Azt is elismerte a távozott edző, hogy Morrison is elmegy.

Beszélgetésünk időpontjában pár órányira van attól, hogy elhagyja Budapestet, az országot. Milyen érzésekkel utazik haza tudva azt, hogy nem maradhatott a Ferencváros edzője?
– Nem vagyok csalódott, inkább szomorúnak mondanám ezt az érzést, hiszen majd két év után el kell hagynom a Ferencvárost. Nagyon élveztem az itteni munkámat, a karrierem és az életem egy fontos állomását kell magam mögött hagynom. Nagyon kemény kihívást jelentett a Fradi irányítása, ami elégedettséggel tölt el, az az, hogy a csapat jobb és erősebb volt, mint a 2009-es évben, és ez a jövőre nézve biztató – kezdte Short a pepsifoci.hu-nak.

Ezek szerint egy olyan Fradit hagy hátra egyelőre még nem ismert utódjának, ami magasabb célokért küzd majd?
– Ha folytathattuk volna a munkát, és pár poszton jött volna erősítés, meggyőződésem, hogy már jövőre a dobogóért harcoltunk volna a Debrecennel, a Videotonnal és az ETO-val, amelyeknek idén a legerősebb anyagi hátterük volt a ligában. De ez már csak feltételezés, ami a múltat illeti: összességében hatalmas büszkeség, hogy külföldi trénerként egy ilyen klub szakmai munkáját irányíthattam, egy év alatt annyit tanultam, mint Angliában négy év alatt, egy új futball-kultúrát, stílust ismerhettem meg.

Azt kizárja, hogy hamarosan visszatérjen?
– Ezt egyelőre nehéz megmondani, de annyi biztos, hogy a nyáron visszajövök még, megnézem a felkészülés egy részét, néhány edzőmeccset, vagy akár bajnokit, de hogy hosszú távon újra Budapestre költözzek, az már egy másik téma. Sok minden szólna Magyarország mellett, de a családom, a lányaim otthon vannak, és eddig is nagyon nehéz volt nélkülük az élet, persze megértették, hogy miért vállaltam a Fradi irányítását, és hogy miért lehettek itt az utóbbi két évben ötször-hatszor nálam. A Fradinál nagy megtiszteltetést jelentett vezetőedzőként… pardon, menedzserként dolgozni, de nem lenne számomra visszalépés az sem, ha esetleg az új vezetőedző mellett kellene másodedzőként dolgoznom, és a munkáját kellene segítenem. Meggondolnám ezt a lehetőséget, és beszéltünk is erről Berki Krisztiánnal, persze sok múlik azon, hogy végül külföldi, vagy magyar edző ül-e a kispadra, illetve hogy nekem milyen lehetőségeim lesznek Angliában.

Vannak már konkrét megkeresések?
– Egy menedzseri állás és egy másodedzői poszt már felmerült a nevemmel kapcsolatban, és mindkettő több mint pletyka, már az előzetes megbeszélés is megvolt a klubokkal. Egy League One-ban (azaz az angol harmadosztályban – a szerk.) szereplő csapatnál szakmai vezetőként számítanának rám, míg egy Championshipes klubnál asszisztens lehetnék a vezetőedző mellett. Nekem nagy vágyam, hogy egyszer Neil Warnock mellett dolgozzak a Queen’s Park Rangersnél, hisz apámként tekintek fel rá, és nagyon jó a viszonyunk, de most egyelőre nem ennél a klubnál merült fel a nevem.

Térjünk rá a Fradira. Mindenki találgat, milyen csapat lesz jövőre a klub, lesz-e pénz erősítésekre, nagyobb célokért küzdhet-e az együttes. Ön mit vár?
– Bár nem vagyok tisztában a konkrét büdzsénkkel, de azt tudom, hogy ha a tavasszal látott kerettel játszunk az év elejétől, akkor nem a hetedik, hanem a negyedik-ötödik helyen végzünk az NB I-ben. Persze erősíteni kell, elég sok a „lyukas” poszt jelenleg a Fradinál. Ha a klub a dobogós helyeket akarja megcélozni, elsősorban a támadósorban, ahová szerintem két gólerős játékosnak is kellene érkeznie. Óriási problémát jelentett az, ha Ferenczi vagy Elding nem állhatott a rendelkezésünkre, mert nem volt megfelelő pótlásra lehetőségünk, ezt feltétlenül ki kell küszöbölnie a csapatnak. A DVSC-nél vagy a Videotonnál ha valaki kiesett a támadósorból, beugrott helyette egy ugyanolyan képességű támadó. Ha a Ferencváros komoly célokért akar küzdeni, ebben például feltétlenül előre kell lépnie. Emellett jó szélsőre is nagy szükség lenne, a védelem baloldalán például okvetlenül (Stockley-nak nem ez az igazi posztja). Megint csak a DVSC-re és a Videotonra utalok: épp az ő eredményességük mutatta meg, hogy mennyire fontos az, hogy a támadószekcióban legyenek villámgyors emberek, akik képesek kiszolgálni és befejezni is. Ja és még valami! Lipcsei visszavonulása és Morrison feltehető távozása miatt egy-két középső középpályást is vennie kell a Fradinak. Lesz tehát bőven dolga az új stábnak. A legfontosabb feladatuk például az lesz, hogy Djordje Tutoricsot megtartsák. Ő kimagaslót nyújtott a tavasz folyamán, az NB I egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát máris, meg kell őriznie őt a Fradinak, ha jövőre komoly célokat akar kitűzni maga elé.

Ön a hírek szerint kiemelten jó viszonyban van a tulajdonossal, Kevin McCabe-el, illetve a fiával, aki szintén belefolyik a klub irányításába, így azért valamit csak tud arról, mi a célja az angoloknak. Ön milyen ígéreteket kapott korábban a jövőt tekintve?
– Kevin karácsonykor mondta el, hogy stabilizálódott a helyzet, így lesz pénz arra a nyáron, hogy játékosokat vegyünk, és ne csak ingyen igazoljon a Ferencváros. Tudja, épp ez az egyik ok, ami miatt szomorú vagyok, hogy akkor kell félbehagynom a munkámat, amikor úgy néz ki, végre lesz pénz igazolásokra.

Mennyi?
– Bizonyos anyagi kereteken belül kell gondolkodni, azaz senki ne várjon súlyos elköltött fontmilliókat, de arra juthat, hogy olyan futballisták jöjjenek a csapathoz, akik erősítést jelentenek a Ferencvárosnak. Szerintem elsősorban a magyar piacról igazol majd a klub, de persze a minőségi külföldi játékosokra is lehet számítani. Már kész volt a nyári listám azokról a magyar futballistákról, akiket szívesen láttam volna a Fradiban, most már azonban a következő edzőre, és persze a vezetőkre vár, hogy megerősítsék a csapatot. A Fradinál gyorsan megtanultam, hogy hiába jó eredmény feljutás után egy 7. hely, itt legalább a dobogó a minimum. Ehhez pedig kell a vérfrissítés, a jelenlegi keret nem elég.

Mit tanult meg leginkább az itt eltöltött időszak alatt?
– Ami számomra a legnagyobb tanulsággal szolgált, hogy a magyar klubcsapatok nagyon védekező focit játszanak, rendkívül mélyen meghúzzák a védekező vonalukat, de persze láttam több olyan taktikai húzást és felállást is, amelyek Angliában igencsak ritkák, és ezekből is lehet tanulni. Saját bőrömön tapasztaltam meg azt is, hogy nem elég, ha van egy ütőképes kezdő tizenegye az edzőnek, nagyon fontos, hogy a kispadon is olyan játékosok üljenek, akik képesek eldönteni egy-egy meccset, de erről már beszéltem.

Korábban állandó rovatában „Mr. Zöld”-ként állandóan véleményt formált a magyar fociról. Megismerhette a magyar futballt testközelből, de óriási Premier League-játékosmúltja miatt az angol labdarúgással is pontosan tisztában van. Ha azt kérdezik majd Öntől odahaza, mire menne a Ferencváros, illetve a magyar bajnok Angliában, mit válaszolna?
– Tudom, hogy ez egy játékos, hipotetikus kérdés, de őszintén válaszolok: a jelenlegi Ferencváros az angliai harmadosztály erejét képviseli, míg a Győr, a Debrecen és a Videoton a Championshipben állná meg a helyét, amely egyébként szerintem dicséretként is felfogható, hisz az angol második vonal csöppet sem „másodosztályú”. Kint voltam az ETO-Videoton mérkőzésen, az minden kétség nélkül megállta volna a helyét iramában és színvonalában is a Championshipben. Természetesen vannak játékosok, akik szerintem magasabb szinten, akár a Premier League-ben is helyt llnának, róluk már többször is beszéltem, de csapat szinten sajnos egyelőre egyik NB I-es gárda sem közelíti meg a Premier League színvonalát. Remélem, ez csak átmeneti, mert az élcsapatok egyre többet tudnak költeni, jó munka is folyik náluk, úgyhogy jó irányba tartanak, hiszen ha elérnék a PL szintjét, akkor Európában is rendre letehetnék a névjegyüket, ami az egész magyar futballnak jót tenne! Én a magam részéről szurkolok nekik!

(pepsifoci)