Craig Short tegnap a Notts County obertrauni edzőtáborában fogadott minket. A festői szépségű, salzkammerguti faluban minden igényt kielégítő sportcentrum várta az angol csapatot, s ami nekünk még fontosabb volt, hűvös, árnyékos szobák is rendelkezésre álltak. Így az ajándékok átadása után (az általunk vitt Fradi-zászló a Notts County kocsmájába kerül majd) elkezdhettük az interjút. Illetve kezdhettük volna, mert Craig előbb mindent akart tudni a Galati elleni meccsünkről: mi volt az összeállítás, ki hogy játszott, kik voltak a csatárok – érződött, a távozása ellenére képben van a Fradival kapcsolatban most is.


Sok minden megváltozott, nem igaz? Nagyon kedves nekem még mindig a Fradi, szívemen viselem a csapat sorsát: bízom abban, hogy a Kaposvárnál remek munkát végzett Prukner László a Fradiból is kihozza a legtöbbet – bár tudom, hogy a szűkös anyagi keretekből ez roppant nehéz feladat lesz. Sajnálom, hogy a pro-licenc hiánya miatti kényszerű, de elkerülhetetlen távozásom után szétrobbant egy jó csapat: Ron Reid visszavonult, bár azért még keres munkát, s ahogy hallom Csató Sanyinak sem rendeződött a helyzete – egy biztos, bármely csapat jól járna vele Magyarországon, remek szakember és egészen kiváló ember. Nagyon jó közösség a Fradi, s hiányzik is, ezért elviszem a stábomat, akikkel szintén szoros köteléket alkotunk, hisz legtöbbjükkel játszottam annak idején a Notts Countyban, akivel meg nem, azzal a testvérem a Stoke-nál, szóval őket elviszem majd egy Fradi-meccsre az új szezonban. A lilák ellen szerettem volna, de ahogy mondjátok, az szombaton van – azokon a napokon pedig mi is játszunk: így egy vasárnapi meccset fogunk megnézni.

Jó lesz találkozni a régi stábbal, az általam látott legjobb kapusedzővel, Lacival, Eisivel és Gabival, a csapat két szívével, Palival és persze a játékosokkal. Ezért is lett volna jó, ha tegnap játszottunk volna a Fradival, jó meccs lehetett volna. Nem tudom miért mondták vissza – az aki szervezi, azt mondta, a megállapodásból azután léptek vissza, miután kiderült a County az én csapatom. De persze ez szíve joga az új edzőnek.

Azok alapján amit mondtál, jöttek jó játékosok a Fradiba, többükben én is gondolkodtam – és adott egy jó mag, még ha Pista, Balázs és ahogy hallom Elding is elment. Tavaly a csapat két legfontosabb és legjobb embere egyértelműen Dragó és Djordje volt. Őt szívesen el is hoztam volna ide, de a bevándorlási szabályok miatt nem ment. Hány évre írt alá? Három? Az sok, de azért figyelem majd – szerintem a magyar bajnokság legjobb játékosa volt a tavasszal.

Örülök, hogy Frici és Péter megkapta a második csapatot, remélem Vasshoz, Svábhoz, Gárdoshoz hasonlóan “kitermelnek” néhány olyan srácot, akire hosszú távon számíthat a Fradi. Péter rengeteget segített nekem, végig támogatott, amit nem tudok eléggé megköszönni. Gondolom ez nem volt könnyű döntés egyébként, Dejan is remek szakember, örülök, hogy maradt az ifiknél. Az akadémia, a fiatalok fontosak, de úgy érzem, nem lehet pénz nélkül előbbre lépni. Itt kitérnék arra, hogy tudom, hogy az jelent meg, mérges vagyok Kevin McCabe-re, mert nem kaptam meg a megfelelő támogatást – ez nem pontos, valóban csalódott voltam, hogy a télen megigért forrásokat nem kaptam meg, de tisztában vagyok vele, hogy a jelen gazdasági helyzetben nehéz megteremteni a megfelelő feltételeket, ezért elfogadtam a helyzetet.

Hogy őszinte legyek, hiányzik a Fradi, hiányzik Budapest. Hosszú távra rendezkedtem be, s bár a gyerekeim hiánya nehéz volt, még szívesen maradtam volna. Még rosszabbul viselném, ha nem kaptam volna meg a hazautazásom után 4-5 nappal a lehetőséget, hogy a Notts County menedzsere legyek, nagyrészt a Fradi miatt. Nagyon sokat köszönhetek nektek: sokat tanultam, s ezután a huszonkét hónap után Angliában is elhitték, tudom kezelni a nehéz helyzeteket. A karrierem talán legjobb döntése volt a Budapestre költözés, a Fradi. Hihetetlen, hogy két ilyen legendás csapatnál is számítanak/számítottak rám: a Fradit pont nektek nem kell bemutatni, a Notts County pedig a világ legrégibb ligacsapata, 1862-ben alakult.

Hogy mit bántam meg a Fradinál töltött időmből? Túl sokat foglalkoztam a bírókkal, pedig el kellett volna fogadnom, hogy egyszerűen más a felfogásuk, mint az angoloknak. Állandóan megállítják a játékot, nincs folyamatos játék. Ez nekem nagyon idegen. Ezért is lepett meg Kassai Viktor, aki remekelt a VB-n: csak azt nem értem, miért nem ezt a felfogást alkalmazta az NBI-ben. Egy eset azonban van, ami még mindig fáj. A ZTE-meccs, ott mintha előre el lett volna határozva, hogy nem nyerhetünk, Dragó kiállítása nevetséges volt, ilyen jelenetből két tucat van minden meccsen, teljesen normálisan ugrott fel. Meg persze ott volt a meg nem adott tizenegyes.

Biztos lehettünk volna sikeresebbek tavasszal, sok volt a döntetlen, de a legfontosabb feladatunk, a csapat stabilizálása sikerült. Hogy miért váltottunk taktikát a bajnokság elején? A felkészülés alatt a gyémánt-, vagy rombuszalakzatot próbáltuk, s jól is ment a játék a kisebb csapatok ellen, de a bajnokság elején, a Haladás elleni meccsen egyértelművé vált számomra, hogy ez túl vakmerő volt a keret számára. Nem volt “szélessége” a csapatnak, s az ellenfél szélsőhátvédjei azt csinálhattak volna velünk, amit akartak. Ezért váltottunk előbb a 4-4-2-re majd a 4-3-3(4-5-1)-re. Anthony is ezért került ki a szélre, a két csatárunk közül ő már játszott szélsőt, s az MTK ellen megmutatta, onnan is tud veszélyes lenni. Szerintem ez volt a helyes döntés, még ha tudom, ő erről másképp gondolkodik. Hogy melyik volt a legnagyobb siker és a legnagyobb csalódás? A DVSC elleni győzelem, s az Újpest elleni vereség, az a három kapufa egész hihetetlen volt, ez a meccs még mindig fáj.

Kérem adjátok át a csapatnak, a stábnak, mindenkinek a legőszintébb, szívből jövő jókívánságaimat, nagyon remélem, sikeresek lesznek, s természetesen sok sikert kívánok az új szakmai stábnak. Jó lenne, ha sikerülne mindkét csapat célja, mi a feljutást célozzuk meg – újoncok vagyunk, de jó a csapat és jól is erősítettünk – , remélem a Fradi is odaér a bajnoki tabella legjobbjai közé. Ehhez nagy segítség lesz a csodálatos Fradi-közönség, amely – és ebben szerencsére a Notts County tábora is hasonló -, ha igazán odaáll a csapat mögé, akkor hatalmas lökést tud adni. Ezek a szurkolók megérdemlik, hogy újra kiemelkedő csapat legyen a Fradi, hogy méltó legyen a szurkolókhoz. Köszönök mindent!

Most mennünk kell, kezdődik a Gdynia elleni meccs két óra múlva és 75 perc az út, de hamarosan találkozunk Budapesten!

(A lengyel elsőosztályú Arka Gdynia egy jól eltalált lövéssel 1-0-ra verte a hírek szerint jól játszó Countyt.)