1937-ben az Újpestet az Austria csapatával hozta össze a sors a KK második fordulójában, de a hazai mérkőzését nem a saját stadionjában játszotta.

A Közép Európa Kupát 1927-től 1940-ig rendezték meg, ez volt a mai Bajnokok Ligája, és Európa Liga szülőanyja. Az FTC hatszor jutott el a döntőig, és kétszer (1928, 1937) meg is nyerte a sorozatot, ezzel a 13 év második legeredményesebb csapata lettünk. A Mitropa kupát a második világháború után újjáélesztették, de régi fényét nem érte el, a Fradi utoljára 1988-ban indult el a akkor már Zentropanak nevezett sorozatban, ami utolsó döntőjét 1992-ben vívták.

A sorozatról részletesen a Tempó Fradin olvashattok, az alábbi link alatt. Ezt, ilyen részletességgel sehol máshol nem találjátok meg, igazi érték, jó szívvel ajánljuk elolvasásra.

1937-ben tehát az Újpest a bécsi Austriával játszott, idegenben egy nagyszerű mérkőzésen 5-4-es vereséget szenvedett. A ma 74 éve játszott találkozón az újpestiek a Fradi pályán zöld-fehér mezt öltöttek.

1937. július 11. Üllői út, 28.000 néző. Jv: Barlassina (Olaszország)

AUSTRIA – ÚJPEST 2-1 (1-0)
Góllövők: Sindelar, Jerusalem, Kocsis
Austria: Zöhrer-Andritz, Sesta-Adamek, Mock, Nausch-Riegler, Stroh, Sindelar, Jerusalem, Neumer
Újpest: Havas-Futó, Joós-Seres, Szűcs, Balogh-Kocsis, Vincze, Zsengel­lér, Kállai, Tóth. Edző: Jánossy Béla

Az újpestiek a Fradi-pályán zöld-fehér mezt öltöttek!

A zöld-fehér mezt úgy húzzák fel, mintha már számtalanszor játszot­tak volna ilyenben. De a zöld-fehér mezről eszükbe jut valami. Elhatároz­zák, hogy nem a kezdőkörből üdvözlik a közönséget, hanem a B-Középre való tekintettel, egy sorba állnak és mindkét oldalt külön köszöntik.

— A B-Középre ma nagy szükségünk van — mondják. Bár az Újpest az első félidő nagy részében óriási fölényben játszott, s bár négy-öt óriási helyzete is volt, az Austria egyetlen helyzetével — a félidőben 1-0-ra ve­zetett a jobb Újpesttel szemben. Aztán egy negyedóra múlva kapushiba miatt már 2-0! Már csak a szépítés sikerült — tizenegyesből.

A Ferencváros ebben az évben megnyerte a kupát, az első fordulóban a Slavia csapatát vertük ki (2-2, 3-1) a másodikban a Viennát. (0-1, 2-1) Az elődöntőben az Újpest ellen továbbjutó Austria került utunkba, idegenben 4-1-re kikaptunk, de itthon szenzációs mérkőzésen 6-1-re győztünk. A döntőben a Lazio ellen itthon 4-2-re nyertünk, (30 ezer néző előtt…) Rómában 5-4-re diadalmaskodtunk, és hazahoztuk a kupát.

Forrás: Tempó, Fradi