Azt eddig is tudtam, hogy szerkesztőtársam néha a lehető legjobb pillanatban tud meglepni egy olyan statisztikával, melyek első ránézésre csak számok halmazának látszanak, de ha a számok mélyére nézünk, akkor néhány pillanat alatt elrévedünk a Fradi dicső múltjába. Ráadásul a mostani kimutatása kapcsán óhatatlanul mi is belekapcsolódunk abba az „össznépi” találgatós játékba mely arról szól, hogy vajon ki lesz a Fradi edzője. Már fogadni is lehet rá, ami első olvasatban még szórakoztató is lehet, de számomra nem az.

Tóth-Potya IstvánTóth-Potya István

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem találgatták és nem is sorsolták ki a Fradi edzőjét. Azokban a dicső években még kiváltság volt a Szentély kispadján ülni, azokban az években csak olyanok foglalhatták el a „trónt” akik maguk is több szállal kötődtek a zöld-fehér klubhoz, akik játékosként is bizonyítottak.

A mostani kimutatásaink (szétbontva tétmérkőzésekre és az összes mérkőzésre) a Fradi kispadját „koptatók” rangsora és statisztikai listája. Negyvennégyen szerepelnek rajta, Tóth-Potya Istvántól (1926-ban, ő volt az első profi edzője a Fradinak), Craig Shortig (aki Tuboly Frigyes „papírjaival” dolgozott) bezárólag. Egy kis öniróniával most leírhatnám, hogy a lista aktuális, hiszen jelenleg nincs edzője a Fradinak, így aki a szerepel a kimutatásban, az egyelőre nem tudja gyarapítani a mérkőzéseinek a számát.

Blum ZoltánBlum Zoltán

A lista azért tekintélyes és minden Fradistát büszkeséggel is tölthet el. Most nézzük egy kicsit részletesebben. Tóth-Potya István nevéhez fűződik az első nemzetközi diadal (1928, KK), Blum Zoltán volt a 100%-os csapat mestere. Az 1937-es KK diadalnál Sándor József volt a mester, de a döntőben már Rauchmaul Emil vezette a csapatot. Dalnoki (KEK döntő), Novák (BL), és Nyilasi kétszer is volt edző. A legnagyobb sikerünket (VVK győzelem) Mészáros Dodóval értük el. Lakat Karcsi bácsival VVK döntőt játszottunk, majd Csanádi Ferenccel is eljutottunk az UEFA kupa legjobb négy csapata közé. Novák Dezsőhöz egy érdekesség is tartozik, hiszen 1973-ben, mint megbízott edző két mérkőzésen ült a kispadon, akit utána az Dalnoki Jenő váltott, akiről, mint „csúcstartó” is meg kell emlékeznünk.

Mészáros JózsefMészáros József

A „pipás mester”, 398 alkalommal ült a kispadon. Magyar bajnoki cím, három alkalommal megnyert magyar kupa és talán a legnagyobb siker, az 1975-ös KEK döntő szereplés mellett, nagyon sokunk számára személye egyet jelent a Ferencvárossal. Játékosként, edzőként, de örök kritikusként is a szíve mindig zöld-fehéreként dobogott. Őt Blum Zoltán (a harmincas évek legendás edzője) követi 339 mérkőzéssel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Novák Dezső állhat fel 330 mérkőzéssel, őt sokak kedvence Nyilasi Tibor követi 254 mérkőzéssel. Blum Zoltán adatait, ha megnézzük, egy fantasztikus teljesítmény is fűződik a nevéhez. A 339 mérkőzéshez a mai hárompontos-egypontos rendszert figyelembe véve, 73 %-os teljesítmény párosul, ami több mint lenyűgöző, mely olyan magasságokba emeli, mint a góllövők listáján Sárosi György doktort.

Dr. Lakat KárolyDr. Lakat Károly

A legtöbb kispados mérkőzéssel rendelkezők listája mellett azért meg kell említeni olyan edzőket is, akik bár hamar „megégtek” (sok esetben nem éppen rajtuk múlott az elbocsájtásuk), de személyük mégis kellemes emlékeket idéz fel bennünk. Elég, ha Varga Zolira gondolunk, akinek csak 52 mérkőzés jutott, de számomra emlékezetes Sárosi László is, aki 1985-ben a kieséstől mentette meg a csapatot.
Jó érzés ránézni szerkesztőtársam által összeállított listákra. A kimutatás elején szereplőkről szinte egyből eszünkbe jutnak a magyar bajnoki és kupasikerek, a nemzetközi kupasorozatokban elért győzelmek. Van mire emlékezni, van kikre büszkének lennünk.

Dalnoki JenőDalnoki Jenő

2010 májusában még nem tudjuk, hogy ki lesz a Fradi 45. edzője, hogy ki foglalja el a nagy elődök kispadját. Találgatunk, néhány helyen már tippelni is lehet. A gond jelenleg az, hogy nem is látszik olyan utód, aki méltó folytatója lehetne annak a hagyománynak, hogy a Ferencváros kispadján olyan személy foglalja el, aki egész élete során a Fradiért dolgozott.

Nagy szavak? Meglehet. Csak egyet kérek azoktól, akik jelenleg játéknak veszik az egyik legszentebb helyet, a Fradi kispadját: nézzék át az alábbi listát. Rá fognak jönni, hogy a Ferencváros edzőjének lenni sokkal többet jelent annál, hogy ezzel játszadozni lehessen.

A részletes kimutatások innen érhetők el:

Kik ültek a kispadon a legtöbb alkalommal.
Kik ültek tétmérkőzésen a kispadon a legtöbb alkalommal.

– lalolib –
(ftcbk.hu)