A Blikk tovább boncolgatja az elmúlt években az Üllői úton bevetté vált “kifizetési gyakorlatot”.

„Józsikám, megérkezett a fizetésed. Tessék, itt a boríték” – valószínűleg hasonló szavak hangzottak el tavaly nyár környékén a ferencvárosi futballcsapat Üllői úti székházában.

„Köszönöm!” – vágta rá az utánpótlásedző, majd néhány másodperc múlva értetlenül felkiáltott. „Várjál csak, valami nem stimmel, elszámoltátok magatokat. Ez 50 ezer forinttal több, mint amit eddig kaptam!” – hitetlenkedett a tréner.

„Az nem létezik, íme a bizonylat, minden hónapban ennyi érkezik az angol tulajdonostól” – jött a meghökkentő válasz.

„Tényleg? Akkor itt bizony több embert is nagyon csúnyán átvernek” – rázta értetlenül a fejét a szakember.

Lehet, hogy éppen valahogy így zajlott az a beszélgetés, amely után kiderült, súlyos milliók tűntek el „útközben”, amíg az utánpótlásedzők havi bérét átutalták Sheffieldből a magyar főváros IX. kerületébe. A Blikk információi szerint csak az utánpótláscsapatoknál dolgozóknak havonta körülbelül 4 millió forint fizetést folyósított Kevin McCabe (63), az FTC Labdarúgó Zrt. februárban lemondó tulajdonosa, ám a zöld-fehéreknél a fiatalokkal foglalkozó trénerekhez és a technikai személyzethez alig 2,6 millió jutott el. S hogy ez miként lehetséges?

A lapunk birtokába jutott dokumentumok szerint kétféle könyvelést vezettek az elmúlt időszakban a Fradinál. Angliából rendre megérkezett a kért összeg, de az edzők amolyan „nyomott” bérért dolgoztak.

Azaz papíron hiába volt lejelentve valaki például 150 ezer forintért, kézbe csak 100-at kapott, a fennmaradó összeg pedig valaki(k)nek a zsebébe vándorolt. Éveken keresztül…

– Szörnyű állapotok uralkodtak 2010 nyaráig a Ferencvárosnál. Rengeteg pénz tűnt el, és az utánpótlásban dolgozók bére csak a jéghegy csúcsa. Akadt olyan ember, aki ingyen, a klub iránti szeretete miatt dolgozott az FTC-nél, a dokumentumok szerint mégis fizetést utaltak neki, amelyet természetesen soha nem kapott meg – árulta el a neve elhallgatását kérő egyik szakember. – Sőt papíron olyanoknak is utaltattak, akik már régóta nem dolgoztak a Fradinál, de fiktív személyek szintén szerepeltek a bérlistán, havi 150-250 ezer forintos apanázsért.

Hová tűnt havonta csaknem 1,4 millió forint?! Ki vagy kik csapták be az angol tulajdonost és az edzőket egyszerre?

A Blikk szerette volna megkérdezni a 2007 és 2010 között a labdarúgó zrt.-ben vezérigazgatóként dolgozó, februárban pedig vezetőként visszatérő Berki Krisztiánt (30), hogy tudott-e arról, pénzek tűntek el, ám az üzletembert lapzártánkig nem értük utol. Elképzelhető, hogy ő is csak most, lapunkból értesül minderről?

Mi március ötödikén erről számoltunk be:

A pletykák szerint más fizetések voltak kommunikálva az angolok felé.A kiszivárgott hírek szerint átlagban havi 200.000 forintos különbség volt egy-egy játékosnál, edzőnél vagy alkalmazottnál (a színes bőrű játékosoknál jóval magasabb volt ez az összeg) a valós és az angolokhoz kiküldött szerződések között.

A pletykák alapján a különbségek egy olyan vezető zsebébe vándoroltak, akinél az elmúlt években igen látványos vagyoni gyarapodást lehetett észrevenni.

A fent említett dolog évekig zajlott, senki nem jött rá a turpisságra, mígnem nyáron fény derült az esetre.

Mindezek tükrében nem véletlen, hogy a nemrégiben az Üllői útra visszatért vezető igencsak kerüli azon emberek társaságát, akiket évekig károsított meg ilyen módon.
(Blikk)