Fischer Pali a Sport Plusznak adott interjút. Régen olvastam ennyire jó riportot. Palinak fantasztikus dumája van. Mindenkinek kötelező.

Ezt az interjút is kissé emészthetőbbé formáztam.

-Eltűnt a nyilvánosság elől, a futballtól távol éli az életét, holott a fejeseit a mai napig emlegetik a szurkolók.
-Azért elég sokáig benne éltem a futballban, a magyar labdarúgásban, hiszen az NB I-es évek után sem hagytam abba, megfordultam Osijekben, a BKV Előrében, a III. Kerületben, sőt a megyei másodosztályú Magyargécben is, ahol Kecskés Zolival, és Duró Józsival játszhattam együtt. Mára azonban tényleg eltávolodtam, egy szállítmányozási cégem van, azzal foglalkozom.

-Közel háromszáz NB I-es mérkőzés után nem hiányzik a foci?
-Most mondjam azt, hogy egy gyorstalpalón megszerzett papír többet ér, mint 107 élvonalbeli találat, akkor mégis miután sóvárogjak? Inkább a civil élet.

-A Ferencváros sem hiányzik?
-Örök Fradistának tartom magam, szeretek összefutni a régi öregfiúkkal. De ez a mai magyar futball, nézők nélkül… A maiak meg sem tapasztalhatják milyen telt ház, több tízezer drukker előtt játszani. Látszik is a színvonalon. A mi időnkben egy edzésen többen voltak, mint sokszor ma egy bajnokin.

-Hogyan került a Fradiba?
-A hivatalos verzió szerint az Építőkből.

-Nem hivatalosan?
-Pilisszántóról lettem a Fradi játékosa. Hamis igazolással 16 évesen az ottani felnőtt csapatban játszottam, miközben papíron az Építők labdarúgója voltam. Egyik alkalommal ép a pilisiek között rúgtam a bőrt, amikor látom, hogy megállt egy Merci a pálya szélén. Egyből tudtam lebuktam itt a vég, de legnagyobb meglepetésemre Vincze Géza a Fradi akkori utánpótlás vezetője szállt ki az autóból, s közölte ezentúl a Fradi játékosa vagyok. Megszólalni is alig mertem, ám végül csak bevallottam, hogy én az Építők játékosa vagyok, és cinkelt igazolással játszom, de megnyugtatott tisztában vannak vele.

-Ez 1982-ben történt rá két évre debütálhatott az első csapatban.
-Vincze Géza egy Haladás elleni 1-0-s vereség alkalmával tett be. Rengeteg fiatal volt abban a csapatban, de sajnos az eredmények nem jöttek, ám így is óriási élmény volt. Sárosi László irányítása mellett indultunk meg felfelé, majd Dalnoki Jenő lett a csapat edzője, ám engem elvittek katonának. Szerencsére fél év alatt túlestem rajta, és rohantam vissza. Jenő bácsi a tarcsiba irányított, hogy erősödjek, lendüljek játékba. Ez olyannyira sikerült, hogy a dunaújvárosi 8-1-es győzelmünkből hat góllal vettem ki a részem. Mire Jenő bácsi csak annyit mondott menjek haza és rúgjak be. Mi mást tehettem volna?

-Hogyan került az Ajaxhoz?
-A Honvéd elleni kupadöntőn a lelátón ült Leo Beenhakker, aki akkor az Ajax edzője volt és engem is figyelt, de én erről nem tudtam. Azt viszont tudtam, hogy este ünneplés lesz, mert a szezon legjobb eredményét produkáltuk a Fradival, az elvesztett kupadöntő ellenére is. Az ünneplés majdnem hajnali ötig tartott, egész este engem kerestek a Fradi vezetői, akkoriban még nem volt mobil. Reggel kilencre kellett mennem a Népstadionba, ahol hamar megállapodtam a hollandokkal.

-A pilisszántói fiú az akkori idők nyugati sztárcsapatában. Ha ma egy magyar játékos külföldre kerül, akkor sokszor nem veszi fel a ritmust, vagy az edzője pikkel rá, vagy…
-Nekem nem voltak ilyen problémáim. Góllövő csatár kellett az Ajaxnak én az első öt meccsen négyet hintettem. Ezek után mit törődtem én beilleszkedési gondokkal, akklimatizálódással, meg hasonló, mai korban bevett hülyeségekkel.

-Végül 15 meccsen 7 gólt lőtt. Holland bajnok lett miért jött haza?
-Mert Petterson, akinek a helyére vittek felépült és visszakapta a helyét. Aztán az Ajax sem akart fizetni értem a Fradinak, a kölcsönadás végén. A Roda akkor vitt volna, de megtudtam, hogy Nyilasi Tibor lett a Fradi edzője. Rohantam haza. Miatta. Nyilasi miatt választottam a Fradit az érzelmeimre hallgatam, Istenem mennyit változott azóta a világ….

(Sport Plusz)