Joggal lehetünk büszkék csapatunkra, amelyik idén a határon túli magyarok lakta területek többségét felkeresi a téli szünet alatt.

Sok fradistát töltött el örömmel, amikor kiderült, hogy hova látogat el kedvenc csapatunk a téli felkészülés során. A játékosok most a saját bőrükön tapasztalhatják, amit azok a szurkolók, akik rendszeresen járnak ezeken a területeken már tudnak, hogy mennyire szeretik az ott élő magyarok a Ferencvárost.

Túlzás nélkül állítható ugyanis, hogy a határon túli területeken a Fradi a magyar nemzeti identitástudat része. Közismert, hogy a régi világban hogyan vándoroltak fel a hegyekbe egye-egy hétvégén a székelyek a jobb vételi lehetőségek reményében, hogy a Magyar Rádió  körkapcsolásán keresztül követni tudják a Ferencváros mérkőzéseit. A mai határokon túl élő magyarokat illetően  egyáltalán nem túlzás az, amit a nacionalizmussal nem vádolható író, Esterházy Péter  így fogalmazott meg:  „Én úgy tanultam, hogy a világ az olyan, hogy az ember Fradi-drukker. A rendes magyar ember az Fradi-drukker. Vagy még egyszerűbb dolog ez: az ember fradista, ahogy a nap süt vagy a fű nő.”

A Fradi és a mai határon túli  magyar területek közötti kapcsolat a játékosmozgásban is élő volt. Szinte minden területről érkezett játékos a Ferencvárosba.  [Felvidék: Pinte Attila, Kárpátalja: Rácz László, Erdély: Szenes Sándor, Délvidék: Silfis Géza (jugoszláv válogatott kapus volt a ’20-as években, hivatalosan első profi légiósunk).] Burgenlandból viszont nem mi igazoltunk, hanem egykori játékosaink igazoltak oda többen is. (Magyar, Kű, Pusztai)

Mindezek alapján nyugodtan kijelenthető, hogy ezek a meccsek többek lesznek felkészülési mérkőzésnél, a játékosok számára lélekemelő pillantok, a helyi magyaroknak identitáserősítő élmény.

A lekötött meccsek időpontjai:

Január 21., 12.00: FCM Marosvásárhely-FTC (Szászrégenben)
Január 26., 14.00: FK Spartak Zlatibor Voda (Szabadka) – FTC
Január 29., 13.00: FC Nyitra – FTC
Február 5., 11.00: FC Bihar Nagyvárad- FTC
Február 19.,:  FC Vion Aranyosmarót-FTC

Hírdetés