A Népszabadság szerint legutóbb elszámolásbeli nézett különbségek miatt távozott és majdnem feljelentették.


Berki újabb színrelépése hatalmas felzúdulást okozott, s nem csupán a klubon belül. Berki tudniillik – a Népszabadság információja szerint – a múlt tavaszig „kevéssé szigorúan” kezelte a futballtársaság házi pénztárát; olyannyira, hogy a lemondását kurtánfurcsán, a Prukner László edző szerződtetése nyomán összehívott sajtótájékoztató végén bejelentő elöljáró ellen a rendőrségnek szánt feljelentéstervezet készült. A több részletben fölvett összeg – úgy tudjuk – önmaga által is elismerten 24 millió forintot tett ki, s bár az Albert stadionban többen „sikkasztást” kiáltottak, az ügyből végül nem lett semmi.

Hogy miért nem lett, az egyelőre legalább annyira homályosnak tetszik, mint az, hogy Berki – kft.-je révén – miként kaphatott most megbízást a zrt. ügyeinek vitelére. A legvalószínűbbnek az látszik: McCabe, a zrt. tetemes működési költségeitől immár mindenáron szabadulni kívánó tulajdonos – más nem lévén kéznél – Berkiben találta meg azt a személyt, aki részint ismeri a szervezetet, részint vállalta a vonatkozó pénzek előteremtését. Nem csupán a futballrészleget illetően, hanem a brit mágnás másik cége által működtetett Albert stadion „visszabérlésére” vonatkozóan is… Forrásaink a legalábbis fura kapcsolatot elemezve megjegyzik azt is: a zrt. – Berki előző regnálása idején – megannyi lakást vett, elsősorban a csapat légiósainak, s kérdés, mire használták azokat az ingatlanokat, amelyek (az esetleges „túlvásárlás” miatt) netán üresen álltak. Vagy amelyek nem feltétlenül a részvénytársaság alkalmazottjainak nyújtottak menedéket…

Berki amúgy mostanában rendkívül aktív: a volt cserekapus – párhuzamosan az FTC-nél előmozdított tárgyalásaival – nemrégiben a Vasasnál jelentkezett, azt állítva, hogy befektetőket képvisel. Akár így van, akár nem, mostantól valóban pénzt kellene felmutatnia, miközben elvileg immár ő az a vezető, akivel az FTC elnökségének a zrt. visszavásárlása ügyében tárgyalnia muszáj. (Muszáj, lévén, hogy a testület körében Berki nem élvez nagyfokú szimpátiát.) Márpedig – miként Kubatov fogalmazott – a klub írásos ajánlatot vár McCabe-től, igaz, azt feltehetően maga a leendő elnök sem tudja, miből tartaná fönn a csapatot és a stadiont; pláne, hogy a szakosztályait sem tudja hosszú távon működtetni.

Ha abban gondolkodik, hogy abból az 1,2 milliárd forintból finanszírozná a projektet, amelyet McCabe-nek a stadionépítés meghiúsulása miatt kellene kifizetnie az egyesület részére, akkor feltehetően tévúton jár. Tudomásunk szerint ugyanis a vonatkozó moratórium – több módosítás után – csak 2014-ben jár le. A futballcsapat és a létesítmény üzemeltetése – a zrt. korábbi igazgatója szerint – hozzávetőleg havi százmillió forintot tesz ki; az pedig tény, hogy az a csaknem 600 millió forint, amelyet az egylet még 2008-ban, a privatizáció nyomán kapott McCabe-től, mára alig tízmillióra apadt. (Munkatársunkat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-ben arról tájékoztatták, hogy az állami cég felügyelőbizottsága az eredeti szerződéssel kapcsolatban vizsgálatot kezdeményezett. A három évvel korábbi megállapodás az MNV, az FTC, a Sportfolió Kht., valamint a McCabe tulajdonában lévő Real Esplanade cég között jött létre.)

Sok tehát a kérdés, miközben Kubatovot még be sem iktatták, habár e tekintetben nincs kétség: noha „a kemény munkában hívő” pártigazgató az általa „óhajtott” teljes támogatottság megszerzéséért a napokban felkeresi a klub részlegeit és nagy alakjait – legutóbb Torgyán József kért magának „százszázalékos” biztosítékot az FTC elnöki posztjára… –, úgy tudni, a legfelsőbb szinteken már bólintottak a kinevezésre.

Értesüléseink szerint egyébként hétfőn Kuhnyár László, a Ferencváros felügyelőbizottságának elnöke közölte: lemond posztjáról. El sem tudjuk képzelni, miért.