Ma elkezdték edzéseiket a hokisok, egy teljesen megújult, komolyan megerősödött csapattal. A csapat, melyet a svéd Håkan Nygren vezet edzőként, öt edzőmeccset játszik majd erős csapatok ellen. A keret teljes, Jánosi Csaba is teljes idejét a csapatra tudja áldozni, erről és sok minden másról a Jégkorong-blog ír.

A Ferencváros új alapokra helyezte jégkorongcsapatát. Csabai Gábor, az új szakosztály-igazgató kijelentette, csak az hokizhat az FTC-ben, aki mindent ennek tud alárendelni. Többen nehéz helyzetbe kerültek, mert a megszokott amatőr, félprofi viszonyok miatt munka mellett jégkorongoztak. Így volt ezzel válogatott csatárunk is, aki egy hónapos töprengés után találta meg a megoldást. Így eligazolnia és visszavonulnia sem kell.

“Az edzéseink ezután délelőtt lesznek, emiatt testnevelő-tanári munkámmal nem összeegyeztethetővé vált a sportkarrierem – vágott bele Jánosi Csaba. – Sokáig gondolkodtam, és végül arra jutottam, kérem az iskolámat, engedjen el egy év fizetés nélküli szabadságra. Úgy néz ki, sikerült megbeszélnem ezt. Nehéz döntés volt, mert a probléma összetett. Mindkét dolgot nagyon szeretem csinálni, eddig ment is egymás mellett. Abban biztos voltam, hogy a tanári munkámat nem fogom feladni, az biztos pont az életemben. Pályafutásom nagy részén túlvagyok, sérülés bármikor érhet, de tanítani akkor is fogok. A hokiban a bizonytalanságot szoktam meg, nem tudni, mi lesz jövőre, két év múlva. Most adok egy esélyt, csak ezzel foglalkozom, aztán meglátjuk, hogyan tovább.”

A 13-as elmondta, utoljára a 2001/02-es szezonban fordult elő, hogy csak a jégkorongra koncentrált. Azóta vagy iskolába járt, vagy dolgozott a játék mellett. Az említett idényben Dunaújvárosban szerepelt, 2002 óta az FTC-ben jégkorongozik. Az OB I.-ből tudta magát beverekedni Pat Cortina A csoportos válogatottjába. Máskülönben akkor is fizetés nélküli szabadságot vett ki, hogy fel tudjon készülni és játszhasson Klotenben. Svájc után sem váltott klubot, pedig igazán jól sikerült vb-t hagyott maga mögött. Nem tagadja, ha nem tudta volna elintézni az iskolájában a szabadságot, akkor ezúttal vagy más csapathoz kellett volna szerződnie, vagy befejezte volna karrierjét.

Azt is elismeri, az előző szezon nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. “Nem volt jó évem, és egyáltalán nemcsak a sérülésem miatt. Sok dolog nem úgy jött össze, ahogy elterveztem. A csapatnak sem ment igazából jól, ehhez képest érdekes, hogy a végén elfogadható helyen zártunk. A keretünk jelentősen megerősödött, és bár sok ellenfelünk erejét még nem ismerjük, a játékoslistánk alapján komolyabb célokat kell magunk elé állítanunk. Még akkor is, ha a szakosztályvezetésünk nem jelöl meg konkrét elvárást. Jó szakmai munkával, egységes csapatjátékkal minden ellenfelünkre veszélyesek lehetünk, és a végén meglátjuk, ez mire lesz elég.”

A 2009/10-es szezonban távol került a válogatott kerettől. “A válogatottsággal kapcsolatban eddig is úgy gondolkodtam, hogy legjobb tudásom szerint teszem a dolgom a klubcsapatomban, a meghívó meg vagy jön, vagy nem. Többet tenni érte úgysem tudok, ez egy bónusz lehetőség, amin nem görcsölök. Természetesen mindig nagyon örülök, amikor a nemzeti csapatba hívnak.”

Hír még a zöld-fehérekkel kapcsolatban, hogy csütörtökön megérkezett Budapestre a svéd vezetőedző, Hakan Nygren, és a légiósok is befutnak lassan. Sándor Szilárd átigazolásának kérdése legkésőbb hétfőig megoldódik. A csapat a bő játékoskeretre és a jéghiányra hivatkozva lemondta a Brassó Kupa-részvételt. Az FTC legfeljebb öt felkészülési meccset játszik, ezek még szervezés alatt állnak. Külföldi ellenfelek is lehetségesek.
(jegkorong.blog.hu)