Avagy, amennyiben pontosak a Kevin McCabe által közölt számok, abban az esetben komoly alkalmatlansági problémái voltak. A nyolcvanas évek legendás bábfilmsorozata, a Mekk mester egy olyan kecskéről szólt, aki sok szakmába belevágott, nagy önbizalommal, igazi kontárként. Előbb vevőinek, megrendelőinek előadja magát, hogy micsoda szakember, majd az építés közben látjuk, nem úgy mennek a dolgok, a rossz tervezésnek és megvalósításnak ‘hála’, mint ahogy tervezte, de ekkor még remekül előadja magát a megrendelőinek, akik többé-kevésbé türelmesen várnak, de amikor az epizód végén összedől a tákolmány, Elek mesternek bizony menekülnie kell.

Ismerős? Kevin McCabe is komoly, sportban tapasztalt üzletemberként jelent meg Magyarországon, szinte mindenkit – így engem is – meggyőzött profizmusáról, nagy tervei komolyságáról, s sokáig sokakkal el tudta hitetni, hogy a zökkenők, a lassú előrehaladás nem miatta van. De mára kiderült, ő a közös elem: voltak külső tényezők, de a ma kiderült adatok több szempontból Kevin McCabe alkalmatlanságát támasztják alá.

Ahogy Mekk Elek sem egy teljesen negatív karakter, úgy McCabe sem rosszindulatúan érkezett a Ferencvároshoz, valós tervei voltak: csak épp nem volt sem ő, sem az ő általa megnevezett, többségében alkalmatlan vezetők azokat megvalósítani. Másként nem lehet értékelni azt, hogy a Ferencváros 32 hónap alatt (ha a tévés jogdíjakat levonjuk) 150-250 millió forint szponzori bevételt tud generálni. Ez havi 4.5 millió és 7.8 millió forint közti összeg. Ez magánemberként hatalmas, de egy Ferencváros méretű klubnál elképesztően alacsony összeg.

McCabe mai levelében azt is írja, hogy az elmúlt két és fél évben(egy évnyi NBII is közte van) 3.8 milliárdot költött a Ferencváros Labdarúgó Zrt-re. Ez szezononként 1.5 milliárd forint: ez magasabb a Videoton és a Debrecen költségvetésénél is, miközben állandó, visszatérő kijelentés volt a Ferencváros edzői részéről, hogy “szerettünk volna másokat is idehozni, de pénzért nem tudunk igazolni, nincs rá pénz”. Akkor hova ment el a pénz? Sok pletyka kering pazarlásról, hatalmas kifizetésekről, eltűnt pénzekről, de ez nem magyarázza ezeket az aránytalanságokat. A Ferencváros egy vezetője 2010 telén el is mondta az Üllői129-nek, ezt annak idején meg is írtuk: a költségvetésünk a Kaposváréval összevethető. Prukner László is elmondta a szezon előtt s során többször is: szűkösek a keretek.

Valami nem stimmel.