Az Újpesten kívül sokáig csak a Nagyváradi AC tudott nyerni vidéki csapatként magyar bajnokságot. Ugyan a holnap ellenfél, az FC Bihor nem jogutódja a NAC-nak, a város futballhagyományaiban fontos helye van a háború alatti magyar bajnoknak. Nagyváradon egészen 1910-ig kellett arra várni, hogy megalakuljon az első sportegyesület, a zöld-fehér Atlétikai Club. A csapat Erdély elcsatolásáig nem töltött be jelentős szerepet a magyar futballban, de az 1920-as évek román bajnokságaiban már tényező lett, 1924-ben és 1935-ben is ezüstérmes lett. A II. bécsi döntés után, 1940-ben már magyarországi csapatként lett Erdély bajnoka, majd a háború alatt meghatározója volt a hányatatott magyar bajnokságnak, 1943-ban meg is nyerték azt. (Tévesen őket nevezik sokszor az első vidéki magyar bajnoknak – valójában ez a dicsőség az 1930-ban az Újpestté lett – a mai negyedik kerület 1949-ig nem volt Budapest része.) A csapat rengeteg remek labdarúgót termelt ki: az aranycsapat védője, Lóránt Gyula, a 48-szoros román és 13-szoros magyar válogatott, brassói születésű Bodola Gyula is itt játszott.

Számunkra talán a legfontosabb NAC-tag Berkessy Elemér volt. A Fradiban ’28 és ’32 közt négy évet lehúzott ‘Jegenye’ a Barcelonában is megfordult, majd a II. Világháború után újraszerveződő Ferencváros edzője is volt a hétszeres magyar válogatott ex-fedezet. 1974-ben a Fradi örökös bajnokának választották – nem csoda: két bajnokságot, kupát és KK-t is nyert a nálunk eltöltött időszakában.

A NAC 1945-ben visszakerült a román bajnokságba, amit 1949-ben meg is nyert, majd hosszú, lassú agónia után 1963-ban megszünt.

Holnapi ellenfelünk, az FC Bihor 1972-ben alakult meg, és egyszer sem sikerült megismételni a NAC sikereit, legjobb helyezése a hetedik volt az első osztályban, most is a második ligában sínylődik. Ettől még voltak értékes tagjai a csapatnak: játszott itt Muzsnai Zsolt, edzőként pedig Détári Lajoson kívül Jenei Imre is megfordult itt. A tavaly kilencedik helyen végzett Bihor idén a negyedik helyen áll a második vonalban – a fiatalokra építő csapat tagja a Fradi-nevelés, 22 éves Birtalan Botond, aki a magyar U-19-es válogatottban is szerepelt, az edzőt Gheorghe Ghitnek hívják.