoznak az eredményes játékosok.

– Igen szerintem a sok sérülés is ennek az oka, mert valóban jó lenne, ha mások is jeleskednének a gólszerzésben. Nem igazán érünk úgy fel a középpályán a támadásokhoz ahogy kéne, hiányoznak az átlövések, ezekben többet kéne nyújtanunk. Megvannak azok az alapvető hibák, amelyek miatt nem tudunk többször eredményesek lenni, de dolgozunk rajta, hogy ezen változtassunk.

Rá is férne a csapatra, hiszen a Debrecen elleni rangadó enyhén szólva sem ígérkezik könnyűnek. Nekik a bajnoki címért való versenyfutásban égető szükségük van minden pontra, a Ferencváros viszont a visszatérő szurkolótábora előtt akar bizonyítani. Reálisan nézve viszont, a Lokinak erősebb a játékoskerete.

– Lehet, hogy erősebb a Debrecen kerete, de hazai pályán végre tényleg győznünk kéne, főleg úgy, hogy az MTK elleni meccsen a szurkolók rengeteget segítettek, nagyon jó hangulatot teremtettek, bízunk benne, hogy tényleg sokan kijönnek az Üllői útra ismét, szeretnénk nekik örömet okozni. Tényleg annyi döntetlent játszottunk, hogy illene most már nyernünk. Szerintem jobb csapatok ellen nekünk is jobban megy a játék, hiszen nem állnak be tíz emberrel védekezni. Biztos vagyok benne, hogy a Loki is megpróbál majd focizni és támadni, hiszen a győzelemhez nekik is gólt kéne rúgniuk, szerintem jó meccset fogunk játszani.

Készültök valami speciális taktikával a Debrecen ellen, vagy a saját játékotokat akarjátok rájuk erőltetni?

– Ez az utóbbi lenne az igazi, de ki fog derülni, hogy melyik az igazi arcunk. Zalaegerszegen parádésan játszottunk 60 percig, de közben a hazai meccseken voltak nyögve-nyelős dolgaink, az MTK ellen is voltak jobb és rosszabb periódusaink, jó lenne már stabilan jó teljesítményt nyújtani. Amit a ZTE ellen nyújtottunk a meccs első két harmadában, az most is elég lenne. Ráadásul épp a ZTE volt az, amelyik bebizonyította, hogy meg lehet verni a Lokit, bízom benne, hogy szurkolóink segítségével nekünk is sikerülni fog.
(sportandmedia)