Lalolib fantasztikus írása az ftcbk.hu-ról.

Eldőlt végre. Néhány hetes edzőkeringő és tippmix játék után, a Ferencváros 3 éves szerződést kötött Prukner Lászlóval, a Tanár úrral. Tudom, egy Fradi honlapon, ha bárki használja a Tanár úr kifejezést, egyből Lakat Karcsi bácsi jut az eszébe. Vele meg a dicsőséges hatvanas évek, a bajnoki cím, és a VVK döntő. Valamint a kultúra, az intelligencia, a tanári viselkedés, a szakma tökéletes ismerete és szeretete.

Nem könnyű örökség. To Sir, with Love – a filmeket kedvelők számára ismerős a cím, hiszen James Clavell filmje a filmtörténet egyik legnagyszerűbb darabja. Természetesen nem akarok párhuzamot vonni a Ferencváros és a Londoni East-End között, de mikor meghallottam Prukner László kinevezését, óhatatlanul eszembe jutott a párhuzam. Tanár úr, angolok, reménytelen helyzet, kiábrándultság és reményvesztés. Ezek a film alkotóelemei, és ha belegondolunk ezek a mai Fradi jellemzői is.

Ebbe a közegbe érkezik a Tanár úr és rövid időn belül itt teszi helyére a dolgokat. Reményeink szerint Prukner László érkezésével is lezárul egy folyamat a Fradi életében. Vége a kísérletezésnek, vége a papír nélküli edzőségnek, és elindulunk azon az úton, amit a Fradi edzői kijelöltek a klub számára az elmúlt bő nyolcvan évben. Nem könnyű örökség. 28 bajnoki cím, 20 magyar kupagyőzelem, és számtalan nemzetközi kupasorozatban elért siker.

A shownak folytatódnia kell, énekelte annak idején Freddy Mercury és bár nem olyan zseniális hangon, de ugyanezt a refrént harsogja a Fradi tábor is. Ide érkezik Prukner László. Nem győzőm hangsúlyozni, nem könnyű örökség. Bátorságra, eltökéltségre és határozottságra vall. Ismerve eddig munkáját, többre vágyott a középszerűségnél. Mi is többre vágyunk. Itt találkozik össze Prukner László személye a Ferencvárossal.

Amikor Mark Thackeray a Tanár úrnak szeretettel filmben belép a tanterembe, először visszahőköl, megijedve a feladattól. De rövid időn belül legyőzi a kétségeit, mert bízik a tudásában, a munkába vetett hitében, bízik az észben, józanságban, a diákok szemében felfedezett tanulásban. Vajon Prukner László mit fog érezni, amikor először belép a Ferencváros öltözőjébe? Vajon eszébe jut-e az örökség, amit azok a padok sugallnak felé, melyek valamikor világsztárok sora ült és leste az aktuális mester taktikai utasításait?

Nem könnyű örökség. Egy biztos, az eddig visszajelzések alapján a Ferencvárosi közönség jó szívvel fogadja Prukner Lászlót. Annak ellenére, hogy sokan mást vártak, sokan mást szerettek volna. Egyben azért egyetértés van, a jelenlegi magyar edzői kar egyik legtehetségesebb edzője foglalhatja el a Fradi kispadját. Mely néha maga a mennyország, de néha egyenlő Dózsa György tüzes trónjával. A Fradi kispadon hol simogatás vár, hol harag. Ezzel tisztában kell lenni, ezt egy tanár úrnak kezelnie kell. Nem könnyű feladat, de a feladatok éppen azért vannak, hogy megoldjuk őket.

A Fradinál meg éppenséggel abból szép számmal van. Ki kell alakítani a játékosállományt, vissza kell szerezni a közönséget, a Szentély lelátóira vissza kell csempészni a Fradizmust, a kispadra vissza kell hozni a szakmaiságot. Csapatot kell építeni, de tudni kell azt is, hogy itt nincs idő a kísérletezésre. Bár most sokan mondják, hogy türelmesnek kell lenni, de tudom, és szerintem mindenki tudja, a türelem itt nem szokott sokáig tartani. De tudjuk azt is, ha van eredmény, ha a csapat visszatükrözi a Fradizmust, akkor van siker és van földöntúli szeretet.

Prukner László a mai naptól a Ferencváros vezetőedzője. Malcolm Gladwell szerint „sikeresek azok, akik lehetőséget kaptak, és azok, akiknek van erejük és lélekjelenlétük ahhoz, hogy megragadják a kínálkozó lehetőségeket.”

To Sir, with Love – Tanár úrnak szeretettel.

– lalolib –
(ftcbk.hu)