A Fradi erdélyi túrája a helyi médiát is érdekelte. Ezek közül az írások közül egy különösen színvonalasat közlünk számos interjúval, amelyet Czimbalmos Ferenc-Attila a Központ című Maros megyei hetilap munkatársa jegyez.

A cikk még a tegnapi mérkőzés előtt készült.

Hat esztendő után újra tájainkon edzőtáborozik a legnépszerűbb magyar labdarúgócsapat. Ez alkalomból kerestük fel a  Ferencváros gárdáját, vezetőit, játékosait.

A Fradi szakmai igazgatójától, Prukner Lászlótól kérdem, milyenek a lehetőségek a szovátai edzőtáborban?

– Otthon érezzük magunkat Szovátán, hiszen nyolc személy van a játékosok meg a vezetőség között, akik már 2005-ben voltak itt edzőtáborban. Édesanyám Mezőpanitban született, a nagyszüleim onnan menekültek ki Magyarországra a II. világháború alatt, így ismerős nekem a környék. Sőt, testnevelő tanárként és osztályfőnökként a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumból több alkalommal kirándultunk erre tanítványaimmal. Amikor a téli időszak elején, az edzőtáborozási lehetőségek felmerültek, kollegáimmal közösen határoztuk el, hogy a 2005-ös sikeres szovátai edzőtábor után, újra eljöjjünk ide.

– Hogyan értékeli a csapat őszi szezonját és mit vár el a tavaszi idényben a játékosoktól?

– A szovátai edzőtáborban főleg a fizikai felkészülésre fektetjük a hangsúlyt, így összpontosítani fogunk a futásra és a játékosok izomzatának fejlesztésére. Majd a hátralévő, mintegy négy hétben a bajnokság kezdete előtt a játékot meg a taktikai elemeket gyakoroljuk. Az új stáb kialakulása után a játékosok 75%–a is kicserélődött. Hosszú idő kell ahhoz, hogy újra egy ütőképes együttest kialakítsunk, éppen emiatt voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek a csapat teljesítményében. Addig nem volt egy keményebb magja a csapatnak, de úgy érzem, az elmúlt hetek kemény munkája során ez kialakult, amire alapozni szeretnénk. Jobban megismerték a játékosok egymást, gyorsabban, pon­tosabban megy a labdaadogatás, ami pozitív eredményt jelent. Nem vagyok elégedett, de nem szerepeltünk rosszul az ősz folyamán. Javítani akarunk a játékosok fizikai állapotán, koncentrálóképességén, erre is lesz hasznos az ózondús, erős levegő övezte Szováta. Szeretném, ha a tavasz folyamán a döntő helyzetekben jobban összpontosítunk majd, megpróbáljuk elkerülni az őszi idényben elkövetett hibákat. Úgy gondolom, hogy a csapathoz főleg szabadon igazolt játékosok a maximumot nyújtják majd a számunkra kedvezőbb, tavaszi szezon alatt és sikerül a bajnokság végén pódiumra jutnunk, ami feljogosítana, hogy Európai Kupában is szerepelhessünk. Ez célkitűzésünk is egyben.

– Ön pedagógusként is igen tisztelt volt, ez segíti jelenlegi munkájában?

– 25 éven keresztül dolgoztam, mint pedagógus is, párhuzamosan futballoztam az NB1-ben, majd edzőként is tevékenykedtem a kaposvári Rákóczinál, ami sokat segített a sportpályafutásom során. Úgy érzem, mindig, mindenhol becsületesen elvégeztem a munkám. Idővel sokan úgy gondolták, hogy Kaposváron begubózva dolgoztam egy bizonyos szinten, és többre nem vagyok képes. Kihívás és ugyanakkor megtiszteltetés volt számomra, amikor a Ferencváros vezetősége szerződést ajánlott fel 2010 nyarán, habár több ajánlatom volt az évek folyamán. Szerintem Magyarországon két állás betöltése jelent kiváltságot: a magyar válogatott és a Ferencváros edzői állásának betöltése. Nekem felajánlották az egyiket, elfogadtam, amire büszke vagyok, és mindent elkövetek, hogy jó eredményeket érjen el a csapat.

– A Fradi keretében egy erdélyi illetőségű, marosszentgyörgyi születésű játékos is van, mi önnek a véleménye róla, mint játékosról?

– A tavaly nyáron, amikor itt voltam, egy kicsit túlsúlyos Csizmadia Csabát ismertem meg. Nagyon kellemesen csalódtam benne, mint emberben is, mint játékosban is. Szerintem a jelenlegi Ferencvárosnak ő az egyik oszlopa, az egyik nélkülözhetetlen játékosa.

Haáz Ferenc, a csapat tehnikai vezetője

– 2005-ben, amikor először itt voltunk a Szeretet edzőtáborában, kiváló felkészülési feltételekben volt részünk Szovátán, hasznos fizikai felkészülést hagytunk magunk mögött, minden komfortot megkaptunk a Danubius Hotelben, mármint ami a pihenést illeti. Sok kellemes élménnyel lettünk gazdagabbak, így a szakmai igazgatóval született közös döntés alapján esett a választás újra Szovátára. Mondhatjuk, hogy ez visszatérés a Szeretet edzőtáborába.

Féderer Andrea, az FTC Labdarúgó Zrt. kommunikációs igazgatója

– A mostani feladatom ugyanolyan kommunikációs feladat, mint bármi más. Itt a futballt kell közvetíteni a közönség felé, a futball az eladandó áru. Aztán rövid idő alatt megtapasztaltam, hogy az alaptétel igaz, ám ez a feladat mégis sokkal több. Aki idejön, aki itt dolgozik és beleszagol a levegőbe, az utána már soha nem akar innen elmenni. Alapvetően azzal vettek fel, hogy segítsem a médiával és a szurkolókkal való kapcsolattartást. Titáni munka, irigylésre méltó, és imádom, büszke vagyok arra, hogy ezt a Ferencvárosnál teszem.

Dragóner Attila, a csapat legtapasztaltabb játékosa, az egyik leggólerősebb magyar hátvéd, 28-szoros válogatott játékos

– A tavaly nyáron Achilles-ínszakadásom volt, aztán műtéten estem át, majd hosszú rehabilitációs időszakot hagytam magam mögött, izomerősítő, dinamikán alapuló, erőgyakorlatok sokaságát végezve sikerült felépülnöm. Imádom a focit, boldog vagyok, hogy még most is, 36 éves korom ellenére számítanak rám a Fradinál, ahová még egyéves szerződés köt, majd kétéves szakmai beosztásom lehet az együttes keretén belül. Január 25-én menedzser és sportszakmai oklevelet szerzek a testnevelési egyetemen, sőt megvan az A-licences edzői elismerésem, tehát a jövőben is a futball terén szeretnék elhelyezkedni. De addig is, míg szerződésem köt, mindent elkövetek, a sikerek érdekében akár a klubcsapatomnál, akár a válogatottban, ha szükség lesz rám.

Rósa Dénes, 10-szeres magyar válogatott, a csapat 34 éves, tapasztalt középpályása

– Úgy érzem, nekem végállomás a Fradi, hiszen már korban is ott vagyok. Még egyéves szerződésem köt az együtteshez, igaz, szívem szerint még vállalnék egy évet. Szeretném, ha a csapat egy sikeres tavaszi idényt zárna, dobogón végeznénk, ami feljogosítana arra, hogy évek után európai szinten is érdekeltek lehessünk. Mindez hosszú, titáni munka, de a gyümölcse édes lehet…

Csizmadia Csaba, a marosszentgyörgyi születésű, 12-szeres válogatott a Nemzeti Sport osztályzata alapján az ősz legjobb középhátvédje, és a szurkolók szavazása során a második legjobb Fradi-játékos az őszi idényben.

– Ideutazásunkkor a buszban a sofőr jobbján ültem, és kellemes érzés volt számomra, hogy hazautazom, ezúttal az FTC-vel edzőtáborba, azaz dolgozni egy olyan helységbe, ahová sokszor jártam gyermekkoromban. A Medve-tó körül is mintegy 12 éve szaladtam utoljára, most ezt határozottabban, elszántabban teszem, hisz tudom, mennyire fontos a téli, fizikai felkészítő a tavaszi szezon előtt. Sokat számít a szovátai, erős, sós levegő is, ellenállóbbá teszi a szervezetünket. Remélem, az edzőtábor kemény munkájának a gyümölcse a bajnokság végére fog beérni, amikor dobogós helyen végezhetünk. Ez minden álmom, erre összpontosítok, és a maximumot próbálom nyújtani a csapat érdekében.– Pénteken edzőmérkőzést játszotok az A-osztályos Marosvásárhelyi FC Municipal ellen, mely csapat elődjénél valamikor te is focizni kezdtél. Mit jelent számodra ez a mérkőzés?

– Barátságos alapú, felkészülési mérkőzés lesz. Számomra ez a meccs is fontos, mint minden egyes mérkőzés, ahol a győzelemért játszunk, de nekem semmilyen kötődésem nincs ehhez a csapathoz, mert én egy hajdani, más marosvásárhelyi együttesnél, a ma már nem létező, marosvásárhelyi ASA színeiben kezdtem el focizni.

– Sikeres idényt zártál, szeretnek a csapatnál, mondd, milyen a Fradi-szív?

– Valóban értékelem és élvezem a Mester (Prukner László szakmai igazgató) és stábja bizalmát, amit jó játékommal szeretnék mindig meghálálni nekik, meg a Ferencvárosnak. Először le kell tennem valamit az asztalra, mint ismertebb elődeim, sikereket kell elérnünk, jó játékunkkal meg kell hálálnunk lelkes közönségünk odaadó, mindig elszánt szurkolását, aztán másképp érezzük át a dolgokat, s utána beszélhetünk Fradi-szívről. Sok munka áll még előttünk, de jó úton haladunk. Egy biztos, határozottan kijelentem, eddigi sportpályafutásom legszebb és legkedveltebb időszakát élem át jelenleg a Ferencvárosnál és büszke vagyok, hogy a Fradi játékosa lehetek…

forrás: http://www.kozpont.ro