Szerintetek mire lesznek képesek ebben a felállásban korongozóink? A Jégkorong Blog írása.

A hat első osztályú csapat fontos kérdésekben állapodott meg kedden. A résztvevők egyetértenek a Fehérvár rájátszásbeli indulásával, de az esélykiegyenlítésnek több módját is alkalmazzák. Egyrészt gyengítik a magyar EBEL-csapatot, másrészt megteremtik saját maguk erősítésének feltételeit. Hangsúlyozzuk, hogy mindez a liga állásfoglalása, a szabályok érvénybe lépéséhez az MJSZ elnökségének döntése szükséges. Érdekességek tovább után.

A Sapa Fehérvár AV19 EBEL-keretéből 15 előre megnevezett játékos nem játszhat a Mol Ligában. Ez megegyezik a két szezonnal ezelőtti feltételekkel. A Mol Ligában egymás ellen elért eredményeket a csapatok nem viszik magukkal, marad a bónuszpontos rendszer, az egymás eleni eredmények alapján első magyarországi csapat 6, a második 4, a harmadik 2, a többi 0 ponttal kezdi az OB I. középszakaszát, miként az előző szezonban is.

Az OB I. középszakasza három körből áll majd, azaz mindenki háromszor mérkőzik mindenkivel, ez 15 meccset jelent csapatonként. A Mol Liga-eredmények alapján az első három csapat nyolcszor, a 4-6. helyezett hétszer lesz pályaválasztó. A középszakasz dobogósai jutnak a bajnoki elődöntőbe, az első két helyezett játssza az egyik elődöntőt, a harmadik pedig az EBEL-es Fehérvárral találkozik a váltott pályaválasztás mellett három nyert mérkőzésig tartó párharcban. A Fehérvár a rájátszás során végig pályahátrányból indul.

Onnantól kezdve, hogy az EBEL-csapat csatlakozik a magyar bajnoksághoz, a 60 pontos EBEL-játékoskeretből csak 38 pont értékű játékos szerepelhet a mérkőzéseken. Ez azt jelenti, hogy alkalmanként például az öt légiós és még egy kétpontos hazai nem játszhat. Így biztosított a magyar válogatott játékosok versenyeztetése az EBEL-kiesés és a válogatott felkészülés közötti időszakban, és az ellenfelek is nagyobb eséllyel szállhatnak versenybe a legjobb magyar klubbal. Hogy mely 38 pont játszik, az mérkőzésről mérkőzésre változhat, nem kell előre meghatározni a 38 pontos keretet.

A középszakasz befejezése után, de az elődöntők megkezdése előtt a legjobb négybe jutott három magyarországi Mol ligás csapat villámigazolással kölcsönözhet magyar állampolgárságú játékosokat a kiesett három csapat keretéből. Mindez csak háromoldalú közös megegyezés alapján történhet. A Fehérvár értelemszerűen ilyen módon nem juthat játékoshoz.

A csapatok vezetői abban állapodtak meg, hogy alsó házi mérkőzéseket, valamint a 3. és az 5. helyért kiírt helyosztókat nem játszanak, ezen helyezéseket a középdöntőbeli jobb helyezések alapján osztják ki. A bajnoki döntő négy nyert mérkőzésig tart, váltott pályaválasztással.
(jegkorong.blog.hu)