Berki Krisztián az Origónak vázolta elképzeléseit.

– Nem kellemetlen egy olyan klubhoz visszatérni, amelynek szurkolói az előző ténykedése idején rendszeresen tüntettek ön ellen? – kérdeztük az Üllői úton Berki Krisztiánt.
– A személyi érdekeket félre kell tenni, a Ferencváros sorsa a legfontosabb. Kevin McCabe-től kaptam egy megbízást. Ez az angol üzletember anno megmentette a Ferencvárost, most segítségre van szüksége, és hozzám fordult, ami nagyon megtisztelő.

– Ezek szerint Kevin McCabe kereste önt, nem ön jelentkezett?
– Két hete hívott, hogy Magyarországon van, és szeretne velem találkozni. Ezen a találkozón dőlt el, hogy a jövőben segíteni fogom a labdarúgó zrt.-t.

– Milyen titulusban vesz részt a zrt. munkájában?

– Jelenleg nincs titulusom. Válságmenedzseléssel foglalkozom.

– Ez a mindennapi munkában mit jelent?
– Azt, hogy megteremtsük azt a fajta stabilizációt, amely szükséges ahhoz, hogy egyáltalán mérkőzéseket tudjunk rendezni, a játékosok, a személyzet meg tudjon nyugodni, hogy ténylegesen a labdarúgással tudjanak foglalkozni, mi pedig a háttérben tárgyaljunk az új befektetőkkel a labdarúgó zrt. értékesítéséről.

– A területet is az ön cége értékesíti?
– Igen, a focicsapat és a terület két külön projekt, mindkettőre szeretnénk vevőt találni.

– Azt mondta, hogy az FTC nem indulhatott volna tavasszal a bajnokságban, ha nem jön az ön cége. Mit kellett biztosítaniuk a csapat bajnoki szerepléséhez?

– Az operatív irányítás hiányzott az elmúlt hónapokban. Az előző vezető lemondott, Kevin McCabe kinyilvánította, hogy nem kívánja tovább finanszírozni a focicsapatot. A mindennapi működésben kellett kézbe venni az irányítást, arra gondolok, hogy a pályát fel kellett készíteni, a személyzetet el kell igazgatni, valamint fel kell készülni a jövő évi klublicencre. Az MLSZ részéről volt egy olyan nyilatkozat, hogy ha végelszámolásba vitték volna a klubot, akkor a következő szezonban nem indulhatott volna a Ferencváros az NB I-es bajnokságban.

– A BK Management miből tudja finanszírozni a zrt. működését?

– Ha annak idején nem számított, hogy az Esplanade 3 millió forintos alaptőkével vásárolta meg a Fradit, akkor most annak sincs jelentősége, hogy az én cégemnek csak félmilliója van, attól még lehet annyira erős, hogy tudja kellően menedzselni a labdarúgó zrt.-t.

– Egyelőre Kevin McCabe megbízottja, de hamarosan tulajdonos lehet.

– Nem ragaszkodom ahhoz, hogy tulajdonos legyek. Arra törekszem, hogy megtaláljuk azt a tőkeerős befektetőt, aki a továbbiakban finanszírozni tudja a labdarúgó zrt.-t, mindenki megnyugvására és a szurkolók örömére.

– Magyar vagy külföldi befektetőt szeretnének a zrt. élére?
– Tavaly az utolsó munkanapomon egy örömteli bejelentést tehettem, miszerint egy angol tulajdonban lévő klubnál Prukner László személyében magyar szakvezető veszi át a csapat irányítását. Ugyanezt szeretném elérni befektetői szinten, magyar tulajdonost szeretnék találni a klubnak.

Mit gondol arról, hogy anyaegyesület részéről nem szívesen tárgyalnának önnel?
– Nem tudom, és nem is szeretném ezt kommentálni, az anyaegyesületnek elküldünk minden tájékoztatást, és nagyon remélem, hogy tárgyalóasztalhoz tudunk ülni, és adott esetben az anyaegyesület át tudná venni a labdarúgó-szakosztály irányítását.

– A játékosok megkapják a bérüket?
– Jelen pillanatban nem látom át a klub gazdasági helyzetét, folyik az átvilágítás. A jövő héten meglesz az eredménye, akkor fogjuk látni a teljes gazdasági hátteret, milyen bevételek, milyen kiadások vannak, mennyi pénz van a számlán. Ahogy a tulajdonlás megtörténik, a BK Management veszi át a kötelezettségeket Kevin McCabe-től.

– A tavalyi távozását hogyan kommentálná?
– Az egy személyes dolog volt, időnként az ember életében eljön egy olyan pillanat, hogy váltania kell. Én váltottam. Sok minden képlékeny volt a privát életemben, a cégeimmel, nem tudtam maradok-e Magyarországon, vagy sem. Nem gondoltam, hogy nyolc hónap múlva újra a Ferencvárosnál fogok dolgozni.

http://www.origo.hu