Egy tanulmány szerint az ország negyedét érdekli csak a magyar fuball. 

A hívek kevesebb mint egytizede több csapatnak is szurkol. Ez még úgy is jelentős tömegbázist jelent, ha az esetek többségében ez a figyelem sokszor rendszertelen vagy felületes. Az elemzés kitér arra, hogy a hazai első osztályú meccsek televíziós vagy helyszíni nézői között 90 százalék felett van azok aránya, akik valamelyik gárda szurkolóihoz sorolják magukat, 6-10 százalék ugyanakkor érdekes módon semlegesnek vallja magát. A csak a jelentősebb találkozókra odafigyelő (tévé)nézők 39 százaléka úgy ül le a meccsek elé, hogy nem híve egyik magyar együttesnek sem.

Ami a hovatartozást illeti, az Alt Media vizsgálatából kiderül: a bajnokság iránt érdeklődők több mint egyharmada vagy a Ferencvárosnak vagy a Debreceni VSC-nek szurkol. A két legnépszerűbb magyar klub hazai drukkereinek a száma azonban messze elmarad az egymillió főtől, ezt a szintet a két csapat tábora együttvéve éri csak el. A legtöbb rajongója az FTC-nek van, jelenleg mintegy 600 ezer felnőtt vallja magát fradistának. A Loki mintegy 450 ezer szurkolót tudhat magáénak, míg az Újpest és a Vasas sikeréért nagyjából 150–150 ezren szorítanak. A legszerényebb támogatottságú (30 ezer fő alatt) a Kaposvár, a Paks, a Kecskemét és a Pápa.

Az utóbbi tíz év legsikeresebb klubjának, a Debrecennek a támogatottsága lényegesen magasabb a 40 évesnél fiatalabbak körében, míg a virágkorát több évtizeddel ezelőtt megélő Vasas híveinek mintegy fele 60 éves is elmúlt már. A fiatalabb generációk jelenléte az újpesti táborban is az átlagnál jobban érzékelhető, az FTC bázisának jellegzetes vonása ugyanakkor a 30 évesnél ifjabbak feltűnő hiánya.

A bajnoki küzdelmek iránt érdeklődő nők 14 százalékának kedvenc együttese is van, és a Ferencváros, illetve Debrecen az átlagnál jóval nagyobb mértékben támaszkodhat női rajongóira.

(az MTI közleménye alapján a Nemzeti Sport Online cikke)