Csepregi J. Botond nagyszerű oknyomozó sorozatának újabb része az NB1 mocskos ügyeiről szól.

A magyar helyzet még a balkáninál is rosszabb, állítja a novemberben kirobbant fogadásicsalás-botrányt ismerő forrásunk. Csapatonként akár öt-hat futballistát is megvehetett a Németországból irányított délszláv fogadási maffia, és a gyanú szerint a jelenlegi NB I.-es mezőnyből mindössze öt csapat nem játszott manipulált meccset az elmúlt három szezonban.

A még decemberben megszólaltatott, a csalásokról sokat tudó, de azokról csak közvetve értesülő hazai forrásaink is arról beszéltek, a pályán legalább három-négy játékos – a kapuban, a védelemben és esetenként a csatársorban –, és még egy-két szereplő kell egy meccs elintézéséhez. Külföldi informátorunk most megerősítette a fenti állításokat. És tudunk most is olyan első osztályú együttesről, amelynek újdonsült edzője inkább meglepő döntéseket hoz, gyengíti saját együttesét, de nem akarja egyszerre a pályán látni három olyan futballistáját, akikről tudja, hogy adják-veszik a meccseket.

Jelenleg tizennégy hazai meccs gyanús, és ezen kívül még nemzetközi kupamérkőzések is. Az érintett magyar találkozókhoz úgy jutottak el a nyomozók, hogy egyrészt ezeknél jelzett a fogadásokat figyelő rendszer (gyanúsan nagyszámú vagy nagy összegű fogadás érkezett valamilyen meccsre), másrészt találtak utalásokat a berlini központú délszláv fogadási maffia lehallgatott telefonbeszélgetéseiben.

Hozzájutottunk a gyanú szerint megvett meccsek nem teljes listájához is, de a nyomozás sikere érdekében informátorunk azt kérte, a konkrét találkozókat ne közöljük. Annyi azonban elárulható, hogy a 2007/08-as, a 2008/09-es és a 2009/10-es szezonból NB I.-es, Magyar Kupa- és Ligakupa-meccsek egyaránt gyanúsak. Informátorunk mutatott egy felsorolást azokról a klubokról, amelyeknek konkrét meccsük nem szerepelt a listán, azonban folyik ellenük vizsgálat.

A listán szereplő mérkőzések döntő többsége sokgólos győzelem volt. A lista a konkrét meccsek nélkül is sokkoló: a mostani NB I.-es mezőnyből mindössze öt csapat nevét nem láttuk: Ferencváros, Kaposvár, Kecskemét, Szolnok, Videoton.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi NB I.-es klubok közül gyanús az előző három szezonból a BFC Siófok, a Bp. Honvéd, a Haladás, a Győri ETO, a Lombard Pápa, az MTK, a Paks, az Újpest, a Vasas és a ZTE legalább egy-egy meccse. A jelenleg másodosztályú együttesek közül a Bőcs, a Diósgyőr, a Tatabánya és Vecsés lehet érintett. Fontos hangsúlyozni, hogy bár csapatneveket írtunk, természetesen nem a klubok, hanem bizonyos, alkalmazásukban álló játékosok követhették el a fogadási csalásokat. Az esetleges szankciók sem a klubokat érinthetik, hanem a csalásokban részt vevő futballistákat.

A sajtóban az elmúlt hónapokban jelentek már meg értesülések arról, hogy mely meccsek lehetnek leginkább gyanúsak. A Nemzeti Sport még decemberben írt arról, hogy a Vasas két 2009-es meccse, az augusztusi, Kecskemét elleni, 5-1-es vereség, valamint a Honvéd elleni, 4-1-es kudarc miatt is jelzett a fogadásfigyelő rendszer. Ugyancsak a sportlap írt arról decemberben, hogy a Szigetszentmiklós-Kaposvölgye MK-meccs előtt történt vesztegetési kísérlet, valamint az újságban jelentek meg először hírek az utánpótlás-válogatottak két 2008-as mérkőzése (a szlovákok elleni 4-1-es, valamint a szerbekkel szembeni 8-0-s égésről volt szó) előtt történt vesztegetési kísérletekről, igaz ezek az esetek nem a bochumi ügyekkel összefüggésben, hanem hazai jelzések alapján kerültek nyilvánosságra. Februárban az derült ki, a Bp. Honvéd két bajnokija is érintett lehet a 2006/07-es szezonból: egy 4-2-es újpesti vereség és egy tatabányai 4-3-as zakó is. Ami ennél is megrázóbb volt, megjelent, hogy a Magyar Kupa 2009-es döntője – a kétmeccses Győr–Honvéd párharc – előtt is történt vesztegetési kísérlet. A kispestiekkel kapcsolatban nemzetközi meccset is vizsgáltak: a Fenerbahce elleni, tavaly nyári UEFA-kupa-párharcot.

Ezen meccsek egyike sincs benne a bochumi listában (fontos azonban ismét megjegyezni, hogy a forrásunk által mutatott lista szinte biztosan nem teljes). A Kecskemétet, a Szigetszentmiklóst és a Kaposvölgyét azonban semmilyen összefüggésben sem említette informátorunk.

Szemet szúrhat, hogy az élvonalbeli csapatok döntő többségére gyanú vetül, az utóbbi hat évben öt bajnoki címet szerző DVSC neve azonban nem szerepel. A Debrecen itthoni meccseit, úgy tudjuk, valóban nem vizsgálják, az ötszörös magyar futballbajnok azonban sajnos a gyanú szerint itt is más klasszist képvisel: az UEFA-kupában, illetve a Bajnokok Ligájában lejátszott meccsei kerültek képbe. Eddig a Loki 2008-as, Young Boys elleni párharcáról, valamint a tavalyi BL-szereplés több találkozójáról szóltak a hírek.
(index.hu)